Защо си поставяме цели, които не изпълняваме и как да променим това?

Здравей,

Днес ще ти споделя начина, по който планирам целите си във времето.

„Направете най-доброто, на което сте способни, и после оставете животът да свърши останалото“

Робин Шарма

В началото на годината, обикновено си изготвяме един дълъг списък с цели, които си обещаваме, че ще реализираме. С времето обаче голяма част от тези цели си остават просто написани, без да сме направили каквото и да било за тяхното реализиране.

Защо се получава така?

Защо си поставяме цели, които не изпълняваме и как да променим това?Преди всичко, защото не обръщаме внимание на ритъма на времето. Сега е време за поставяне на малко по-различни цели, съобразени с най-важния коректив вътре в нас.

За себе си знам, че когато не съм предприела нищо за реализирането на дадена цел, значи тази цел не е истински важна за моя път или не й е сега времето. Смисъл от самообвинения и отчаяние, че не сме изпълнили графика, няма. Освен това, завладени от колективната еуфория, залитаме прекалено много в нереалистични желания, които си мислим, че са важни или че трябва да направим, но всъщност не е така. 

Има нещо, което на мен и до днес ми е трудно да правя, но голяма част от вниманието ми е насочено да го правя – да се вслушвам в собствения си вътрешен ритъм и това, което се случва с живота ми в този момент, това, което животът ме подканва да направя СЕГА

През годините ми се е случвало /и до сега ми се случва/ да се лутам и да потъвам в прекалено много в планове, мисли, амбиции за бъдещето, като съм пропускала да направя онези малки, но значими крачки в настоящето, които всъщност предпоставят развитието и добрите резултати в бъдеще. 

Макар пространството да е залято от информация за изпълняване на новогодишните цели, сбъдване на желанията и мечтите, ще ви споделя и моята малко по-различна, проста система, която ми помага да имам по-спокойно, реалистично и работещо виждане за план-графика на целите и тяхното случване.

На първо място, най-важното нещо е да се вгледаме в живота си, в себе си – какви са чувствата и мислите ни в този момент, какво мога да направя, за да се почувствам по-добре още в този момент? Това обикновено е нещо много лесно и просто – нямаме нужда да спечелим голяма сума пари или да получим предложение за брак от принца на бял кон, за да се почувстваме на върха. Тук и сега има някои неотложни неща, малки, но значими, които реално е нужно да направим, за да започнат да се подреждат нещата, като например да си платим вноската по кредита, да подновим посещенията във фитнеса, да започнем да пием повече вода, да вземем решение продължаваме ли да работим това или ще търсим нова работа, или просто да седнем с партньора си, да го изслушаме, да поговорим и да споделим чувствата си с него. 

Не подценявайте грижата за вашето тяло.

Защо си поставяме цели, които не изпълняваме и как да променим това?Колкото повече жизнена енергия имате, толкова повече ще бъде вашата лична сила и воля да действате. След като се погрижите за малките неща, които е нужно да направите тук и сега, със сигурност ще го усетите като глътка въздух и ще се почувствате по-добре. Сега е ред на малките ежедневни практики, които ви помагат да възстановявате и генерирате повече жизнена енергия в себе си. Добрата кондиция е свързана с много прости действия, които можем да направим още в този момент – като дълбоко вдишване и издишване, като си кажем няколко пъти например “чувствам се добре” и още много други подобни неща, които има в изобилие напълно безплатно в iamhouse.bg и вярвам, че знаете да правите.

Поставяйте си малко краткосрочни и малко дългосрочни цели. Да имаме план и насока за живота си в следващите няколко месеца и за години напред е чудесно, но ако не се вкопчваме и вманиачаваме. Ако го правим, се лишаваме от възможността за приключения, спонтанност и нови възможности, които неизбежно се появяват в процеса на живота. Точно за това се научих да не правя дълъг списък с лични цели, в момента списъкът ми включва най-важното за всяка сфера от живота ми /не повече от 2-3 неща/, което вярвам, че ще ми донесе удовлетворение.

Поставяйте си реалистични цели. Не попадайте в капана на ума като си поставяте или непосилни или илюзорни цели, тоест такива, които не се отнасят до вашето дълбоко и истинско удовлетворение. Често си мислим, че искаме нещо, но в последствие се оказва, че всъщност не е така – просто смятаме, че значимостта ни пред някого ще нарасне и е престижно или ще ни донесе увеличаване на финансите. Истината е, че живеем във време, в което душите ни и онази нематериална част от нас се пробуждат и безкомпромисно искат своето. Време е да обърнем внимание на едни малко по-различни цели.

Целите на сърцето. Знаете ли ги и вслушвате ли се в тях? Вярвам, че желанията, които са истински и които ни изпълват с търсеното щастие и удовлетворение, идват от сърцето. Звучи ли абстрактно? Да, така е. Но абстрактното в нашето време е всъщност доста конкретно. Искайте и поставяйте целите със сърцето си. Просто го попитайте какво наистина иска.

Ето и въпросите, които аз си задавам, когато си поставям цели и ми помагат те да бъдат максимално автентични и “мои”:

  • Най-важният ми въпрос е какво НЕ ИСКАМ? 
  • Помага ми да определя и разгранича по-ясно какво ИСКАМ.
  • Какво наистина обичам да правя и с какво това ще допринесе за този свят да бъде по-добър, такъв, какъвто аз искам да го видя?
  • Какво мога да направя в този момент, за да постигна желанието си и да направя промяна?
  • Какво отлагам да направя?
  • Какво е време да направя тук и сега?
  • Без какво мога?
  • Без какво не мога?
  • Как мога да имам повече енергия?
  • Как мога да действам по-добре?

Разбира се, бъдете колкото може по-конкретни. Например, на въпроса Какво е време да направя тук и сега? Нека отговорът не е – да стана по-уверен, а по-скоро бъде – да се запиша на курс по английски, на йога, на семинар за повишаване на квалификацията, връзката ми агонизира и е крайно време да се разделя с партньора ми и т.н.

Сега можем да продължим нататък към по-голямата визия за нашия живот. Можем да поставим онези по-мащабни цели, които ще обогатят живота ни и ще ни придвижат напред към мечтата ни. Най-важният въпрос, който си задавам тук е:

Какво значение искам да има животът ми?

Запитайте се какво усещане и стойност искате да давате на хората, как искате да усещате себе си и какво ви осмисля? Бъдете честни. Голямата красива къща, новата кола и пълната банкова сметка са една наистина важна част, на която трябва да обърнем внимание, но с ясното съзнание, че тя е просто инструмент да надграждаме живота си и да реализираме проектите си. Истинският смисъл и удовлетворение идват, когато се чувстваме на своето място и знаем, че принадлежим – тоест, че правим точно това, за което сме тук на тази Земя. Запитайте се защо съм дошъл тук? Колкото пъти е нужно. Запишете си всичко, което се появи в съзнанието ви. Животът ви има значение и вие правите избора какво ще бъде то. И отговорно мога да кажа, че в този избор няма ограничения.

Желая ви да сбъднете най-важното през тази година, което да ви направи осмислени и още по-живи!

Love,

Стояна

Защо си поставяме цели, които не изпълняваме и как да променим това?

Повече за Стояна Кирова

Стояна е автор и управител на холистичната платформа iamhouse.bg. Маркетинг и PR специалист с богат опит в медиите и рекламата. Има обширни интереси и знания в сферата на холистичния начин на живот, а най-голямата й цел е да прави от всеки ден най-добрия и да вдъхновява всеки, който иска да живее живота на мечтите си - да го направи :)
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *