10 съвета как да преминем към вегетариански режим на хранене

Статия от www.spiritvoyage.com преведена за теб от Валентина Новакова! Благодаря! :) 

Моя приятелка наскоро ме попита какво да направи, за да премине по-лесно към вегетариански режим на хранене. Това е една от най-любимите ми теми и за мен беше удоволствие да помогна. Ето ги и 10-те съвета, които й дадох.

1) Прави всичко със свой собствен ход: За никого не е добре, нито физически, нито емоционално, да направи рязка и пълна промяна в своя режим на хранене. Започни седмица по седмица, не бързай и си дай време от няколко месеца за бавно извеждане на животинските продукти от твоя режим. Ако ядеш месо с почти всяко хранене, опитай да се храниш с вегетариански ястия за 2 хранения на седмица. Бавно ги увеличи до 3, 4, 5 хранения на седмица. Най-доброто време за вегетарианско хранене е вечер, тъй като така няма да е налице голямо количество храна за смилане преди лягане. Би трябвало да ти отнеме най-малко няколко месеца, за да преминеш към почти или изцяло вегетарианска храна.

2) Какво е твоето намерение/ цел?

Увери се, че си наясно към какво се стремиш:

Да бъдеш лакто-ово вегетрианец (вегетарианец, който яде яйца и млечни продукти), лакто вегетарианец (с млечни продукти, но без яйце) или веган (без млечни продукти, яйца и никакви животински  продукти)?

Какво искаш да усетиш с промяната на режима на хранене (например, по-добро настроение, повече енергия и др.)?

Каква храна ядеш най-много, по-малко, изобщо не консумираш?

След като и определил ясно своето намерение, вибрацията да бъдеш вегетарианец вече е пред теб. Почти готова. Просто действай стъпка по стъпка.

3) Етапи на освобождаване: С ясно намерение и със свое собствено темпо спри употребата на животински продукти в следния ред: 1. Червено месо, 2. свинско, пилешко и други „бели меса”, 3. яйца,  4. риба. Ти решаваш колко време да отделиш за освобождаване от всеки вид животински продукт. Ако се отказваш и от млечните продукти, това може да става по време на всеки един от етапите.

4) Помни, че трябва да заместваш: С други думи целта не е да се откажеш от всичко, което ядеш. Трябва да намериш нещо, с което да заместиш съответната храна, в противен случай просто гладуваш! Тъй като месото е висококалорично, ще откриеш, че се нуждаеш от по-голямо количество бобови култури, зърнени храни, зеленчуци и плодове, отколкото би ти изглеждало нормално. Една част кайма не е със същия брой калории както една част ориз. Това означава, че трябва да ядеш повече! Започни процеса на сприятеляване с мунг боб и ориз, киноа, сладки картофи, картофи, темпе и други засищащи растителни храни.


10 съвета как да преминем към вегетариански режим на хранене


5) Храни се! Фактът, че ядеш повече растителни храни ще спомогне в голяма степен за по-бързата загуба на тегло. И за това дори не е необходимо да гладуваш. Искаш всичко това да е приятно, затова не мисли, че изведнъж цялата ти храна трябва да е само задушена или да се храниш само със салата за вечеря. Всъщност, точно това не прави! С преминаването към „твърде чист” режим на хранене, твърде бързо, няма да се почувстваш по-добре. Ще се чувстваш гладен, мрачен и без сили. Ще започнеш да обвиняваш вегетарианството, а проблемът ще е в това, че не се храниш достатъчно.

6) Научи нови рецепти: За целта започни всяка седмица или седмица и нещо да опитваш нова вегетарианска рецепта, която изглежда вкусна. Идеите за разглезване включват Макчийз бургер (може да е веган), картофи на фурна със сотирани тиквички и чесън, вегетарианско чили с царевичен хляб и др. Има толкова много вегетариански рецепти. Награди се с някои нови книги и намери вдъхновение! Колкото повече прекрасни ястия сготвиш, толкова повече ще заобичаш новия си живот като вегетарианец!

7) Ограничи захарта: Рафинираната захар атакува нервната система и ще направи преминаването към вегетарианство много по-болезнено, отколкото е необходимо. Тъй като ще консумираш храни, които са МНОГО по-лесно смилаеми (растения!), твоето тяло ще премине през леко стресов период – детоксикация. А не искаш да увеличиш стреса на своята нервна система като се храниш с огромно количество вегетариански печива и сладолед. Ако си свикнал да приемаш много рафинирана захар, не се отказвай от нея изведнъж. Когато е възможно, избери „по-висшата” форма, например фурми, портокали, стафиди, ябълки, зеленчукови закуски като бадемово масло върху целина и др.

8) Гордей се със себе си! Чух веднъж за статистика, при която хората са попитани какво биха предпочели най-вече да променят – своята религия или своя режим на хранене, и огромна част от анкетираните са отговори „религията!” Да промениш начина, по който се храниш, не е никак лесно. Опитай поне за 40 дни и след това реши накъде искаш да продължиш. Ако в края на 40-днвния период решиш, че искаш да ядеш някои животински продукти, поне тялото ти ще е пречистено благодарение на почивката, която си му дал от месото в този период. Не е необходимо това да бъде доживотна присъда, но е важно да е налице първоначален ангажимент. Биологично 40 дни са периодът от време, необходим за усвояването на нов навик. Дай на вегетарианството разумен шанс.

9) Не се притеснявай за протеина! Въпросът “как да си набавям достатъчно протеин?” е може би един от най-дразнещите за мен. Причината за това е, че той се базира на пълната лъжа, която дори самите вегетарианци разпространяват. Единственият правилен отговор на този въпрос е под формата на друг въпрос: “не се ли тревожиш, че приемаш твърде много протеин?” Ако се интересуваш повече по темата, моля прочети Китайското проучване или Диета за една нова Америка. На практика, единствените хора, които трябва да се „притесняват за протеина” са хората, които гладуват. А хората, които гладуват, са гладни за храна, а не са протеин. Ако приемаш храна, като разнообразието от листни растения, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, полезни мазнини и масла, твоето тяло ще извади най-доброто от себе си и ще направи това, което всеки животински организъм на тази планета знае как да направи – да превърне аминокиселините в протеини.

10) Не прекалявай със соята! Има толкова много отлични имитации на месните продукти, които ще озаптят желанието ти за месо. И при това са напълно здравословни. Всяко нещо, което е преминало обработка, трябва да се яде умерено. Ограничи консумацията на продукти, имитиращи месо, до няколко пъти седмично и тялото ти ще ти благодари за това.

11) Пий много вода: Тъй като с вегетарианската диета храносмилателната ти система ще има по-малко работа, тялото ти ще започне да работи сякаш е било забавяно до сега. То ще започне да освобождава токсините. Пий много вода, за да могат нечистотиите да напуснат бързо тялото ти. Не би искал да се размотаваш дълго с тяло, пълно с токсини. Повярвай ми.

Успех! :)


10 съвета как да преминем към вегетариански режим на хранене

10 съвета как да преминем към вегетариански режим на хранене

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *