6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на живот

Здравейте, приятели!

В днешната статия ще отделим внимание на ангажираните хора, които живеят в големи градове, прекарват време в градския транспорт и бягат от една среща на друга. Възможно ли е, при тези условия, да се храним правилно? Абсолютно да! Предлагаме Ви няколко практически съвета, които всекидневно спазваме.

Аз съм на 31 години. Живея и работя в Лондон – една от най-големите столици на света. Всеки ден прекосявам половината град, за да отида до работното ми място. Занимавам се също с фитнес – интензивно тренирам 4-5 пъти седмично в зала и спазвам хранителен режим. След основната ми работа, имам частна практика с клиенти и държа, заедно със сестра ми, уеб сайт и фейсбук страница, свързани с психологията. Определям се като зает човек. Въпреки това, намирам начини да се храня правилно, които бих искала да споделя с вас:

1. Не се хранeте в стол или ресторант, когато сте на работа. Често, храната там е мазна и 6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на животс по-ниско качество от това, което сама мога да си приготвя. Ако се наложи да присъствам на събрание или събитие, което изисква да се храня навън, обикновено си поръчвам салата и отделно нейния дресинг. Вместо десерт, пия черно кафе или соево лате, на което съм голяма почитателка.

2. Приготвяйте храната си вкъщи. Тук има два варианта :

6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на живот1. Когато вечер си приготвям вечерята, отделям част от храната за обяд за следващия ден.

2. Уикенда, замразявам зеленчуците и ги слагам в отделни пликчета, спрямо ястието, което искам да приготвя. Това ми спестява време. Примерно, ако искам да задуша моркови, тиквички и домати, през уикенда ги обелвам и нарязвам. Същото и с рибата. По този начин са готови за употреба. Докато си приготвям вечерята, едновременно приготвям и обяда за следващия ден. Разбира се, много хора предпочитат пресните продукти, но понякога аз нямам избор, заради времето. Имам си също тефтерче с любими рецепти, които постоянно си гледам и допълвам. Така не се чудя всяка вечер какво ще си приготвя.

6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на живот3. Правете голямо пазаруване веднъж на две/три седмици. Така аз набавям основни продукти (спагети, ориз), както и ядки, какао и суперхрани (всичко, което идва от био магазина). Плодове и зеленчуци купувам на кварталното пазарче всяка събота – тогава има най-голям избор. По този начин не ми се налага да ходя през седмицата, защото магазините са на около 15 минути път пеша от вкъщи.

4. Пазарувайте онлайн. Имам приятели, които пазаруват онлайн. Доставката е 6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на животбезплатна, до входната врата, при над 100 паунда сметка. Предполагам, че същата система съществува и в България. Спестява много време. Чувала съм положителни и отрицателни отзиви. Не съм я ползвала, защото рядко правя 100 паунда сметка. На мен самата, едно голямо пазаруване ми отнема около 2 часа, защото трябва да взема автобус до големия супермаркет, да се редя на опашка, да тегля тежката количка, да и търся място в автобуса и т.н. Струва ми се практично, особено за заетите хора, без кола, като мен.

5. Не се притеснявайте от мнението на другите. Често, мои приятели ми споделят, че 6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на животбиха искали да се хранят правилно, но ги е страх да не изглеждат глупаво и странно в очите на хората. Аз също съм го изпитвала, когато примерно всички си поръчват вино, а аз пия вода с лимон. Мисля, че всичко е въпрос на цели и виждания. Ако не ти се пие, не пиеш, ако не ти се яде калорична храна, не ядеш. Аз често обяснявам на приятелите ми преди срещата, че спазвам режим и за мен това е важно. Обикновено нямам проблеми, дори се получават интересни разговори, защото на другите им е любопитно. Напоследък, много колеги от университета идват и ми задават въпроси, виждайки ме всекидневно да мия многобройните ми кутии от храната. Дори завързах няколко приятелства покрай миенето на кутии ;) Разбрах едно : много хора се стремят към здравословен и позитивен начин на живот, но не на всеки му стиска и има волята за това. Ако мотивираме един човек днес – денят ни не е изживян напразно!

6. Не пропускайте да се храните, казвайки, че нямате време: на предишната ми 6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на животпозиция в болницата, винаги пациентите бяха на преден план. Ако ми оставаше време, се хранех; ако не – чак вечерта. Дадох си сметка, че този навик не е полезен за мен. Когато смених работата, едно от първите неща бе да поговоря с шефката ми и да и обясня колко важни са фитнесът и режимът за мен. Тя прояви разбиране, като организира работното ми време – започвам работа много рано и съответно свършвам рано, за да мога да тренирам след работа, въпреки големите лондонски дистанции. Каквито и събрания и професионални срещи да имам, отделям минимум половин час около 12ч, за да се нахраня. Стремя се да не пропускам хранене. Зная, че не всички работодатели ще проявят разбирането на моята шефка, но си струва да опитаме и да поговорим с тях. Всичко е въпрос на приоритети.

Искрено се надяваме, тези 6 споделени лични техники и преживявания да Ви бъдат полезни.

В следващата статия ще обърнем внимание на омъжените жени с деца и ще Ви разкрием интересни факти за това, как те се справят с натовареното ежедневие, водейки щастлив и здравословен живот. Очаквайте ни!

Прекрасен ден,

Ваня & Нина

6 начина да се храним правилно на работното място, когато водим динамичен начин на живот

Повече за Иванка Ежова

Здравейте! Казвам се Иванка Ежова. Някои от вас може би ме познават като Ваня, половинката на Ваня & Нина от facebook страницата Positive Psychology Net. По образование съм Доктор по клинична психология. Дълги години живях във Франция, а днес работя за един от най-престижните университети в света – King’s College London, където съдействам за развитието на международни проекти в сферата на детското и семейно здраве. Влюбена съм в професията си – тя е мое хоби и вдъхновение. Когато не съм в университета съм във фитнес залата или на някое малко квартално пазарче. Една от главните цели в живота ми е търсенето на вътрешен баланс, който аз намирам чрез позитивно мислене, правилно хранене и спорт. Именно това е темата на моите статии, с които се надявам да бъда полезна. Поздрави от Лондон ☺
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *