Как да създадем здравословни финансови навици

Харченето на пари е факт от живота и то един от най-забавните.

Друг факт от живота е, че начинът, по който харчите парите си е също толкова важен за финансовото ви състояние, колкото и избора да спестите или да похарчите.

Интелигентните навици за харчене на пари ви предпазват да не плащате прекалено висока цена за дадена стока, да не надхвърляте бюджета си в ресторанта или да си купувате непотребни вещи, които никога няма да използвате. Никой няма нужда от това.

Когато харчите умно, спестяванията ви се увеличават. В тази статия ще разберете как можете да преодолеете лошите навици за харчене и да създадете нови и полезни такива.

Как да се отървем от лошите си навици за харчене

Как да създадем здравословни финансови навициНека да се съсредоточим върху нашите не толкова полезни навици.

Някога чувствали ли сте се виновни защото сте похарчили твърде много? Изпитали сте моментно щастие от необмислена покупка, но след това сте изпаднали в размисли и страсти дали това е било добър избор.

Първа точка за елиминиране на лошите финансови навици се отнася до това как се чувствате. Ето един съвет: 

За да преодолеете лошите финансови навици, помислете как те ви карат да се чувствате.

Харченето на пари е забавен и краткотраен процес. Докато разкаянието при купувача може да се появи минути или месеци след направената покупка.

Спомнете си последния път когато похарчихте парите си необмислено. Обърнете внимание как сте се чувствали в момента на покупката, как сте се чувствали след това и как се чувствате точно сега.

Може да забележите низходящ ход в чувствата си. Точно над това трябва да поработим, за да се променим. Добрите финансови навици може да са трудоемки в началото, но в дългосрочен план са възнаграждаващи!

Определете от кои лоши навици искате да се отървете първо

Погледнете банковата си сметка, разговаряйте със съпруга/та си или просто разгледайте дома си, за да определите от кои вредни финансови навици бихте искали да се отървете първо. Започнете с малките и изберете само един или два като за начало. Няколко идеи:

  • Отбелязвайте разходите си в мобилно приложение
  • Хранете се у дома
  • Внимавайте при закупуването на вещи, които сте забравили че вече притежавате
  • Избягвайте импулсивното пазаруване онлайн
  • Пазарувайте от разпродажби, защото всички обичаме добрите оферти

Как да създадем здравословни финансови навициДа предположим, че искате да спрете с лошия навик да разглеждате онлайн магазини вечер преди лягане. Ще направите най-добре ако замените този лош навик с добър. Може използвате цифров алармен часовник вместо алармата на телефона си, за да можете да оставяте телефона си в другата стая през нощта. Сега можете да прекарате време в четене на книга преди сън.

Продължете да работите по списъка си с лоши финансови навици по този начин:

  1. Осъзнайте навика, който искате да прекъснете.
  2. Обмислете по какъв начин да замените лошия навик с добър.

Заместете лошите навици с добри!

Замествайки лошите навици с добри, лека полека ще започнете да взимате умни решения без да влагате много мисъл или усилия в това. Нека да разгледаме още няколко опции, които можете да пробвате в процеса на заместване на лошите разходи с добри:

1. Дайте си причина да харчите умно. Разходите и спестяванията имат много по-голямо значение, когато си поставите цел. Правете малки стъпки. Определянето на финансовите ви цели поставя разходите ви в перспектива и задълбочава вниманието ви върху спазване на бюджета.

2. Създайте си бюджет. Създаването на план за парите ви позволява да приоритизирате разходите си. Поставете си финансови цели – било то за почивка или важна покупка, винаги с бюджет.

3. Практикувайте благодарност. Отделяйте кратък момент всеки ден, за да напишете или устно да благодарите за доброто в живота си. В края на краищата има толкова много добро около нас. Ако можем да бъдем благодарни за това, което имаме, осъзнаваме колко малко ни е нужно.

4. Проучете внимателно преди да пазарувате. Ако искате да направите скъпа покупка като телевизор или пералня, не се спирайте на първия уред, който ви се изпречи насреща. Направете някои проучвания, сравнете цените и изберете качествен модел. Когато имате повече информация, можете да вземете по-добро решение.

5. Избягвайте нещата, които ви карат да харчите повече, отколкото можете да си позволите. Ние всички имаме тези места или хора, които ни карат да прекаляваме. Може би това е прекрасната миризма на пекарната зад ъгъла или приятел, който ви поощрява да си купите тези обувки, които много ще отиват на роклята, която имате. Ограничавайте контакта си с тези изкушения, така че да похарчите само това, което сте планирали да похарчите. Опитайте да се вървите по друг маршрут, така че да не минавате покрай пекарната. Поканете приятеля си на разходка в планината, вместо до мола.

6. Намерете си партньор за спестявания и финансови разходи. Това може да бъде вашият партньор, доверен член на семейството или отговорна приятелка. Те трябва да са склонни да обсъждат с вас финансовите ви цели и да дискутирате скъпите покупки. Вашият финансов партньор ще ви напомня как се движите с целите си.

7. Не пазарувайте докато чакате. Изкушавате ли се да разглеждате онлайн магазини, докато седите в колата или в чакалнята в кабинета на лекаря? Тези малки времеви прозорци могат да отворят врата за сериозни разходи, които да осуетят плановете ви. Ако знаете, че ще ви се наложи да чакате, вземете си книга или списание, за да не скучаете.

8. Обърнете внимание на търпението си. Случвало ли ви се е да сте толкова развълнувани от нещо, което искате да купите, без дори да проверите дали можете да си го позволите. Отделете време и изчакайте поне един ден преди да направите подобна инвестиция. На следващия ден ще се събудите с по-малко вълнение, което може да ви помогне да направите по-рационално решение за покупка.

9. Проверете спестяванията си, преди да направите покупка. Ако редовно пазарувате в определен магазин, вероятно знаете кога имат намаления, така че изчакайте с пазаруването. Проверете разпродажбите във вашия супермаркет, за да си набавите нужните продукти на по-добра цена. Проверявайте любимия си магазин за дрехи и купувайте дрехи и обувки по време на сезонните намаления. Регистрирайте се за актуализации или приложения за имейли в магазина и проверете онлайн купоните, преди да купите. Малко проучване преди покупка води до значителни резултати в дългосрочен план!

10. Не забравяйте да се забавлявате. Все пак харченето на пари е забавно занимание! Вместо да си натяквате, че харченето на пари е лошо нещо, бъдете целеустремени, и всеки месец спестявайте колкото можете. По този начин можете да сърфирате в любимия си онлайн магазин, да си направите екскурзия или да си купите нов инструмент за гаража. Позволете си да похарчите определена сума пари и няма да се изкушавате да ги изхарчите всичките.

Увеличаването на доходите и спестяването на пари не са единствените начини да увеличите бюджета си. Както виждате, как и кога харчите оказва огромно влияние върху способността ви да постигате целите си. Сега е ваш ред да започнете да печелите пари, като установите някои свои разумни навици за харчене!


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://www.everydollar.com/blog/create-better-spending-habits

Как да създадем здравословни финансови навици

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *