12 идеи как да съхраняваме храната по-дълго

Всяка година американските домакинства изхвърлят храна на стойност 640 долара на човек, обикновено, защото купуват твърде много, или не консумират остатъците от храната. Проучване, проведено от Американския Химичен Съвет (ACC) показва, че три-четвърти от американците изхвърлят храна веднъж месечно, а половината правят това веднъж седмично …

Повечето от анкетираните (79%) изразили загриженост за размера на сумата, която губят от изхвърлянето на храна, а половината заявили, че се чувстват зле като хвърлят храна, когато в същото време други по света гладуват.

Само 15 на сто от анкетираните изразили загриженост за въздействието върху околната среда. Въпреки това, хранителните отпадъци заемат най-голям дял в отпадъчните депа в САЩ. За да се справят с толкова много отпадъци, в някои градове дори са стартирани програми за компостиране с цел намаляване обема на изхвърляния боклук.

12 идеи как да съхраняваме храната по-дългоИнтересен е факта, че отчетът на Американския Химичен Съвет представя резултатите само от еднократно изчисляване на хранителните отпадъци.  Проучване на Съвета за опазване на природните ресурси (NRDC) разкрива,че американците годишно изхвърлят 165 милиарда долара под формата на храна, което се равнява на близо 2.200 долара на домакинство.

Много американци се поддават на маркетинговите тактики на хранителните магазини, които насърчават правенето на големи и импулсивни покупки. В крайна сметка тези нетрайни храни се развалят преди да бъдат консумирани. Съветите по-долу, взаимствани от списание Тайм, могат да ви научат как храната ви да трае по-дълго, и да изхвърляте по-малко.


12 съвета как да съхранявате определени храни

 1. Лук
  Съхранявайте го в хартиена торбичка, на хладно и тъмно място (като например гараж или мазе), стига температурата да е над нулата. Това ще запази лука свеж за повече от две седмици. Съхраняването на лук в стар чорапогащник е друг метод, благодарение на който лукът може да се запази свеж до осем месеца. За целта завържете възли между всяка глава лук за да не се допират.
 1. Сирене
  Твърди сирена като Пармезан могат да издържат месеци ако се съхраняват правилно. Отстранете фабричната опаковка, увийте сиренето първо в пергаментова хартия, а после в пласт фолио. Това ще запази влажността. Ако забележите плесен върху твърдо сирене, не го изхвърляйте! Просто отрежете поне 1 инч около и под плесенясалото петно (дръжте ножа на разстояние от плесента, за да не заразите други части на сиренето). След изрязване на плесента, повторно увийте сиренето в чиста опаковка.
 1. Горски плодове
  Горските плодове са много нетрайни, така че яжте ги бързо за да се възползвате максимално от качествата им. Ако е необходимо да удължите срока им на годност с един или два дни, тогава ги изплакнете в смес от една част оцет с три части вода.
 1. Билки
  Билките се запазват свежи като се изрежат стъблата им и след това се поставят в чаша с вода подобно на връзка откъснати цветя. Съхраняването им в хладилник, като предварително поставите хартиена кърпа или пликче свободно върху тях, ще ги запази дори още по-свежи.
 1. Ябълки
  Съхранявайте ябълките на най-долния рафт в хладилника, тъй като там влажността на въздуха е висока.
 1. Домати
  Доматите трябва да бъдат оставени на плота и консумирани в рамките на няколко дни. Съхраняването им в хладилник не е добър вариант, защото ще загубят част от аромата си. Ако случайно обаче имате домати в хладилника, не ги изхвърляйте. Оставете ги да престоят на стайна температура в продължение на 24 часа преди хранене и ще възвърнете поне част от техния аромат. Има ли друг начин? Използвайте съхраняваните в хладилник домати за да приготвите доматен сос, където ароматите на лук, чесън и босилек ще прикрият липсата на вкус у доматите.
 1. Картофи
  Складирайте картофите на тъмно и прохладно място, и не се притеснявайте ако по тях израстат малки кълнове – това не означава, че са развалени. Просто ги почистете, а в резултат картофите могат дори да имат по-сладък вкус. Когато съхранявате картофи, дръжте ги далеч от лук (поставени до лук те ще се развалят по-бързо), а ако ги съхранявате до ябълки, няма да покълват.
 1. Зелени листни зеленчуци 
  Топлината разваля зелените листни зеленчуци, затова полейте ги със студена вода, когато се приберете у дома. След това ги подсушете в сушилня за зеленчуци, за да избегнете влагата, която също предизвиква гниене.  Поставете ги в херметически затворен плик, пробийте около 10 дупки с големината на топлийка от всяка страна на плика и съхранявайте в хладилник. В резултат зелените листни зеленчуци ще издържат 4 пъти по-дълго от обикновено. Салатките съхранявайте в купа покрита с кухненско фолио. Поставете и хартиена кърпа вътре, за да абсорбира влагата.
 1. Яйца
  Яйцата могат да се съхраняват за срок до пет седмици в хладилник. Поставете ги в задната част на хладилника, където е по-хладно, а не на вратата, и ги оставете в опаковката, в която сте ги закупили.
 1. Грозде
  Изберете грозде, което има ярко зелени и гъвкави стебла. Грозде с кафяви или сухи стебла се разваля бързо и вкусът му се променя.
 1. Млечни продукти
  Изложени на топлина, дори за кратко, млечните продукти се развалят бързо. Добра идея е да вземете хладилна чанта с вас до магазина или пазара, в която веднага  да поставите продуктите след като ги закупите за да ги запазите студени.
 1. Месо
  Съхранявайте месото в най-долното отделение на хладилника. Увийте го двойно за да не капе, особено ако е в близост до други пресни продукти.

 


Начинът, по който подреждате продуктите в хладилника определя дали ще ги запазите свежи

12 идеи как да съхраняваме храната по-дълго

Някои части на хладилника са по-студени, докато температурата в други, като например рафтовете на вратата, варира. За да се избегне разваляне и хранителни заболявания, бързо развалящите се храни трябва да се съхраняват в най-студените части на хладилника, там където температурата е постоянна.

Информационната графика по-долу, показва нагледно как най-добре да организирате хладилника си за да осигурите безопасност на храните. Това, което ще забележите е, че суровото месо, риба, птици, и дори остатъци, тоест храни, които се нуждаят от ниски, постоянни температури, трябва да се държат на най-долния рафт. Това също така гарантира, че евентуални капки, стичайки се надолу, няма да попаднат и по този начин да замърсят други храни.

Най-долните отделения са предназначени за плодове и зеленчуци, но не за всички видове. Подходящи за там са листните зеленчуци, пъпешите, целината, броколите, и ябълките. Някои видове плодове и зеленчуци могат да се съхраняват безопасно и на най-горния рафт. Ябълките, конкретно, трябва действително да се съхраняват далеч от други непокрити продукти, защото етиленовите газове, които те произвеждат могат да предизвикат по-бързо разваляне на други храни.

Що се отнася до средния рафт, той е най-подходящ за сирена и готвени меса, а вратата трябва да се използва за съхранение на подправки, сосове, както и масло. Уверете се също, че температурата в хладилника е достатъчно студена – под 40 градуса по Фаренхайт, или 4 градуса по Целзий.

Това ще гарантира безопасността на храните. Също така оставете достатъчно място в хладилника за да циркулира свободно студеният въздух. Ако вашият хладилник е твърде претъпкан, храната ви ще се разваля по-бързо.

Трябва ли да изхвърляте плесенясалите храни?

12 идеи как да съхраняваме храната по-дългоНамаляването на хранителните отпадъци означава да се използва всеки възможен залък храна, но какво да направите, ако забележите признаци на разваляне, като плесен например? „Правилата“ за това, кога е безопасно и кога не да се яде плесенясала храна, варират в зависимост от вида на храната. Най-общо казано, ако храната е твърда, като например сирене „Чедър“ или морков, тогава можете да отрежете плесенясалия участък (плюс около един инч около него) и да използвате останалото.

По-меките храни трябва да се изхвърлят, когато се появи плесен, защото, факт е, че плесента може да бъде доста опасна. Тя прониква лесно в  меките храни, заразявайки участници, които иначе на вид изглеждат нормално. Може да се наложи да изхвърлите и храните, които са били в близост до плесента, тъй като тя се разпространява бързо и лесно, особено върху необработените храни.

Плесенясалите храни, които изхвърляте трябва да бъдат поставени в малки хартиени или найлонови торбички, така че плесента да не се разпространи. Американското министерство на земеделието предлага следната таблица, която да ви помогне да определите кога плесенясалата храна трябва да се запази и кога да се изхвърли. Ако обаче, имате храна в хладилника, която е там достатъчно дълго време за да плесеняса, тогава вероятно не успявате да планиранете вашите хранения ефективно.

Преди да отидете на пазар, съставете план за храненията през седмицата. Направете цялостна проверка на това, което вече имате под ръка, и по този начин ще избегнете развалянето на годна за консумиране храна. Планирайте ястията си така, че пресните храни, които купуват да се консумират своевременно и докато са все още пресни.

ХРАНА ТРЕТИРАНЕ ОСНОВАНИЕ
Консервирани меса, бекон, или хот-дог Изхвърляйте Храни с високо съдържание на влага могат да бъдат заразени под повърхността. В плесенясалите храни може да има също така и бактерии растящи заедно с плесента.
Твърди салами и сушени шунки Използвайте Изстържете плесента от повърхността. Нормално е за тези дълготрайно съхранявани продукти да имат плесен по повърхностна.
Сготвени остатъците от месо и домашни птици Изхвърляйте Храни с високо съдържание на влага може да са заразени под повърхността. Плесенясалите храни също така могат да съдържат и  бактерии растящи заедно с плесента.
Гювеч Изхвърляйте Храни с високо съдържание на влага може да са заразени под повърхността. Плесенясалите храни също така могат да съдържат и  бактерии растящи заедно с плесента.
Сготвени зърнени и тестени изделия Изхвърляйте Храни с високо съдържание на влага може да са заразени под повърхността. Плесенясалите храни също така могат да съдържат и  бактерии растящи заедно с плесента.
Твърдо сирене (сирене, където плесента не е част от обработката) Използвайте. Отрежете поне 1 инч около и под плесенясалото петно (дръжте ножа на разстояние от плесента, за да не заразите други части на сиренето). След изрязване на плесента, повторно обвийте сиренето в чиста опаковка. Плесента по принцип не може да проникне дълбоко в продукта.
Сирене с плесен (като Рокфор, синьо сирене, Горгонзола, Стилтън, Бри и Камембер) Изхвърляйте меки сирена като Бри и Камембер ако те съдържат плесен, която не е част от производствения процес. Ако плесента е върху повърхността на твърди сирена като Горгонзола и Стилтън, отрежете поне 1 инч около и под плесенясалото петно и обработете като твърдо сирене (по-горе). Плесени, които не са част от производствения процеса могат да бъдат опасни.
Меко сирене (като извара, крема сирене, Ньофшател, Шевре, Бел Паезе, и т.н.). Всички видове натрошени, настъргани, и нарязан сирена. Изхвърляйте Храни с високо съдържание на влага може да са заразени под повърхността. Настърганото, нарязано, или натрошено сирене може да е заразено от инструмента за рязане. Плесенясалото сирене също така могат да съдържа и  бактерии растящи заедно с плесента.
Кисело мляко и сметана Изхвърляйте Храни с високо съдържание на влага може да са заразени под повърхността. Плесенясалите храни също така могат да съдържат и  бактерии растящи заедно с плесента.
Конфитюри и желета Изхвърляйте Плесента може да произвежда микотоксини. Микробиолозите  препоръчват да не се отстранява само плесента и след това да се консумира останалото, а да се изхвърля целия продукт.
ТВЪРДИ плодове и зеленчуци (зеле, чушки, моркови и т.н.) Използвайте. Отрежете поне 1 инч около и под плесенясалото петно (дръжте ножа на разстояние от плесента, за да не заразите други части на продукцията). Малки петна от плесен могат да бъдат отрязани от ТВЪРДИ плодове и зеленчуци с ниско съдържание на влага, защото плесента трудно прониква в плътните храни.
МЕКИ плодове и заленчуци (като краставици, праскови, домати и др.). Изхвърляйте Меките плодове и зеленчуци с високо съдържание на влага могат да са заразени под повърхността.
Хляб и печени тестени изделия Изхвърляйте Порестите храни могат да са заразени под повърхността.
Фъстъчено масло, бобови растения и ядки. Изхвърляйте Храни необработени с консерванти са с висок риск от  плесенясване.

Бъдете скептични що се отнася до срока на годност


12 идеи как да съхраняваме храната по-дългоЕтикети като „да се използва до“ и „за продажба до“ върху храните, не са всъщност показател за тяхната безопасност, както повечето хора смятат. Доклад на Съвета за опазване на природните ресурси (NRDC) показва, че повече от 90 процента от американците изхвърлят храна преждевременно поради недоразумения относно значенията на датите върху храните. Накратко, много видове храни са все още годни за консумация, дори и с изтекъл срок на годност.

С изключение на адаптираните млека за кърмачета (единственият хранителен продукт с федерално регулирана дата на етикета, тъй като хранителните вещества в него се влошават с течение на времето), за всички останали хранителни продукти на пазара все още няма такива федерални разпоредби относно датите, и крайният резултат е истинска свобода за всички производители, като някои щати изискват дати за годност и налагат ограничения  върху продажба въз основа на тях, а други не.   

Повечето производители използват термините „да се използва до“ или „най-добър до“ като инструмент за защита репутацията на своите продукти. Те искат от вас да консумирате продуктите им докато са свежи и ароматни, което означава, че определят кратък период на годност. В действителност, храната е абсолютно годна за консумация след изтичане на датата, често с минимална, ако въобще има такива, промяна във вкуса или текстурата.

А, когато на етикета пише „за продажба до“, това дори не е предназначено за потребителите. Тези дати всъщност са там като инструменти, за да помогнат на търговците на дребно да гарантират правилния оборот на стоките върху рафтовете, но все още голяма част от потребителите вярват, че това е мярка за безопасност на храните.

Датите водят до толкова много объркване и хранителни отпадъци, че авторите на доклада предлагат, думите „за продажба до“ да се направят невидими за потребителите. Докладът заключава, че датите на храните като цяло водят до изхвърляне на годна храна, а в същото време обаче могат да ви подтикнат да консумирате храна, която е развалена, поради вашето недоверие в датите на етикетите.  

В крайна сметка, най-големият фактор, който влияе дали храната е „годна“ така или иначе не е общото време за съхранение, а по-скоро е свързано с това колко време храната прекарва в „опасната температурна  зона“ (между 40 и 120 градуса по Фаренхайт), а това е фактор, който  няма как да контролирате.

Пазаруването от местни производители ще ви помогне да избегнете изхвърлянето на храна

12 идеи как да съхраняваме храната по-дългоПрепоръчвам закупуването на храна от местни земеделски производители, за предпочитане предлагащи органични продукти. По този начин ще можете да ги посетите на място и да прецените сами. Това ви гарантира, че още от самото начало ще имате най-пресните храни, като по този начин ще си спечелите няколко допълнителни дни, преди те да се развалят. В действителност, изискването да се изписват датите на хранителните продукти се наложи само през последните няколко десетилетия, и това съвпада с увеличаването броя на преработените храни и отдалечаването на потребителите от мястото, където се отглежда храната им.

Според доклада на NRDC:

„Срокът на годност на храните произтича от грижа за свежестта на храната, а не нейната безопасност. Тъй като американците изоставиха фермите през 20-ти век и се отдалечиха от своя източник на храна, те започнаха да губят способността да определят колко прясна е храната им.

Това е отчасти, защото купуваха храната от магазин и не знаеха нейната история, и отчасти защото широкото разпространение на преработени храни стана причина те постепенно да загубят своите умения как се съхранява и обработва прясна храна. Принудени да разчитат на производителите и хранителните магазини да ги снабдяват с прясна храна, потребителите започнаха да настояват за доказателства за нейната свежест.“

Най-доброто решение за вашето здраве, а също и за по-голяма яснота относно свежестта на храната, която консумирате, всъщност е да се върнете към традиционната практика на закупуване на повечето от храните направо от фермата. Това ви позволява да изберете каквото ви е необходимо за приготвянето на няколко пресни ястия – навярно достатъчно, за да ви стигне до следващия фермерски пазар, което води до по-малко излишък и ненужно разваляне на храна.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Ивелина Стойкова! Благодаря! :)

12 идеи как да съхраняваме храната по-дълго

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *