Лечение на болки в гърба – какво работи и какво не

Болките в гърба са може би едно от най-честите срещаните оплаквания в света. На глобално ниво 1 от 10 човека страда от болки в кръста, а те са най-честата причина за нетрудоспособност.

От 75% до 80% от случаите на болки в гърба се оправят за период от две до четири седмици, с или без лечение. Това важи най-вече за механичната болка в кръста, която е втората най-често срещана причина за посещение при лекар в САЩ.

Болката в кръста обикновено е предхождана от някаква травма или претоварване, като например вдигане на предмет или усукване при носене на нещо тежко, управляване на вибриращи машини, сблъсъци на коли или падания.

Продължителното седене също е в този списък, което може да обясни защо по-честото ставане е част от решението в много от случаите. Medscape изброява тестове използвани за диагностицирането на болки в кръста, както и няколко начина да се справим с тях. Те включват:

 • Контролиране на възпалението
 • Възстановяване на обхвата на движенията
 • Подобряване на силата на мускулите и издръжливостта
 • Тренировки за координация и сърдечносъдово възстановяване
 • Поддържане на фитнес програма

Първа мярка за лечение – активност!

Както се вижда от списъка по-горе, фокусът е на упражненията. Движението изглежда наистина е най-ефективната стратегия за третиране на повечето форми на болка в гърба, не само в кръста.

Повечето хора автоматично искат да „поглезят” болката и да избегнат движението колкото се може повече, но това всъщност може да е противопоказно в повечето случаи. Guardian докладва:

„Въпреки многобройните опции за лечение, като акупунктура, ръчни терапии, медикаменти, инжекции и операции, нищо няма по-голям шанс да проработи от поддържането на физическа активност. Точно когато най-малко ви се иска и най-много боли, според експерти трябва да се раздвижите …“

Според Лесли Колвин, специалист по лечението на болка в Единбург, данните сочат, че упражненията са най-доброто решение. ‘Ако имах болки в гърба, щях да правя упражнения, които укрепват торса, като йога, Пилатес и разтягане.’ [Д-р Кристофър] Уилиамс съветва: ‘Избягвайте лежането…’

Триизмерно динамично движение

Тялото има нужда от редовна активност, за да не изпитваме болка. Например, когато човек прекарва дълго време в седнало положение, често мускулите около таза, както и тези на кръста, които свързват долната част на гърба с таза и бедрените кости се скъсяват.

Когато тези мускули са хронично скъсени, ставането може да причинява остра болка в гърба, тъй като те на практика ще дърпат кръста напред.

Дисбаланс между мускулите в предната част на тялото и тези в задната е причината за много от широко разпространените физически болки. Чрез ребалансиране и укрепване на тези мускули можем да облекчим много видове болки и дискомфорт, включително болки в кръста.

Също така, когато има недостатъчно движение в хълбока и горните прешлени, се получава прекомерно движение в кръста. Както се споменава в скорошна статия от Epoch Times, „решението е комбинация от упражнения за мобилност на хълбока и горните прешлени и упражнения за стабилност за долните прешлени.”

Статията също изброява няколко упражнения за подобряване на мобилността на хълбока, като например:

 • Повдигания на краката настрани
 • Разтягане с опънати крака
 • Усуквания настрани
 • Повдигания на краката нагоре със свито коляно
 • Упражнения за мобилност на горните прешлени

Общо взето, едно от най-добрите неща, които можете да направите за предотвратяване и успокояване на болките в гърба е да се упражнявате редовно, така че мускулите на гърба и корема ви да останат здрави и гъвкави.

Фундаменталните тренировки – иновативен метод създаден от д-р Ерик Гудман, за да третира собствените си хронични болки в кръста – е много добра алтернатива на повърхностни решения като болкоуспокоителни и операции, тъй като се фокусира върху причината за проблема.

Друг метод е създаването и поддържането на баланса между стабилност и мобилност, както и на способността на тялото да се движи ефективно и гъвкаво по всякакви повърхности.

Това правят Техниките за триизмерно динамично движение на Лиса Хък, описани и демонстрирани във видеото по-долу. Тези две стратегии са много по ефективни от типичните медицински методи за третиране на болки в гърба.

Неизлекувани болки в гърба са една от главните причини за зависимост към лекарства

В САЩ, 8 от 10 човека страдат от болки в гърба, които са се превърнали в една от главните причини за пристрастяване към болкоуспокоителни медикаменти и смъртоносни свръх дози в страната. През 2013, 16 000 американци са починали от предозиране с болкоуспокоителни.

Ако имате болки в гърба и страдате от депресия и тревожност, имате особено голям риск от пристрастяване и злоупотреба с опиоиди, според скорошно изследване. Предписаните болкоуспокоителни от своя страна подхранват хероиновата зависимост.

Според директора на CDC д-р Томас Фрийдън, опиоидни болкоуспокоителни, като Викодин, Оксиконтин и Перкоцет увеличават податливостта към хероинова зависимост, а мнозинството (75%) от пристрастените към хероин докладват, че са започнали с предписани болкоуспоскоителни.

Стероидите и нестероидните противовъзпалителни лекарства също имат недостатъци

Стероидните инжекции също се предписват често, но скорошно проучване разкрива, че те не са по-добри за болки в гърба от плацебо. New York Times докладва:

„Изследователи комбинираха данни от 30 плацебо-контролирани проучвания върху епидуралните стероидни инжекции за третиране на радикулит (болка в гърба, която се разпространява до краката) и осем проучвания върху спиналната стеноза (болка в гърба или врата причинен от стесняване на гръбначния канал).

Изследването показва, че за радикулит инжекциите дават някаква степен на краткосрочно облекчение на болката, но с времето стават не по-ефективни от плацебо, и също не намаляват нуждата за операция на по-късен етап. Данните показват подобни резултати и за инжекциите срещу спиналната стеноза – умерено и временно облекчение на болката, но без разлика между лечението и плацебо в интензитета на болката или функционалната способност след повече от шест седмици след инжекцията.”

Друго скорошно изследване показва, че предписаният напроксен (Напросин) носи същото облекчение на болката като по-опасни наркотични болкоуспокоителни. Изследването сравнява три различни лечения с медикаменти за болки в кръста:

 • 500 мг напроксен (марка: Напросин. По-ниски дози се продават без рецепта под марката Алеве)
 • 500 мг напроксен плюс 5 мг циклобезаприн (мускулно успокоително)
 • 500 мг напроксен плюс Перкоцет (което съдържа 5 мг оксикодон и 325 мг ацетаминофен)

Последните две носят не по-голямо облекчение на болката от вземането само на напроксен.

Въпреки че непроксен е може би малко по-добра алтернатива на наркотичните болкоуспокоителни, все пак идва с дълъг списък от потенциални странични ефекти, а рисковете се увеличават с честотата на употреба. Имайки предвид страничните ефекти и дългосрочни рискове на лекарства и операции, е важно да се намери по-безопасни, по-малко инвазивни начини да се справим с болките в гърба.

За щастие, има много опции. Вече споменах няколко, но има много повече. Важното е да продължавате експериментирането докато не намерите комбинацията, която работи най- добре за вас. Все пак е важно да се отбележи, че в повечето случаи част от решението е да се избягва физическата неактивност.

Избягване на седенето може да е част от дългосрочното решение за болки в гърба

Лечение на болки в гърба – какво работи и какво неИзбягването на прекомерното заседяване наистина може да е част от дългосрочното решение за болките в гърба и аз лично мога да потвърдя ефективността на тази стратегия. Страдах от болки в кръста в продължение на много години и опитах всякакви лечения, включително хиропрактика, масаж, разтягане, заземяване, упражнения за укрепване на гърба и за подобряване на стойката, както и ползването на маса за обръщане с главата надолу.

Нищо не стигна до основата на проблема – докато не научих за рисковете на седенето и започнах да ставам повече. Чрез увеличаване на времето, в което седя прав – сега вече седя не повече от 30 минути на ден – напълно отстраних болката в гърба.

Това беше неочаквана, но приятна изненада, тъй като облекчаването на болката в гърба не беше основната ми причина да избягвам седенето. Но това се оказа ключово в моя случай. Тези дни дори не изпитвам болки в гърба при дълги самолетни полети.

Парадоксално, в началото стоенето ми причиняваше болка и ми беше трудно да стоя прав за едночасова лекция без да изпитвам остра болка в гърба. Но щом намалих седенето си от 12-14 часа дневно на по-малко от час дневно, болката в гърба ми изчезна много бързо. Сега стоя прав през по-голямата част от деня, бос върху омекотена постелка около метър на два, която аз проектирах и се надявам да пусна в продажба по някое време догодина.

Ако работите на бюро, горещо препоръчвам да инвестирате в такова за правостоящи. Толкова съм убеден в ползите от стоенето в сравнение със седенето, че съм осигурил бюра за правостоящи на всички служители в моя офис. Тези бюра трябва да започнат да се продават в нашия магазин до Коледа. При тяхната покупка ще получите и омекотена постелка за заземяване, веднага щом ги подготвим. По-долу е видео което заснех за отпразнуването на 18-тата годишнина на моето домашно бюро за правостоящи.

Защо медицинските сканирания и операции обикновено са ненужни

Веднага щом започне да боли много хора искат да си направят рентген или друго сканиране, но експертите обикновено са единодушни, че това не е необходимо при болки в кръста.

Изключения са случаите на известна травма на гръбнака, болка продължаваща повече от месец, и случаи, в които има знаци за по-сериозна болест причиняваща болката (като например рак).

Както се споменава в статията:

„В редки случай болките в гърба може да са причинени от опасен натиск върху гръбначния мозък … рак в гръбнака или инфекция. Предупредителни симптоми за това са значителни травми, дългосрочно ползване на стероиди, и предразположеност за рак. Ако ви боли гърба и не можете да станете, да уринирате, или да усещате ануса и гениталиите си, трябва да повикате линейка.”

Въпреки популярния мит, изхабяването на гръбначните дискове НЕ причинява болки в гърба, така че сканирането и диагностицирането на дискова херния например няма да помогне много – поне не за избора на вида лечение. В много случаи такава диагноза може просто да доведе до ненужна операция, която много често праща пациентите по пътя на усилваща се болка и намалена мобилност.

Въпреки че е добре известно, че изхабяването на гръбначните дискове не е причина за болки в гърба, процедурата по съединяване на два прешлена все още е популярна. Около 600 000 такива процедури се правят всяка година в САЩ, голям процент от тях заради неспецифична болка в кръста, на цена от повече от 600 милиарда долара. Резултатите обаче обикновено са разочароващи.

Според медицинската литература тази процедура като лечение за болки в гърба има успеваемост около 20% до 25%. За 75% до 80% от тези пациенти операцията просто причинява болка и страдание за цял живот.

Д-р Дейвид Ханском, ортопедичен хирург с практика в Сиатъл, дискутира тези и много други факти в скорошно интервю. Там той говори и за иновативна система за третиране на болки в гърба, която адресира широк спектър от допринасящи фактори, като хигиена на съня, хранене, почивка, физиотерапия и справяне с емоциите.

Разтягане и йога пози, които могат да помогнат срещу болки в гърба

В края на тази статия ще обобщя широк спектър от начини за облекчаване на болка, включително чрез билки и добавки, физически манипулации и разнообразни умствено-физически техники. Но първо нека да разгледаме още няколко вида упражнения, които могат да бъдат полезни срещу болките в гърба. Като за начало, укрепването на мускулите на торса създава вътрешна упора на гърба. Ето четири прости упражнения за укрепване на торса и гърба, изброени от Guardian:

 • Повдигане на краката от легнало положение
 • Клякания с разкрачени крака
 • Клякания със събрани крака
 • Балансиране на един крак

Списанията Prevention и Health наскоро публикуваха статии описващи най-различни разтягания базирани на йога, които помагат при болки в гърба. Ето и обобщение на някои от препоръчаните пози. За визуална демонстрация, може да видите първоизточниците.

Разтягане на врата от седнало положение – Седнете на стол или с кръстосани крака на земята. Сложете си лявата ръка на дясната страна на главата и леко я дръпнете към лявото си рамо. Избягвайте вдигането на рамене. Щом усетите разтягане, дръжте няколко секунди, после се върнете към началната позиция и повторете с другата страна.

Разтягане на хълбок-седалище – Лежейки по гръб, вдигнете краката си и кръстосайте десния глезен над лявото коляно. Хванете задната част на лявото си бедро близо до коляното и леко дръпнете краката към гърдите. Разтягането трябва да се усеща в десния хълбок и дясната част на седалището. Задръжте няколко секунди и после повторете с другия крак.

Усукване на гръбнака от седнало положение – Седнете на пода и кръстосайте левия си крак върху и по дължината на дясното бедро. Разтегнете и поставете дясната ръка на външната страна на лявото коляно. Дръжте лявата ръка на пода зад вас и леко усучете целия си торс, глава и рамене на ляво. Разтягането трябва да се усеща по гръбнака. Задръжте няколко секунди преди да се върнете към центъра. Сменете краката и повторете на другата страна.

Детска поза – За тази йога поза започнете като седнете на колене на пода. Наведете се напред и разтегнете ръцете напред поставени на пода. Разтягането трябва да се усеща от раменете към кръста. Поемете няколко дълбоки дъха и освободете напрежението в гърба си.

Отпускане на гърба – Легнете по гръб с колене свити над гърдите. Хванете задната част на бедрата си и леко дръпнете коленете си към гърдите, докато усетите разтягане в кръста. Задръжте няколко секунди, след което пуснете.

Мост – Легнете на пода със свити колене, ходила на пода и ръце успоредни на тялото. Вдигнете хълбоците си към тавана и задръжте няколко секунди. Преплитането на пръстите може да помогне за стабилността.

Разтягане на гръдния кош – Тази поза може да се прави в седнало или право положение. Сложете ръце зад гърба и преплетете пръсти. Леко дръпнете рамене, разтягайки гръдния кош. Наведете брадичка към гърдите и завъртете глава леко от едната към другата страна.

Маласана – Застанете прави с ходила на ширината на таза и пръсти навън. Клекнете колкото можете, държейки гърба изправен. Ако искате, може да ползвате йога блокче за упора. Съберете ръцете в позиция за молитва, натискайки лакти във вътрешността на бедрата.

Разтягания срещу ишиас – Ишиасът е друг често срещан проблем. Той се появява когато седалищният нерв се прищипе в кръста, но болката често се усеща в седалището и надолу по бедрото. Разтяганията могат да са полезни и тук. Седалищният нерв минава през крушовидния мускул, който е разположен дълбоко в големия седалищен мускул. Ако крушовидния мускул се скове твърде много, може да прищипе седалищния нерв, причинявайки болка, изтръпване и скованост в крака. Понякога разтягането на този мускул е достатъчно за облекчаване на болката.

Видеото по-долу показва просто едноминутно разтягане, което може да успокои болката в седалището причинена от твърде обтегнат крушовиден мускул в седалището.

Освободете се от болката чрез почукване

Както казва д-р Дейвид Ханском в книгата си „Върнете си контрола: Стратегията на един гръбначен хирург за справяне с хроничната болка” справянето с емоциите е друг важен фактор.

Депресията и тревожността обикновено намаляват способността на тялото да се самолекува, така че появата на болка може да е знак, че сте оставили емоционалните трудности и стреса неадресирани твърде дълго.

Мозъка ви, и съответно мислите и емоциите, играят голяма роля в усещането за болка.

Централната нервна система „помни” всяка болка, която продължава повече от няколко минути на невронно ниво. Тези спомени могат да са толкова ясни, че болката да продължи дори след като травмата е излекувана, или да изникне отново, когато не трябва, като при леко докосване например.

Препрограмирането на мозъка чрез умствено-телесни техники, като Техниката за емоционална свобода (EFT), може да помогне в такива случаи. Във видеото по-долу EFT специалистът Джули Шифман показва как може да ползвате тази техника за облекчаване на болката, независимо дали тя е остра или хронична.

Други алтернативи на лекарствата срещу болки в гърба

При всички здравни рискове свързани с опиоидните болкоуспокоителни и операциите, силно препоръчвам да изхабите всички останали опции преди да прибегнете към тези интеревенции.

По-долу има списък на най-ефективните алтернативи на лекарствата за третиране на болки, за които съм чувал. Също, помнете, че предотвратяването на болките в гърба със сигурност е по- лесно от лечението им и че физическата активност е най-ефективния метод и за предотвратяване и за лечение.

Полезни физически действия

Избягвайте седенето –  Една от най-често срещаните болки е тази в кръста. Дори аз страдах от нея много години. Единственото нещо, което я отстрани напълно беше сериозното намаляване на времето което прекарвам седнал всеки ден.

Упражнявайте се –  Упражненията и физическата активност ще укрепят мускулите на гръбнака ви. Увеличете ефективността на упражненията си, като включите високо интензивни сесии. Вероятно е достатъчно да го правите веднъж или два пъти на седмица най-много.

Йога –  Йогата, която е особено полезна за гъвкавост и укрепване на мускулите на торса, има доказана полза срещу болките в гърба. Списанието Prevention докладва: „Изследване в журнала Pain показва, че хора с хронична болка в гърба, които практикуват Айенгар йога 16 седмици, са усетили 64- процентно намаляване на болката и 77-процентно намаляване на увреждането. Въпреки че ефектите на йога върху ишиаса са по-малко ясни, леки форми могат да са полезни.” Yoga Journal има онлайн страница с демонстрации на конкретни пози за облекчаване на болки в гърба.

Пилатес –  Скорошно испанско изследване показва, че по-възрастните жени с болки в гърба могат да намалят болката, да възстановят баланса и да намалят риска от падане, като добавят Пилатес към физиотерапевтичните си лечения. Всичките 100 жени в изследването са били подложени на 40 минути нервна стимулация и 20 минути масаж и разтягане два пъти седмично. Половината от тях също правели един час Пилатес два пъти седмично. В края на шестте седмици на изследването, тези които практикували Пилатес докладвали по-добри резултати.

Полезни терапии

Хиропрактика –  Многобройни проучвания потвърждават, че хиропрактиката е много по-безопасна и евтина от алопатичното медицинско лечение, особено за болки в гърба Квалифицираните хиропрактици, остеопати и натуропати са надеждни, защото са получили сериозно обучение в третирането на мускулно-скелетни увреждания по време на висшето си образование, което трае от четири до шест години. Тези здравни експерти имат цялостно обучение за мускулно- скелетното лечение.

Акупунктура –  Проучвания показват ясен ефект на акупунктурата в лечението на: болки в гърба, врата и раменете, остеоартрит и главоболия. Изследване публикувано в Journal of Traditional Chinese Medicine открива че 17 от 30 пациента с ишиас получават пълно облекчение с акупунктура. Може да имате нужда от около дузина сесии преди да видите подобрение.

Физиотерапия и масаж –  И двете са доказани средства срещу болезнени състояния, като скъсан менискус и артрит. Терапията чрез ключови точки, при която терапевта създава натиск върху точки от крушовидния мускул, мускулите на кръста и големия седалищен мускул, може да освободи напрежението и прищипването на седалищния нерв.

Лечение с K-лазер клас 4 –  Терапия с инфрачервен лазер облекчава болката, намалява възпалението и подобрява способността за зарастване на тъканите – и при твърди и при меки тъкани, включително мускули, сухожилия или дори кости.

Тези полезни ефекти са резултат от подобрена микроциркулация, тъй като лечението стимулира потока на червени кръвни клетки към третираното място. Кръвната и лимфна циркулация също се подобрява, както и оксигенацията на тези тъкани. Инфрачервената дължина на вълната ползвана в K-лазерите позволява таргетирането на конкретни части от тялото. K-лазерът е уникален, защото е единствения лазер от терапевтичния клас 4, който използва подходящите инфрачервени вълни позволяващи дълбоко проникване в тялото и достигане на места като гръбнака и хълбока.

Умствено-телесни техники –  Методи като йога, Фундаментално обучение, масаж, медитация, топли и студени компреси и други умствено-телесни техники могат да дадат значително облекчение на болката без медикаменти.

Заземяване (Граундинг) –  Заземяването, още познато като Граундинг, понижава възпалението в тялото, което може да помогне за облекчаване на болки в гърба. Имунната система функционира оптимално когато тялото има достатъчен запас от електрони, които могат да се добият лесно при контакт на ходилата или кожата със земята. Според проучвания електроните на земята са най-добрите антиоксиданти и имат мощен противовъзпалителен ефект. При възможност, излезте навън и стъпете боси на мократа трева или пясък. Ходенето бос е и добър начин за укрепване на ходилата и сводовете.

Хранителни съображения

Яжте истинска храна –  Избягването на преработени зърнени храни и рафинирана захар (особено фруктоза) понижава нивата на инсулин и лептин, както и инсулиновата и лептиновата резистентност, което е една от най- важните причини за образуването на възпалителни простагландини. Затова спирането на захарта и сладките е много важно при лечението на болки.

Висококачествени, животински омега-3 мазнини –  Омега-3 мазнините са предшественици на медиатори на възпалението наречени простагландини. (Всъщност, така работят противовъзпалителните болкоуспокоителни, като манипулират простагландините.) Моят любим източник е маслото от крил.

Витамин D и K2 –  Оптимизирането на нивата на витамин D чрез редовно и подходящо излагане на слънце и вземане на добавка с витамин D3 може да облекчи болката чрез много различни механизми. Витамин D в комбинация с K2 също може да предотврати омекването на костите, което води до болки в кръста.

Билки и добавки, успокояващи болката

Медицински канабис –  Медицинският канабис има дълга история като естествен аналгетик.  В момента 23 американски щата са легализирали канабиса за медицински цели. Медицинските му качества се дължат на високите нива (около 10-20%) на канабидиол, медицински терпени и флавоноиди. Както обсъждахме в предишно интервю с д-р Алан Франкел, има разновидности на канабиса с много ниски нива на тетрахидроканабинол – психоактивната съставка на марихуаната, която ви кара да се чувствате „напушени” – и с много високи нива на канабидиол. Само трябва да потърсите добре квалифициран специалист по канабиса, защото малко хора имат добра представа за правилното дозиране. Ако сериозно обмисляте използването на медицински канабис срещу болки, е много важно да гледате моето интервю с д-р Алан Франкел, който е един от водещите специалисти по медицински канабис в САЩ.

Астаксантин –  Астаксантинът е един от най-ефективните познати антиоксиданти разтворими в мазнини. Има много силни противовъзпалителни ефекти и в много случаи работи по-ефективно от противовъзпалителни лекарства. Обикновено са необходими високи дози и може да имате нужда от 8 мг или повече на ден за постигането на резултати.

Джинджифил –  Тази билка има силно противовъзпалително действие и облекчава болката и стомашните смущения. Пресния джинджифил е най- ефективен, когато се свари във вода като чай или настърган в зеленчуков сок.

Куркумин –  Изследване показва, че пациенти страдащи от остеоартрит, които добавят 200 мг куркумин на ден в лечебния си план намаляват болката и увеличават мобилността. Друго проучване пък открива, че екстракт от куркума съдържащ куркуминоиди блокира възпалителния процес, като спира свръхпроизводството на протеин, който причинява подуване и болка.

Босвелия –  Също познат като босвелин и „индийски тамян”, тази билка съдържа активни противовъзпалителни агенти.

Бромелайн –  Този ензим намиращ се в ананаса е естествен противовъзпалителен агент. Може да се взема под формата на добавка, но яденето на ананас, включително част от корена му богат на бромелайн, също може да помогне.

Цетил миристолеат –  Това масло срещано в рибата и краве маслото, играе ролята на „лубрикант на ставите” и противовъзпалителен агент Аз лично съм го ползвал, за да облекча ганглионови кисти и леки форми на синдрома на карпален канал, който се появява, когато пиша твърде много на неергономични клавиатури. Използвам локално приложим препарат за това лечение.

Крем от кайен –  Също наричан крем от капсаицин, тази подправка идва от изсушени люти чушки. Успокоява болката като изхабява запаса на тялото от веществото P – химикал в нервните клетки, който предава сигнали за болка на мозъка.

 

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Дилян Стоев! Благодаря! :)

Лечение на болки в гърба – какво работи и какво не

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
3 коментара по “Лечение на болки в гърба – какво работи и какво не”
 1. Здравейте, имам безкрайно много „опит“ с болките в гърба. Иска ми се да кажа тук (понеже смятам, че аудиторията на сайта е подходяща, иначе не бих го направила) лекарят, който ме освободи завинаги от ограничаващите схващания за хроничните болки (без дори да го познавам, хехе) – казва се доктор Сарно. Препоръчвам Ви да прочетете негови книги по темата, става въпрос за психосоматика и връзка между емоциите и болката. Не е нещо глупаво стилл „Бъди щастлив и здрав“, а си е научно обяснение на връзката между ума и тялото, която не можем да отричаме и всички знаем, че я има, но не знаем достатъчно по върпоса. Лично аз мисля, че болката при мен никога няма да се завърне, и ако мога да помогна на поне още един човек, който страда от същия проблем, ще съм много щастлива. Книгата Healing Back Pain съм я чела на английски, и не съм сигурна дали я има на български, но е написана на доста достъпен език.

 2. Болката в гърба може да е много неприятна и за жалост с дълготраен ефект…
  Благодарности за полезните съвети!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *