Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Според статистиката средностатистическият човек в Америка става сутрин между 6:00 и 7:30 часа. И аз не бях изключение от тази общоприета рутина, ставах в 7:45 часа, излизах за работа в 8:00 ч. Пиех кафето си в движение. После следваше дълго и скучно пътуване и стигах до офиса си в 9:00 сутринта. След работа бях толкова изтощен, че единственото ми желание беше да легна и да не правя нищо. И правех точно това – без фитнес, без личностно развитие, без творческо планиране, само с изморен ум и постоянно чувство на умора.

Един ден реших да променя живота си напълно и да направя експеримент в продължение на месец – започнах да се събуждам всяка сутрин в 5:30 часа.

Специално за Bright Side, бих искал да споделя моя опит да стана ранна птица и всички предимства, които този нов начин на живот ми донесе.

Полза 8: Станах по-продуктивен

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Успешните хора стават рано. Чувах това навсякъде. Стив Джобс ставал 5:30 сутринта и имал достатъчно време, за да работи с Apple. Има и много други добре познати примери. Никога не ми хрумваше, че мога да бъда един от тях. Смятах се за нощна птица и наистина се гордеех, ако успеех да завърша един два проекта седмично.

Когато започнах експеримента, осъзнах, че сутринта е най-продуктивното време за мен. Сега се събуждам с ясен ум, добре отпочинало тяло и мога да се концентрирам върху важни задачи и да поставям цели за следващия ден. След това проверявам имейлите си и Facebook. Мога да направя всичко това, докато членовете на семейството ми все още спят.

Ставането в 5:30 ч. всеки ден ви дава повече време да правите различни неща. Сутрин приключвам толкова много задачи още преди да започна работа, че до момента, в който дойде вечерта, нямам повече ангажименти и мога да прекарам повече време със семейството си.

Преминаването от нощна птица към ранно пиле доведе до значително повишаване на моята продуктивност както в професионалния, така и в личния ми живот.


Полза # 7: Отделям си време и не бързам

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Преди започвах деня си като скачах от леглото и бързах да се приготвя. И въпреки това доста често закъснявах за работа. Влизах в офиса запъхтян и ядосан, сънен и последен. Това със сигурност не е хубав начин да започнеш деня си.

Сега имам на разположение повече от 2 часа преди да тръгна за работа. И през този период от време не само се организирам, понякога мога да се насладя на гореща чаша прясно смляно кафе или да прочета няколко страници от любимата ми книга. Събуждайки се рано няма нужда да бързам и си позволявам да имам приятно начало на деня и да се чувствам много по-спокоен и по-уверен, отколкото преди.


Полза # 6: Развих нови навици

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Развиването на нови навици е от решаващо значение за личното ви усъвършенстване, а допълнителните сутрешни часове са идеалното време, за да се случи това. Създаването на личен сутрешен ритуал като създаването на списък с неща, които правите всеки ден в същия ред, може да ви помогне да създадете нови добри навици, без да се насилвате.

Например, моят ден започва с душ, миене на зъбите, бръснене и обличане. После пия чаша топла вода и отивам на бюрото си, където чета, правя планове за деня и така нататък. Същите задачи трябва да се извършват по един и същи начин всеки ден, включително и през почивните дни.

Сутрешният ритуал е много повече от просто начин да организирате сутрешната си рутина – помага ви лесно да вмъквате нови навици сред старите, като свързвате всички задачи заедно.


Полза 5: Влязох във форма

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Когато ставате по-рано, допълнителното време сутрин ви дава гъвкавост да правите неща, преди да изморите мозъка си на работа – можете да отидете във фитнес залата сутрин или просто да се разхождате из квартала.

Разбира се, можете да правите тези неща по всяко време. Но установих, че ходенето на фитнес веднага след работа доста често се осуетява поради други ангажименти, които обикновено изникват. Сутрешното упражнение, от друга страна, никога не може да бъде отменено. Благодарение на допълнителното време, което си отделям, започнах да тичам по 30 минути всяка сутрин и свалих около 2 килограма за един месец. И няма да спра дотук!


Полза 4: Наслаждавам се на тишината

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Това е любимата ми причина, поради която ставам толкова рано: няма деца, които да крещят, не плачат бебета, няма шум от коли и хора. Ранните сутрешни часове са наистина спокойни. Нищо не ме разсейва от важните задачи, мога лесно да събера мислите си, да планирам предварително и да се фокусирам ефективно върху това, което правя в момента.

Джеръми Корст, бивш генерален мениджър на Microsoft, става в 3:30 ч. – 4:00 ч. По 2 причини: яснота на мисълта и тихо време. През следващите 2 часа сутрин той обикновено върши работата, която изисква най-голям фокус, без никакви отклонения.

Както е казал Паскал: „Единствената причина за нещастието на човека е, че той не знае как да стои тихо в стаята си.” Сега твърдо вярвам, че можете да намерите спокойствието и щастието си в сутрешните часове.


Полза 3: Спестявам време и енергия от пътуването до работното си място

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Никой не обича пиковите часове, а ранното ставане може да подобри и тази част от живота ви. Ако трябва да пътувате сутринта, можете да хванете по-ранен транспорт, който е по-празен, по-приятен за пътуване и може да пристигне по-бързо. Ако шофирате, можете да избегнете по-тежкия трафик и да намалите значително времето си за пътуване. Или още по-добре, можете да използвате велосипед, както направих аз по време на експеримента.


Полза # 2: Ям здравословна закуска

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Закуската често се споменава като най-важното ядене за деня. Според последните проучвания, трябва да консумираме около 15% – 25% от дневния ни енергиен прием със сутрешното хранене. Ако не закусим сутринта обикновено ставаме толкова гладни до обяд, че ядем много нездравословни храни и в големи количества.

Преди експеримента, когато се събудех, трябваше веднага да бъда някъде другаде и затова почти винаги пропусках закуската. Сега обаче не трябва да бързам и всъщност имам достатъчно време не само да приготвя закуската си, но и да й се насладя. Мога да ви уверя, че е много по-добре, отколкото да хапнете набързо нещо по пътя или на бюрото си.


Полза 1: Подобрих качеството на съня си

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Нощните птици лягат и стават на случаен принцип, докато тези, които стават рано, обикновено имат установен график за сън. Липсата на рутинна процедура за сън може да доведе до лоши последствия за здравето ви, като висок холестерол, затлъстяване и т.н.

През този месец осъзнах, че не е нужно да стоя в леглото в продължение на 10-12 часа, за да получа достатъчно сън. Събуждайки се в 5:30 се чувствам свеж, отпочинал и пълен с енергия, за да започна деня. Редовният график на съня наистина подобрява качеството на съня и ви кара да се чувствате по-добре.


Бонус: Как да станеш ранобудник

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Ето някои съвети, които много ми помогнаха при трансформацията от нощна птица до ранна птица:

 • Отворете завесите преди да си легнете. На сутринта ще бъдете принудени да се събудите от първите слънчеви лъчи.
 • Задайте час, в който да спрете да използвате електроника. Според някои изследвания електронните устройства осуетяват заспиването, защото тяхната синя светлина възпрепятства производството на мелатонин, хормона, който контролира циклите на сън. Така че не е лоша идея да оставите телефона, таблета и телевизора поне час преди лягане, ако искате да подобрите качеството на съня си.
 • Лягайте си по-рано. Ако решите да станете 2 часа по-рано, легнете поне 2 часа по-рано, отколкото сте свикнали. Само тогава ще получите достатъчно сън. Заспивате трудно? Можете да четете в леглото или да слушате аудиокнига – и двете дейности приспиват лесно.
 • Сложете алармата си далеч от леглото. Ако е точно до леглото ви, ще я изключите или ще я отмените за по-късно и ще заспите отново. Но ако е извън обсега ви, няма да е лесно да продължите да спите щом веднъж станете от леглото.
 • Излезте от спалнята веднага след като станете. Просто започнете да правите сутрешния си ритуал възможно най-скоро – отидете в банята, измийте зъбите си. Докато го направите, ще сте достатъчно будни, за да започнете деня си.
 • Направете си план. Планирайте нещо важно, което да направите рано сутринта. Тази причина ще ви мотивира да станете.
 • Визуализирайте. Комикът Джери Сейнфелд използва календарна система, за да принуди себе си да напише скечовете си. Той има голям стенен календар и за всеки ден, когато трябва да напише нов материал, той поставя голям червен „Х“ върху него. Той се стреми да създаде непрекъсната верига от тези „Х“ знаци за толкова дълго, колкото може. Това е чудесен начин да се изгради нов начин на живот, защото той ви дава визуален запис на вашия успех.
 • Награждавайте се. Намерете нещо, което е наистина приятно за вас, и го направете част от сутрешната си рутина. За мен това е чаша вкусен билков чай или четене на добра книга. Вашата награда може да бъде нещо вкусно за закуска, гледане на изгрева или медитация – всичко, на което можете да се насладите.

Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://brightside.me/wonder-curiosities/why-i-started-waking-up-at-530-am-and-how-it-changed-my-life-544460/

Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “Защо започнах да ставам в 5:30 и как това промени живота ми”
 1. Здравейте!
  Честита Ви Нова година с пожелание за много здраве, още позитивизъм и поглед към Природата и много успехи!!!
  Не мога да пропусна да се включа в тази тема. Аз съм раннобудник по рождение,но на всеки, който иска да промени навика от късното ставане или излежаване мога да дам един съвет – домашен любимец. Целогодишно ставам в 05-05:15 ч. Изпивам си на тишина и спокойствие кафето и хайде на разходка – поне 1-1,5ч. По време на разходката си правя китайската гимнастика. Ако крачкомерът е верен,изминаваме 4-4,5 км. След разходката закусвам като шампион и денят ми започва с усмивка. Сутрин срещам или хора с домашни любимци, или тези които се връщат/отиват на смяна. Никой не става толкова рано,просто за да посрещне деня.А е толкова хубаво да се заредиш от Природата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *