Настинали сте? Ето един начин бързо да се почувствате по-добре

Необходимо ли е да тренирате, щом усещате, че ви е налегнала настинка? Изследванията казват, че това всъщност може да е добра идея. 

Поне няма вероятност това да ви навреди, освен ако не тренирате прекалено интензивно. 

В едно такова изследване участниците били заразени с вирусна настинка и след това били разделени на две групи: на трениращи и не-трениращи. 

Групата на трениращите извършвали през ден контролирани упражнения в продължение на 40 минути на 70% от максималния си сърдечен ритъм.

В края на 10-дневното проучване изследователите заключили, че макар и да нямало разлики в характера или продължителността на симптомите между двете групи, имало разлика в това как те определяли собствените си симптоми. 

Трениращите съобщили, че се чувствали по-добре в сравнение с хората, които не тренирали.

Активните хора по-рядко боледуват от настинки

Настинали сте? Ето един начин бързо да се почувствате по-добреДруги изследвания ясно сочат, че редовните тренировки предотвратяват развитието на настинки. 

Например едно проучване от 2002 г. открило, че хората, които редовно тренирали, развивали 20-30% по-малко настинки.

Други проучвания разкриват още по-силно въздействие.

Според проучване от 2006 г. редовните умерени упражнения понижават с 50% риска от настинка при жени в постменопауза. Продължилото една година проучване разгледало 115 случая на уседнали жени в постменопауза с наднормено тегло, като никоя от тях не пушила цигари и не се била подлагала на хормонозаместителна терапия. Едната половина били включени към група с аеробни упражнения, а другата половина посещавали единствено ежеседмични сесии по разтягане.

От пациентките в групата с упражненията се изисквало да тренират по 45 минути на ден, 5 дни в седмицата, но те могли да тренират само по 30 минути на ден, като физическата им активност представлявала най-вече бързо ходене. В края на проучването при жените, които извършвали ежеседмични аеробни упражнения, рискът от настинка бил с 50% по-нисък, отколкото при жените, които само се разтягали. Способността на умерените упражнения да предпазват от настинки изглежда се увеличавала с тяхното извършване. През последните три месеца от проучването групата с разтяганията били с тройно по-висок риск от настинка, отколкото трениращите.

Самият факт, че увеличеният имунитет достигнал връхната си точка в последната четвърт от едногодишното проучване, предполага, че е много важно да се придържате към тренирането в дългосрочен план, за да достигнете пълния му ефект. Често съм казвал, че е от голямо значение да се отнасяме към тренирането като към лекарство, което трябва да бъде правилно предписвано, наблюдавано и поддържано, за да можем да се насладим на неговите ползи. Това също така означава, че не може да държите тренирането за друг път, то не е като парите. Дори и да сте атлет от световна класа, ако не тренирате в продължение две седмици, ще започнете да изпитвате декондициониране.

Всичко с правилната мярка…

Аз лично смятам, че ако сте склонни да го изтърпите, увеличаването на телесната температура чрез потене по време на тренировка може да помогне в убиването на много вируси. Но трябва много да внимавате и да слушате тялото си, и да не извършвате целия си нормален режим, тъй като това очевидно би могло още повече да подложи на стрес имунната ви система и да удължи заболяването ви, ако не сте внимателни и прекалите.

Също така не забравяйте, че прекомерното трениране може да окаже обратен ефект върху имунната ви система.

Това е така, защото интензивното трениране усилва произвеждането на кортизол, който е стресов хормон. Стресовите хормони потискат активността на естествените клетки убийци – вид бяла кръвна клетка, която напада и премахва от тялото вирусните агенти.

Поради тази причина участието в маратон може всъщност да увеличи шансовете ви да се разболеете малко след него. В действителност, елитните атлети може да страдат годишно от до шест пъти повече инфекции на горните дихателни пътища в сравнение с обикновените активни индивиди. 

Според една статия в Sports Science Exchange спортистите са съветвани да избягват тренировките, ако симптомите им са „под нивото на врата” или ако имат висока температура. Общо взето, т.нар. „настинки на главата” изглежда не са толкова сериозни. Мисля, че същите препоръки биха били полезни и за повечето хора.

Но преди всичко винаги се вслушвайте в тялото си и ако се чувствате прекалено изморени, за да тренирате, не се насилвайте. В този случай най-вероятно ви трябва почивка. Но ако смятате да пропуснете тренировката си просто защото са ви казали, че „не трябва да тренирате, когато сте болни”, тогава може би трябва да преосмислите това, тъй като тя може да ускори вашето подобряване. От голяма полза би било, ако стимулирате имунната си система с малко леки упражнения.

Неизбежни ли са настинките?

Настинали сте? Ето един начин бързо да се почувствате по-добреАко искате да избягвате настинките, е добре да знаете кое е това, което ги причинява. Макар липсата на тренировки да е част от проблема, друг един фактор вероятно играе ключова роля… Средностатистическият американец настива от 1 до 4 пъти в годината, като настинките биват основна причина за посещенията при лекар и за болничните дни от работа или училище. По-голямата част от тях настъпват през зимните месеци, и това е голям индикатор за една от основните причини, т.е. липсата на слънце, и следователно, понижени нива на витамин D.

Затова е важно да се знае, че макар и вирусът да задейства симптомите на настинка, той не е истинската причина за настинката. Вярата, че вирус „причинява” настинката, е една много опасна представа, защото веднъж щом позволите на външни фактори да „контролират” вашето здраве, вие изгубвате способността си да го подобрявате.

Общо взето, настинките и гриповете са симптоми на дефицити в имунната система, тъй като имунната ви система обикновено е напълно способна да премахва вирусни нашественици, като вируса на настинката. Вирусът може да се затвърди единствено когато имунната ви система е била изложена на риск. Макар и причините за отслабена имунна система да са много, най-често срещаните фактори за нея са:

1. Недостиг на витамин D, както е споменато по-горе.

2. Консумирането на голямо количество захар (особено фруктоза) и зърнени храни.

3. Липса на достатъчно почивка или сън.

4. Използването на неподходящи стратегии за справяне с емоционалните стресори

в живота.

5. Недостиг на физическа активност.

6. Всяка комбинация от горните 5.

Тренирането не е само, за да изглеждате добре

Аз смятам, че оптималното здраве ще продължи да бъде неуловимо за вас, освен ако не водите активен начин на живот. Редовната програма от упражнения може да направи невероятни неща с вашето здраве, като подсилването на имунната ви система е само едно от тях. Ако тренирате редовно, също както ако нивата ви на витамин D са оптимизирани, вероятността да развиете инфекция на горните дихателни пътища спада значително. Друга полза от тренирането е способността му да стабилизира нивата ви на инсулин, което оказва тотален положителен ефект върху цялото тяло.

Всеки път, когато ви е трудно да разпределяте времето си, не забравяйте, че тренирането е също толкова важно, колкото храненето, спането и дишането. Отношението към тренирането като към необходима и неоспорима част от вашето ежедневие е начина как да я постигнете. В идеалния случай трябва да я вмъквате в своя график така, както бихте вмъкнали някоя важна среща или социално събитие. Определете си време за нея и не използвайте извинения за нейното спазване.

За да увеличите ползите от тренировката, е добре да съчетавате различни натоварващи техники. Необходими са ви не само силови и аеробни упражнения, но и такива за подсилване на средната част на тялото, разтягане и най-вече анаеробни или интензивни видове интервални упражнения.

Моля ви, не повтаряйте същата грешка, която аз правих в продължение на няколко десетилетия, губейки си времето в еднотипни едночасови кардио сесии върху пътеката за бягане, като своя основна форма на трениране. Това всъщност е една от най-малко ефективните форми на трениране. От друга страна, интензивната интервална тренировка, независимо дали я извършвате на пътека за бягане или на легнало колело, или с помощта на тежести (супер бавно трениране с тежести), се е доказала като една от най-ефективните форми на трениране, и някои нейни ползи дори не може да достигнете по друг начин, като подсилване на отделянето на човешки растежен хормон (HGH), известен още като „фитнес хормона”.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Владимир Димитров! Благодаря! :)

Настинали сте? Ето един начин бързо да се почувствате по-добре

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *