Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клетки

 

Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клеткиБактериите във вашето тяло, които преди се смятаха за нещо по-скоро нежелано отколкото потребно, са жизненоважни за самото ви оцеляване. Всъщност тялото ви представлява сложна екосистема, изградена от повече от 100 трилиона микроби, за които трябва да се грижите, и чието равновесие трябва да поддържате, ако искате да сте здрави.

Тази система от бактерии, гъбички, вируси и протозои, която живее върху кожата ви, в устата, носа, гърлото, белите дробове, червата и урогениталния тракт е уникална за всеки индивид. Тя варира от човек на човек в зависимост от фактори като хранителен режим, начин на живот, история на заболяванията, географско местоположение и дори наследственост – тя е чувствителна към всяко едно от житейските решения, които взимате ежедневно.

Бързите храни и нездравословното месо позволяват на „лошите“ бактерии да се размножават

Докато днес 80% от преработените храни са изработени от генномодифицирани (ГМ) царевица и соя, пшеница и месо, преди 15 000 години хората са се хранели с около 150 различни хранителни съставки всяка седмица според Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Kings College, Лондон, и автор на The Diet Myth.

Спектър искал да разбере какво се случва със стомаха и червата, ако се храниш само с бързи храни, и по-конкретно с МакДоналдс, в продължение на 10 дни без прекъсване. Неговият син, Том, станал опитното зайче и докладвал симптомите си, както и изпращал проби от изпражненията си на различни лаборатории по време на 10-дневния експеримент.

„Том споделил, че първите 3 дни се чувствал добре, но след това започнал да става все по-летаргичен, а според приятелите му, лицето му започнало да добива леко сивкав цвят. Споделил, че не се чувства добре през последните няколко дни, както и че изпитвал някои симптоми на абстиненция“, разказва TIME.

След десет дни на бързи храни около 40% от бактериалните разновидности се губят, което възлиза на около 1400 различни вида. Подобни загуби на микробно разнообразие се свързват с диабета и наднорменото тегло.

Ако продължавате да се изхранвате с бързи храни, вашите чревни микроби ще реагират, а „лошите“ бактерии ще се размножат и ще усилват желанието ви за още нездравословни храни. Или както Спектър споделя пред Food Navigator:

Всяка микробна разновидност има предпочитание към определен тип храни, който им позволява да се изхранват и възпроизвеждат. Следователно, те имат свой собствен еволюционен импулс да поддържат своята екологична ниша и ще направят всичко възможно, за да гарантират оцеляването си. Това включва изпращането на сигнали до човека-гостоприемник, че искат още от същия джънк фуд, който им позволява да се размножават.      

Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клеткиПромяната на хранителния ви режим бързо променя вашата микрофлора – за добро или за лошо

В друго изследване, типичната, „западна“ диета на група афро-американци била разменена с диетата на селското население в Африка (което означавало смяна на обработените, бедни на фибри храни с бобови храни и зеленчуци). Само след две седмици, втората група придобила характерните за първата група биомаркери за риск от рак като например бактериална дейност, ферментация на фибрите и чревно възпаление.

В друго изследване племето от ловци-събирачи Яномамо – които никога не са влизали в контакт с останалия свят преди пристигането на изследователите и дотогава не са имали досег с антибиотици – имали около 50% по-голямо микробно разнообразие от жителите на Америка.

Също така те имали от 30% до 40% по-голямо разнообразие от племената Guahibo и Malawian, последните от които са възприели някои от привичките, характерни за западния начин на живот, като например живеенето в затворени помещения и приема  на антибиотици. Според един от авторите:

С възприемането на „западния“ начин на живот културите по света започват да губят бактериалните разновидности в червата си… В същото време зачестяват случаите на хронични заболявания свързани с имунната система, като например алергии, болест на Крон, автоимунни нарушения и множествена склероза.

Когато ядете прекалено много зърнени, захарни и преработени храни, тези храни служат като „тор“ за патогенните микроорганизми и дрожди, което ги кара бързо  да се размножават. Най-добрият начин да поддържате микробното разнообразие е като вместо това се храните разнообразно, включително с много богати на фибри зеленчуци и ферментирали храни и избягвате приема на антибиотици.

В не много далечното бъдеще може да не е нещо необичайно да се тестват индивидуалните ви чревни микроби, в резултат на което да ви се изготви персонализиран пробиотичен продукт с четири или пет различни щама съобразно специфичните ви микробни нужди.

Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клеткиПреработените храни вредят на добрите микроби в гастроинтестиналния ви тракт

Като изключим захарта и липсата на разнообразие в съставките, емулгаторите, които се добавят в преработените храни също имат пагубен ефект върху вашия микробиом. Както информира Time:

Добавки като полисорбат 80, карагенан, полиглицероли, ксантан и други „гуми“ служат за спояване на иначе несъвместими съставки – най-често масла и мазнини.

Те също така се използват за подобряване на текстурата и трайността на много храни, които ще намерите по рафтовете на супермаркетите, от сладолед и печива до салатни дресинги, веге бургери, растителни млека и шницели за хамбургери.

Ново изследване сочи, че тези добавки също така вероятно допринасят за зачестилите случаи на наднормено тегло, метаболитен синдром и възпалително заболяване на червата, като навреждат на микробите в гастроинтестиналния ви тракт.

В това изследване широко използваните хранителни добавки причинили хроничен колит на мишки с вече патогенна имунна система. При мишки със здрава имунна система те предизвикали силно чревно възпаление и последваща метаболитна дисфункция, които довели до наднормено тегло, хипергликимия и инсулинова резистентност.

Това, което си струва да се отбележи е, че емулгаторите, които били давани на мишките, по количество се равнявали на емулгаторите, които средностатистическият човек приема, ако се храни предимно с преработени храни, което показва, че тези добавки наистина вредят на здравето на много американци.

В допълнение на това, по-голямата част от преработените храни съдържат генно модифицирани съставки, които са обилно напръскани с хербицида Раундъп на Монсанто. Активната съставка в Раундъп, глифозат, е токсичен сам по себе си и причинява силни увреждания във функцията и жизнения цикъл на микробите.

И което е по-лошо, глифозатът предимно уврежда добрите бактерии, което позволява на патогенните да нараснат на брой и да започнат да ги превъзхождат, включително силно токсичния Clostridium botulinum. Така че, винаги когато ядете преработени храни, подлагате вашият микробиом на редица тежки изпитания…

Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клеткиМесото от животни отглеждани в тесни, затворени пространства крие в себе си ниски дози антибиотици и често заболявания устойчиви на антибиотици

На животните отглеждани в тесни, затворени пространства редовно се дават ниски дози антибиотици, за да засилят растежа им и да предотвратят заболявания, възникнали в резултат на тесните, нехигиенични условия на отглеждане в тези помещения. Осемдесет процента от всички антибиотици, се дават на добитък, така че месото от такива животни може да се окаже най-големият източник на антибиотици за много хора.

Редовният прием на антибиотици не само може да има вреден ефект върху устройството на вашия микробиом, с което да увреди здравето ви, но също така в около половината меса, продавани в американските супермаркети, са открити устойчиви на медикаменти бактерии, които могат да причинят сериозни хранителни заболявания.

Запомнете, патогенните бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани – без значение дали става въпрос за растение, животно или човек. Това е начинът на природата да отстрани слабите звена, което в крайна сметка води до запазване на равновесието в екосистемите. Разбира се, вие не искате да сте едно от слабите звена, ето защо грижата за здравето на вашия микробиом е от такова значение.

Това е една от причините, поради които препоръчвам да ядете месо и други животински продукти, като млечни и яйца, единствено от органично отгледани, пасящи животни, тъй като стандартите на органично отглеждане не позволяват използването на антибиотици за не медицински цели.

Чрез „сигналите“, които бактериите изпращат, биха могли да се диагностицират заболявания

Бактериите във вашето тяло може един ден да се използват за диагностика на заболявания като рак и диабет. Проучване, публикувано в журнала Science Translational Medicine, показва, че бактериите могат да променят цвета си при наличието на захар, което може да е индикатор за диабет (тъй като хората с диабет  имат захар в урината).

Допълнителни тестове показват, че бактериите могат да променят цвета си при наличието на тумори в черния дроб, в резултат на което да се промени цвета на урината или дори да започне да излъчва светлина.

Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клеткиДоколко здрав е Вашият микробиом?

Цялата тази информация трябва наистина да ви накара да осъзнаете, че оптимизирането на чревната ви флора е от изключително значение за превенцията на заболявания и гарантиране на оптимално здраве. Реколонизирането на червата с добри бактерии е от изключителна важност за поддържане на подходящо равновесие. В тази връзка, ето и моите препоръки за оптимизиране на микробната ви същност.

  • Ферментиралите храни са един от най-добрите начини за оптимизиране на вашето микробно здраве, стига да се храните с традиционно приготвени, непастьоризирани такива. Здравословните избори включват ферментирало органично мляко от пасящи крави като кефир, различни мариновани ферментации на зеле, репички, патладжан, лук, тиква, моркови и Комбуча.

Някои от добрите бактерии, които се съдържат във ферментиралите храни, също така са отлични хелатори на тежки метали и пестициди, което също би имало благоприятен ефект за намаляване на токсичния товар.

Ферментиралите зеленчуци са отличен начин отново да населите червата си с добри бактерии. От повечето висококачествени пробиотични добавки ще получите само частица от добрите бактерии, които бихте получили от домашно ферментиралите зеленчуци, ето защо това е най-икономичният вариант за гарантиране на оптимално чревно здраве.

  • Пробиотични добавки. Въпреки че не съм особено голям привърженик на приема на много добавки (тъй като смятам, че по-голямата част от нутриентите трябва да се набавят с храната), смятам, че пробиотиците са изключение, особено ако не ядете редовно ферментирали храни или приемате антиобиотици.

Освен че трябва да знаете какво да добавите към своя хранителен режим и начин на живот, също толкова важно е да знаете какво да избягвате, а то включва:

  • Антибиотици, освен ако не е абсолютно наложително (ако все пак се наложи, постарайте се да реколонизирате червата с ферментирали храни и/или пробиотични добавки)
  • Хлорирана и/или флуорирана вода
  • Меса и други животински продукти от конвенционално отглеждани животни, тъй като те са третирани с ниски дози антибиотици, които се смятат за убийци на чревната флора.
  • Антибактериален сапун
  • Преработените храни (като например големи количества захари и други също толкова „мъртви“ нутриенти) подхранват патогенните бактерии
  • Химикали, използвани в селското стопанство (и особено глифозата (Раундъп)

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Силвия Запрянова! Благодаря! :) 

Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клетки

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
2 коментара по “Лошите бактерии се размножават в среда от нездрави тъкани и клетки”
  1. Благодаря, хубава статия. Озадачи ме съветът избягване на антибактериален сапун. Все пак него не го ядем. Как по-конкретно ни вреди?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *