Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

“Ако искате да намерите причините за заболяванията си, погледнете на дъното на чинията си” – китайска поговорка

Голяма част от работата ми е фокусирана върху работата с физическото тяло. Много хора работят в енергийното лечителство и съзнателно, или не – разпространяват заблуждението, че тези умения са дар за малцина, избрани. Но енергийното лечение е нещо много просто и достъпно за всеки от нас, не е “дадено” на избрани личности. Скоро ще имам удоволствието да ви поканя да поработим заедно и да си възвърнем това позабравено знание. Духовното познание и еволюция са ключови в тези турболентни дни на преход. Но огромна, значима и неизбежна част от цялата тази трансформация са физическите ни тела. Духовността не означава, че трябва да отречем материята, а напротив – трябва да изучим, почетем и овладеем енергията на материята точно тук и сега! За важните неща касаещи физическите ни тела по време на прехода ще говоря специално в изричен материал съвсем скоро, но сега ще привлека вниманието ви към нещо уж банално и просто, но така ключово и значимо. А именно – изцеление чрез храна.

Подобно на всичко останало на Живата Планета, телата ни са проектирани и структурирани да бъдат съвършени самоподдържащи се, самопречистващи се, самолекуващи се системи. Човешкото тяло първоначално е било създадено да живее повече от 200 години пълноценен, здрав живот. Разбира се – не говоря за историята, датираща от онези първобитни времена, когато средната продължителност на живота е била около 30 години. Все пак човекът не съществува едва от онези времена на познатата ни история.

Но виждате ли, тези съвършени машини са били програмирани да приемат определен вид енергия, за да могат да функционират по този начин. Ние обаче, водени от напредъка на “цивилизацията” сме се изхитрили и сме започнали да се храним по един безумен начин, ставайки жертва на ламтежите за пари и власт на определени кръгове. До таква степен е профанизирано ежедневието ни, че се въртим в омагьосания кръг “Храним се зле, разболяваме се доброволно, доброволно се подлагаме на химическо лечение, което продължава с години и бързо, но затова пък сигурно да ни убива”.

Все едно да си купите автомобил, на който трябва да наливате само най-високия клас бензин, обаче вместо това му сипвате редовно дизел. Пък после се чудите защо се чупи и не върши добра работа.

Модерният човек е зает, забързан, гневен, раздразнен и нервен. В движение хапва мазна баничка и прочее тестени бързи закуски, меса, колбаси, кашкавали, сирена, пържени полуфабрикати, бързи храни, храни, обработвани с химични добавки, подсладители, газирани напитки, сладки изкушения, захарни измишльотини. Алкохолът и цигарите са неизменна част от ежедневието, а наркотиците се считат за символ на освободеност  и елитарност.

Всичко изброено не само, че не дава нужните хранителни вечества на тялото ви, но и притъпява вродената му интелигентност, замърсява го и задръства до такава степен, че мътилката, която се натрупва отвътре в твърде ранна възраст задръства интелигентната система, наречена “физическо тяло” и тя просто отказва да функционира правилно. В резултат се появяват т. нар. “болести”. Първите проявления на интоксикацията са кожните болести, честите настинки, гнойни ангини, хронични мигрени, възпалитени процеси. После тялото затлъстява, получават се болки и схващания в мускулите, болки в ставите, схванатост, артрози дори в съвсем млада възраст. Следващите етапи са диабет, изобщо проблеми с ендокринната система, та да се стигне до рак. За всичко това разбира се, причините са комплексни, като се започне от психоемоционалното състояние, вярванията и убежденията, но в случая разглеждаме храната. Едно от първите неща, които трябва да направим, след като осъзнато поемем по пътя към здравето е да освободим тялото си от натрупаните килограми токсини. Дори днес рязко да смените начина си на хранене и давате на тялото си само най-добрите и чисти храни, то мътилката, която се е натрупала отдолу ще продължава да си стои и да върши делото си. Ако в една купа, пълна с изгнили и разлагащи се плодове, сложим отгоре свежи, здрави и апетитни такива.. ще подобрим само временно видимата картинка. Но отдолу какво се случва..?

Можете да ядете за здраве и да оставите храната да бъде вашето лекарство!

Гореизброените храни, които обикновено присъстват в менюто на повечето хора, действат негативно на PH-то на организма. И какво от това ще кажете? – PH, както вече знаете е индикатор за нивото киселинност, или алкалност на организма. Много важно то да бъде в нормални граници. pH е съотношението на позитивно заредените йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Когато pH е 7.0 нашия организъм е неутрален – нито киселинен, нито алкален. Ако pH е 6.0 , тогава е киселинен. Тази среда е бедна на кислород. Какво става в киселинната среда? В нея спокойно си живеят вредните бактерии, вредни микроорганизми, всякакви паразити, кандида бактерии, гнойно инфекциозни бактерии и вируси. Благодарение на тази кисела среда, ставаме податливи и се разболяваме от най-безобидни болести до най-сериозни. В алкална среда обаче тези бацили не могат да живеят. Храната с която се храним и водата която пием определя каква е средата в нашия организъм.

През 1933 г. д-р Уилям Хауърд Хей от Ню Йорк публикува първата по рода си книга “Нова ера в здравеопазването”, в която твърди, че причината за всички болести е автоинтоксикацията т.е. натрупване на киселини в организма: 
”Днес ние се отклоняваме от здравето си точно пропорционално на намаляване на алкалите поради консумиране на киселинно формиращи храни в твърде голямо количество… Да се каже това, може да изглежда странно, че причината за всички болести е една и съща, без значение какви са безбройните видове наименования, но в края на краища това се потвърждава.”

Друг автор – д-р Теодор А. Барооди, казва същото в книгата си ”Алкализирай се или умри” (Alkalize or Die, Dr. Theodore A. Baroody.):
”Безбройните имена на заболяванията са без значение. От значение е, че те всички идват от една и съща основна причина… твърде много киселинни отпадъци в тъканите на организма.”

Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта, и тялото се опитва да балансира pH. Тялото както вече казахме е невероятно интелигентна машина. Когато в тялото постъпи храна, която повишава киселинността, то организмът изсмуква от костите и органите ценни минерали – калций, калий, магнезий, натрий. Тези минерали неутрализират киселините и те след това се изхвърлят от тялото. Магнезият е първият сред минералите, които тялото изхвърля, без да има достатъчен източник, който да го възстановява. Без магнезия спират повече от 300 ензимни операции, невъзможна е и обработката и абсорбирането на калция. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Но странно защо медицината предпочита да мълчи за това. Ако ви направят кръвни изследвания и се установи голямо количество калций в кръвта, лекарите ви успокояват – “Всичко е наред, минералния баланс е чудесен, имате направо излишък от калций”.. Само че тъжната истина е, че кръвта се насища с минералите по простата причина, че се опитва да неутрализира киселинността и мощно тегли и изхвърля жизненоважните минерали, за да балансира средата.

Нормалните здрави клетки са алкални, а както споменахме наскоро в статията за лечение със сода – раковите клетки са киселинни. Много изследвания са доказали, че ракови, кандида и вирусни бактерии не могат да оцелеят в алкална среда. При рН 7,4 раковите клетки са в летаргия и при рН от 8,5 нагоре, раковите клетки умират.

Как да възстановим киселинно-алкалния баланс на тялото? 

На първо време – да почистим токсините. После да елиминираме от менюто си бял хляб и всякакви производни тестени изделия, бял ориз, месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар, туршии, тютюн, вафли и бисквити, яйца, мляко, сирене, кашкавал, рафинирали мазнини, сладкиши и шоколад (освен ако не е натурален, суров шоколад). Медикаментите също създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни.

Кои са тези храни? 

Сурови ядки, кокос, мед, сушени смокини, стафиди, фурми, сушени сини сливи, сурови плодове и зеленчуци, зеленчукови сокове, магданоз, суров спанак, броколи, листа на целина, просо, киноа, елда, краве масло, студено пресовани масла, семена, чесън,  билкови чайове и вода с лимонов сок, стевия. Лимонът например може да е кисел на вкус, но всъщност действа алкализиращо. Започвайте деня си с чаша гореща вода, с няколко капки лимон.

Ето списък на алкализиращи храни, обявени за топ храни и подправки в борбата с рака. (По темата има издадени доста добри книги, например “Cancer Fighting Foods” на Vern Verona.

Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!– Авокадото е богато на глутатион, който е мощен антиоксидант, който атакува свободните радикали в организма чрез блокиране на чревната абсорбция на някои мазнини. Те също така предоставят още повече калий от бананите и са силен източник на бета-каротин. Учените също така вярват, че авокадото може да бъде полезен в лечението на вирусния хепатит (причина за рак на черния дроб), както и други източници на чернодробно увреждане.Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

– Броколи, зеле и карфиол съдържат химичен компонент, наречен индол-3-карбинол, който може да пребори рака на гърдата чрез конвертиране на подкрепящия раковите клетки естроген. Броколито, особено зелето съдържат и фитохимикал сулфорафан, продукт на глюкорафанин, за който се смята, че помага за предотвратяване на някои видове рак, като на дебелото черво и рак на ректума. Сулфорафан индуцира производството на определени ензими, които могат да деактивират свободните радикали и канцерогени. Ензимите са показали, че потискат растежа на тумори в лабораторни животни. Все пак, изследвани са 71 вида броколи и се оказва, че съдържат различно количество глюкорафанин.  Оказва се, че колкото по-горчиви са броколите, толкова повече глюкорафанин съдържат. Кълновете от броколи имат 20 пъти по-високо съдържание на сулфорафан от главите броколи.

– Морковите съдържат много бета-каротин, който може да помогне за намаляване на широк кръг от ракови заболявания, включително на белите дробове, устата, гърлото, стомаха, червата, пикочния мехур, на простатата и гърдата. Някои изследвания показват, бета-каротин всъщност може да причини рак, но не е доказано, че яденето на моркови, освен в много големи количества – от 2 до 3 килограма на ден, може да предизвика рак. В действителност, едно вещество, наречено falcarinol, съдържащо се в морковите е установено, според изследователи от Датския институт за аграрни науки (Диас), че намалява риска от рак. Кирстен Бранд, ръководител на отдела за научни изследвания, обясни, че изолираните ракови клетки растат по-бавно, когато са изложени на falcarinol. За да се запази това вещество Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!обаче е нужно морковите да се консумират сурови.

– Лененото семе съдържа лигнани, които могат да имат антиоксидантен ефект и блокират и потискат раковите промени. Лененото семе има и високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които се смята, че са защита срещу рак на дебелото черво и сърдечни заболявания.

– Чесънът съдържа имуностимулиращи компоненти, които повишават нивото на имунна защита на клетките, които индиректно помагат за разрушаване на субстанциите, причиняващи рак. Тези компоненти помагат да се блокират карциногените, да бъдат спряни от навлизане в клетките и да забавят развитието на тумори. Според проучвания на д-р Ленор Араб, професор по епидемиология и хранене на UNC-CH (Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил) при хората, които редовно консумират суров или сготвен чесън риска от рак на стомаха и  от колоректален карцином намалява наполовина.

– Грейпфрутите, портокалите и други цитрусови плодове се счита, че помагат да се избегне  рак, тъй като изхвърлят от тялото карциногените. Цитрусите съдържат и големи количества витамин C, бета каротин и фолиева киселина.Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

– Суровите ядки съдържат антиоксидантите кверцетин и капферол, които подтискат растежа на ракови тумори. Бразилският орех съдържа 80 микрограма селен, който е важен за хората с рак на простатата. Селенътвсъщност е ключов елемент, жизнено необходим в борбата с рака, както и при възстановяване по време и след евентуална лъче и химио терапия.

– Розмаринът помага за увеличаване действието на детоксикиращите ензими в тялото. Екстракт от размарин потиска развитието на рак на гърдата, както и кожни тумори при животни. Все още не са правени проучвания върху хора (или поне аз нямам информация). Розмарина може да се използва като подправка, или да се консумира като чай:  1 чаена лъжица сушени листа на чаша гореща вода, накисната за 15 минути.Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

– За куркумата, (куркума Лонга), член на семейството на джинджифила (за които съм ви говорила и друг път) се смята, че има лечебни свойства, тъй като потиска производството на ензима цикло-оксигеназата 2 (COX-2), чиито ненормално високи нива се отчитат при някои възпалителни заболявания и рак, особено на червата и рак на дебелото черво.

Мога да продължа дълго със списъка. Възможностите на храната са огромни, неограничени. Природата е създала абсолютно всеки лек за телата ни. Но нужно ли е да се разболеем, за да започнем да си обръщаме внимание и да подхождаме умно, информрано и отговорно към храната, която вкарваме в телата си?


Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Един коментар по “Рак ли? Лечение на “неизцелимото” с храна!”
  1. Здравейте! Статията е изключително полезна за мен, за което благодаря. Бих искала да попитам има ли индикатори, които да ни подскажат, че мътилката се чисти и изобщо как разбираме, че сме постигнали пълното й изчистване? Предполагам при всеки човек отнема и различно време това да се случи…

    Предварително благодаря за отговора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *