Колко и как натоварваме храната?

Замисляли ли сте се какво е вашето отношение и поведение към храната?

Дали обичате да ядете или сте в постоянно ограничение и вярването, че пълнеете дори от въздуха?

Дали похапвате с радост и апетит или просто по навик, „на крак“ и набързо?

Бързането е вече част и от храненето. Напрегнатото ни ежедневие създаде и понятия като fast foods, junk food или тотално пропускане на едно или повече хранения през деня, особено на работното ни място.

Колко и как натоварваме храната?Много от казусите, с които ежедневно се сблъсквам в моята практика, са свързани именно с подобни ситуации. Бизнес ориентирани хора, свръх вглъбени в своята работа, забравящи да се хранят или тъпчещи бързи въглехидратчета и каквото им се изпречи пред погледа. За тези хора приоритет е по-скоро успешната сделка или повишението в службата, но не и грижата им за тях самите, за здравето им. Храната е по-скоро досадна загуба на време и разфокусиране от по-важните за деня задачи. Този ритъм на живот разбалансира нашето тяло, започваме да страдаме от много дефицити на различни групи полезни вещества, стресът в ежедневието допълнително създава нови канали за свободни радикали и намалява виталността ни. Докога така?! Докато мъдрото ни тяло с уникалния си вроден инстинкт за самосъхранение не започне да ни подава сигнали под формата на неразположения, грипове, настинки и други подобни състояния, които поне за няколко дни ще ни оставят вкъщи, на легло, малко да си починем от burn out-a и евентуално да помислим за здравето си.

Разбира се, тази група, макар и доста многобройна, спада по-скоро към крайност, отколкото към норма. Сякаш повечето хора са в един постоянен вихър, който ги държи в една много забързана рутина. Храненето в това число също е бързо. То е по-скоро между другото, не му се отдава стойност, не му се придава важност. В кратките обедни почивки главата ти е по-скоро в работните задачи, отколкото в наслаждението, което получаваш от чинията си. Няма време за осъзнато възприемане на храната и изключващо всичко останало поведение, докато се храним. В тази връзка един приятел ми каза: „Не обичам да ям с приятели, защото се разсейвам и започвам да ям машинално.“

А колко често сме започвали да се храним в лошо настроение? А след скандал? А с нагласата, че тази храна е вредна?

Тук идва другата крайност. „Леле, взех обикновени моркови, които не са био/органик. Колко ли ще са вредни?!“ Да, предполагам, че вече все повече хора осъзнават, че масово предлаганата храна няма същите хранителни стойности, както е била например за нашите прабаби. Хранително-вкусовата промишленост няма за цел населението да е здраво, а пристрастено и зависимо. Вече не се влага любов в производството.

И тук вече идва нашата лична отговорност към храната и към нас самите. Знаете за експеримента на Емото и кристалната структура на водата и как нашите думи, мисли, намерения могат да създадат красота или обратното.

Ние можем по същия начин да закодираме храната си.

Сещам се за една моя лекция, където направихме и замерване на киселинността на участниците. С най-кисела среда се оказа една дама, хранеща се основно с био и органик продукти, с много супер храни, веган. Тя имаше толкова големи страхове и блокажи по отношение на храната, колко е вредна, колко е бедна на полезни вещества и как колкото и да се старае да подбира здравословни храни, тялото пак ще страда, че беше убедила съзнанието си и то материализираше доказателства, подкрепящи нейните доводи и вярвания.

Защо ви споделям това?

Защото вярвам и знам, че ние с нашето съзнателно намерение сме ключът за баланса в нашия живот и здраве. Споделям с вас няколко насоки как да подобрите клетъчното си хранене и удовлетвореността си от храната:

  1. Яжте с удоволствие, в добро настроение и с ясната убеденост, че тялото ни е съвършено и може да се справи с всяко предизвикателство.
  2. Подбирайте натурални, чисти храни, изберете оптималния стил на хранене за вашето тяло и темперамент. Ако не можете да решите сами, обърнете се към консултант по хранене, с чиято помощ да преосмислите кое правите добре и ви носи полза в храненето и от какво искате да се освободите.
  3. Насочвайте вниманието си към храната. Огледайте я как е приготвена, поднесена, какви са ароматите й. Нека всичко да ви доставя радост и удоволствие.
  4. Избирайте винаги приятни хора и теми на разговора по време на хранене.
  5. Използвайте мантри, утвърждения, молитви, музика, докато приготвяте и поднасяте храна.
  6. Настройте съзнанието си, че мъдрото ви тяло извлича полезното за вас и изхвърля светкавично всичко, което не ви е нужно.
  7. Влагайте любов в храната, защото това са семена, които ще поникнат в тялото ни – нашия единствен и уникален храм на земята.

Нашето време е толкова динамично енергийно. Сега е времето да експериментираме и да се забавляваме с колкото се може повече от заложените ни ресурси. Желая здраве, виталност и радост!

Дени

Колко и как натоварваме храната?

Повече за Деница Андонова

Здравейте! Казвам се Деница Андонова и се занимавам от повече от 3 години с клетъчно хранене. Вярвам, че тялото ни е съвършен механизъм, който прекрасно може да се грижи за себе си, да се регенерира, самообновява и оздравява. Стига, разбира се, да не му пречим с лоши мисли, вредни навици, нездравословна храна и изобилие от стрес във всеки един аспект от живота ни. Знам, че всеки от нас държи ключовете към перфектното здраве и форма и че просто трябва да ги използваме. Точно това правим с хората, които ми се доверяват. Заедно успяваме да намерим идеалната комбинация от баланс на физическо, емоционално и духовно ниво посредством хранителен режим, клетъчно хранене, позитивна нагласа, медитация и релаксация, физическа активност и много други психологически инструменти и техники. Тъй като съм млада майка на прекрасно момиченце, напоследък с огромно удоволствие работя с бъдещи и настоящи майки, с двойки, които планират да си имат детенце, с цели семейства, които желаят да оптимизират здравето и баланса си. Партнирам си с множество интегративни лекари, както и с холистични специалисти. Имам огромна база от прекрасни резултати, които се запазват във времето, в широк спектър от случаи, съосновател съм на The Happy Company School - Happiness as a business model: www.thehappycompanyschool.com За мен е чест и радост да ви споделя моите знания и опит и да ви помогна по-лесно и успешно да намерите ключа към вашето красиво, здраво и балансирано тяло, да се чувствате прекрасно и да излъчвате обич към себе си. Моят призив към читателите на Здравей: Обичайте се и се грижете за себе си, за да сияете от здраве и красота и да привличате изобилие от прекрасни хора и обстоятелства в живота си. Повече информация за клетъчното хранене можете да намерите тук: https://www.facebook.com/kletachno.hranene/ и тук: www.deniandonova.com Можем да се срещнем лично в Холистичен кабинет, гр. София, ул. Три уши 9, ет. 2, ап. 4, с предварително записване на телефон: 0878207156 Предлагани услуги: Индивидуални програми за клетъчно хранене, кинезиология и енергиен баланс, вибрационна терапия с Австралийски цветни есенции. Холистичен подход за здраве, баланс и изобилие!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *