Как победих най-големия си враг – Моята история [Блог пост]

Здравей! Казвам се Бени, живея в София и мисията ми е да направя колкото се може повече българи по-здрави! В следващите няколко реда ще разкажа моята история на кратко и какво ме накара да направя огромна положителна промяна :)

В средата на Януари 2013 бях достигнала отново точката, в която съм се озовавала десетки пъти. След поредната диета и опити да изглеждам добре, да се чувствам добре и да се храня малко по-здравословно, аз отново се бях пуснала по течението, хапвайки по много от всичко и особено по много от сладките, тестото и шоколадите. Като добавим и това, че тъкмо бяха минали новогодишните празници – картинката е пълна.

Как победих най-големия си враг - Моята история [Блог пост]

И както при всяка друга диета, която съм правила – повечето определено не здравословни и с доста неприятни последици за тялото ми, йо-йо ефектът си беше казал думата и пак бях една стъпка назад от там, от където бях тръгнала. Чувствах се зле не само физически, но и психически. И килограмите си се трупаха неусетно…

През деня бях предимно уморена, уморена бях и сутрин, когато се събуждам, което беше доста странно за мен – как човек се буди уморен при положение, че е спал цяла нощ?, уморена бях и вечер. Ако можех да си лягам в 6 часа следобед щеше да е най-добре.

Другото ужасно нещо бяха главоболията. Имах главоболие горе долу всеки ден, особено привечер – страшно силна болка в слепоочията, която без аналгин или друго обезболяващо не се махаше. Бях започнала да се притеснявам, че нещо не ми е наред в главата.

Продължавам нататък с прекрасното ми физическо състояние – въпреки, че спортувах, нямах особени резултати. Бях доста тромава, с липса на енергия и издръжливост. Много бързо се изморявах и трудно се възстановявах след това. Обикновено след някакво физическо натоварване главоболието идваше с пълна сила.

Тежестта в стомаха придружена от силно къркорене, киселини и трудно ходене до тоалетна, си бяха нещо съвсем стандартно. Кожата ми беше доста мазна и доста често лицето ми си беше покрито със зачервени пъпки – пълна идилия!

Накратко изобщо не се чувствах добре в тялото си, което ми се отразяваше и психически – честа смяна в настроението, изпадане в леки депресивни състояния и чувство, че някой винаги ми е виновен за нещо.

И моят грандиозен план за това как да се почувствам по-добре беше да си хапвам нещо сладичко. Само мисълта, че има нещо сладко в шкафа не ми даваше мира – може да се каже, че живеех в шкафа със сладките изкушения. Но това определено не беше решение. Моментно се чувствах добре, но след кратко осъзнавах, че съм по-зле и така си стана един омагьосан кръг.

Докато не дойде светлината в тунела и то на шега. След опустошаване на всичко сладко, подарено и останало от празниците, споделих със сестра ми в какво захарно чудовище съм се превърнала (даже като се замисля, май приятелят ми ме наричаше захарно чудовище :P). На нея и хрумна идея да се обзаложим, че няма да ядем нищо със захар и тесто един месец. И аз се съгласих, в момента съм адски благодарна за това хрумване и съм много горда със себе си, че съм приела този облог, защото той промени живота ми.

След като бях приела облога, започнах да ровя в интернет за материали, които да ме мотивират и този месец да мине безболезнено и после отново да се завърна към щастието в живота ми – шоколада. Попаднах на един филм за здравословно хранене – Гладен за промяна. В него се обясняваше какво всъщност ядем, какво е храната за тялото ни и как ни кара да се чувстваме. Обясняваше се, че храната трябва да е лекарство за тялото, а не уред за самоубийство. И в това филмче за първи път се сблъсках с идеята за Джусинг-а.

Стори ми се много идейно и правилно – приемане на течна храна за изчистване на организма от всички мърсотии, токсини и затлачени в червата неща, за които дори не искам да знам. Както и Джусинг-а като начин на живот – вмъкването на прясно изцедени зеленчуци и плодове в дневното меню – за закуска, обед или вечеря. Как с джусинг-а мога да изям куп полезни неща, като изпия само един сок и то в количество, което не съм яла и за месец.

Порових се още малко в интернет и за два дни се бях сдобила с необходимите уреди, хладилникът беше пълен до горе с плодове и зеленчуци и бях готова да се впусна в това интересно и непознато приключение. Като се замисля преди доста рядко купувах зеленчуци, дори и плодове. И обикновено ги изхвърлях, защото се разваляха забутани някъде в хладилника.

Как победих най-големия си враг - Моята история [Блог пост]Направих една програма с продължителност 7 дни – само 7 дни на сокове, промениха изцяло живота ми, виждането ми за храната, отношението ми към тялото ми и към мен самата.

Резултатите бяха невероятни – свалих килограми, чувствах се пълна с енергия. През цялото време се чувствах много добре, не е имало момент на гладуване и колебание в това, което правя. Соковете бяха изключително вкусни и засищащи, а и самата мисъл, че постоянно давам на тялото си полезна храна и че резултатите бяха налице мигновено ме мотивираха още повече. Три дни ми бяха необходими, за да кажа сбогом на главоболията, умората, проблемите със стомаха. Кожата ми започна да сияе. Вече не се чувствах тромава и тъжна – а напротив, чувствах се много леко и прекрасно в тялото си. Бях горда и все още съм, със себе си!

Разбрах, че не е нужно да спазвам безумни диети, които само ми вредят. Концепцията ми за храненето се промени тотално, разбрах, че мога да ям всичко, което си поискам, няма нищо забранено, но аз съм тази, която решава какво да постави в устата си, аз съм тази, която решава дали да бъде здрава или не и никои не ми е виновен за това как се чувствам и изглеждам.

Най-искрено мога да заявя, че Джусингът промени живота ми – и не само моя. Хората около мен забелязаха промяната, започнаха да се интересуват и една част от тях промениха навиците си и започнаха един по-здравословен живот, в който здравото тяло и здравето като цяло са на първо място! :)

Силно вярвам, че всеки може да направи положителна промяна, независимо от годините и състоянието, в което се намира! Никога не е късно да си дадем шанс и да опитаме нещо ново и различно, да спрем да се оправдаваме и да излизаме с номера, че сме много стари, нямаме време, това не е за нас, това се получава само при другите и тн.

Аз съм доказателство за това. Не се бях занимавала със спорт от много години. Като малка винаги съм тичала и играла навън, но като станах на около 12 години това се промени. Като бях на 18-19 ходех 2 пъти седмично на латино танци, но и това спрях. Опитвала съм различни спортове – отивала съм един-два пъти и съм се отказвала. На 27 годишна възраст се сблъсках с реалността в колко лошо физическо състояние се намирам.

Разбрах, че не мога да направя една обиколка на стадиона без пулсът ми да удари небето, разбрах, че детският ми спомен как се вися и придвижвам по лостовете и катерушките е нещо невъзможно за мен в момента, разбрах, че не мога да кача повече от два етажа без да се задъхам, разбрах, че болките в кръста ми са следствие на това, че нямам никакви мускули, разбрах, че само на 27 години съм в ужасно физическо състояние и че всяка година ми става все по-трудно да регулирам теглото си и килограмите си се трупат неусетно!

Но всичко това се промени и продължава да се променя! Започнах с малки крачки, но постоянни и стигнах до момент, в който крача смело и уверено и се радвам, че с всеки изминал ден се чувствам все по-добре, все по-силна и все по-здрава! Знам, че има да работя още много и това ме радва! Гордея се със себе си и с резултатите, които постигам с всеки изминал ден! Гордея се, че намерих силата и желанието да направя промяна! Вярвам, че ти също можеш да направиш първата крачка и да постигнеш всичко, което в момента ти се струва невъзможно!

Нека вървим заедно по пътят на здравето! :)

Бени


Как победих най-големия си враг - Моята история [Блог пост]

Как победих най-големия си враг - Моята история [Блог пост]

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
7 коментара по “Как победих най-големия си враг – Моята история [Блог пост]”
 1. От всичко, което прочеъх , разбрах че ти си едно мъжко момиче , което е избрало правилния начин на живот .

  Бени, имаш право да се гордееш с това, не се притесняваи !Може би много хора след като прочетат написаното ще

  тръгнат по твоя път.Замислям се и аз…… Вярно е , за това нямач възрастова граница (А аз вече съм на 71г )

  Ще си пишем по често , като по този начин ти ще ми бъдеш пътеводната „звезда “

  До скоро баба Диди (тел 0899134515 скаип babadidi44

 2. Със сигурност много хора се чувстват така както сте се чувствали Вие преди време. Поздравления за желанието за промяна и силната воля, която сте имали. Дано да успеете сега да вдъхнете увереност на много хора като мен, които са в подобно положение. Желая Ви успех и с новото начинание-ЛЯТНАТА КАМПАНИЯ! :)

 3. Здравей Бени,
  благодаря ти за споделения опит.Мен ме вдъхнови ,това което прочетох,а вярвам и много други.
  В момента съм в това положение от което си тръгнала в началото,затова се включвам и чакам с нетърпение следващата програма ;0))
  Интересно ми е да споделиш и опишеш как се храниш извън периодите на детокс.Как си променила храненето си .
  Предварително ти благодаря ;0))

 4. Здравей!Бени ти разказа моята история 1 към 1.Опитвах всичко но не съм постоянна защото не видя ли резултат след седмица прекъсвам.Едва ли бих издържала само на сок.Нещо друго?на 44 год.съм 76кг.175см.

 5. „И за това вярвам, че моето призвание е да помагам на хората да направят това, което направих сама за себе си.“
  Xора като теб правят света по добро място за живеене!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *