Няколко интересни факта за кафявите банани

Рядко се срещат любители на тъмните банани като мен. Преимущество! Първо, че в магазина винаги има от тях, второ – винаги са на по-ниска цена. Колкото по-тъмен е бананът, толкова по-сладък и мек е той. Но всъщност се оказва, че това не са основните му предимства.

Кафявите банани имат по-високи нива на антиоксиданти от всички останали. Също така са по-лесни за усвояване от организма при хора с храносмилателни проблеми, включително раздразнено черво и редовно подуване на корема.

Хранително съдържание

Дали кафяв, жълт или зелен всички банани са известни със съдържанието си на калий, витамин В-6 и фибри. Но когато плодът достигне по-тъмна фаза на узряване, концентрацията на антиоксиданти се увеличава. Те са съставни елементи, които помагат на тялото да се защити от възпалителни процеси. Но също така с потъмняването намаляват и някои от микроелементите. За това съхранявайте зрелите банани в хладилника.

Високи нива на захар

В зрелите банани устойчивото нишесте е почти напълно трансформирано в прости захари. Когато си хапвате такъв тип плодове, нивата на кръвното на кръвната захар се нормализират по-бързо, отколкото със зелен плод. Поради тази причина на диабетици тип 2 се препоръчва да избягват кафяви банани, в чиито състав има предимно захари. По-слабо узрелите банани са препоръчителни за хора, които се стремят към намаляне на захарите.

По-лесно храносмилане

Тъй като зрелият банан е предимно прости захари, той е по-лесен за храносмилане. Хората с чревни и други храносмилателни проблеми откриват зрелите банани за по-подходящи за техния организъм. И все пак внимавайте да не са достигнали момент на прекалено презряване, когато имат неприятна миризма, втечнена консистенция и белезникав цвят. Това не се препоръчва да постъпва в тялото ви при никакви причини.

Влияние върху раковите клетки

Едно Японско изследване още в далечната 2009 година установява, че тъмните петна на бананите произвеждат вещество, наречено Тумор некрозис фактор, което разрушава анормалните клетки, включително тези, които предизвикват рак. Зрелият банан не може да ви излекува от рак разбира се, но редовното му приемане може да повиши функциите на имунната ви система.

И така изводът е, че колкото по-сладък и мек е един банан, не само, че толкова по-вкусен е той, но и по-полезен.

Статията е написана за теб от Петя Василева ! Благодаря! :)

Няколко интересни факта за кафявите банани

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “Няколко интересни факта за кафявите банани”
  1. „Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна.

    Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до „изтичане“ извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *