Живот без подправки!

Живот без подправки!

Здравей скъпи читателю или по-скоро приятелю ;)

Отдавана не съм писала статия за моя сайт, за Здравей! Но ето, че този момент дойде, дойде с нова рубрика! И съм много щастлива, че най-сетне тази моя идея узря и е готово да бъде споделена :)

След близо две години лутане и поемане на различни пътечки, след две години чудене в каква посока да поема, на къде да се насочи Здравей, след може би хилядно запитване „аз добър човек ли съм“ хахаха, след много стъпала нагоре и много надолу, най-после имам чувството, че тази седмица стъпих здраво, поне с единия крак, на пътя, който искам да следвам, сдобих се с яснота и светлината в моя тунел стана някак по-ярка и по-постижима!

Сега ще ти разкажа повече за тази моя рубрика, как се реших да я започна, каква и е целта и защо се казва Живот без подправки! Но преди това, искам да благодаря на цялото си същество, че днес сутринта в чуденето си дали да стане и да отиде на срещата BreakFast Club организирана от  Българския център на жените в технологиите или просто да се поизлежава още пет минутки, избра да стане, да обуздае рошавата ми коса по горе долу приемлив начин, успя да изрови последните останали след тоталното разчистване на гардероба дрехи и да отиде!

Запознах се с прекрасни хора, а след такива срещи и запознанства винаги някак съзнанието ми се изчиства, започва да работи на други обороти, пъзелът някак се сглобява и се ражда нещо хубаво :)

Изобщо тази седмица за мен е седмица на промените и прозренията. Започна с един много тежък понеделник, който от сутринта беше като черна дупка, която се опитваше да ме засмуче и след това изплюе. Но явно нещо хубаво е търсело място в моя живот и в края на деня то се случи. След това се изпълних с лекота, почувствах се прекрасно и главоболието, което ме мъчеше от както се събудих, изчезна магически. Вселената се сви за миг и след това се отпусна, за да ми представи новите чудеса, които ми е подготвила.

След това цялата седмица се срещах с прекрасни и нови хора. След като успях да пусна много стари неща, след като някои от тях сами решиха да си отидат, се освободи място за новото! О, колко чаках този момент, направо цели две години! :D

Но да не прекалявам с писането, все пак идеята на тази рубрика ще е сравнително кратки четива, които да не ти отнемат повече от 5-7 минутки ;)

Как ми хрумна идеята за нея?

От около три месеца изпитвам невероятна нужда да пиша. Заливат ме думи, мисли, реки от букви, които се подреждат и искат да излязат на белия лист/на белия екран. Но все не оставаше време сред хилядите задачи, проекти, желания и дилеми.

И ето, че днес дойде точният момент, частичките се наредиха и това начинание е готово да стартира. Днес то доби своята цел, своят облик, своето послание!

Заслуга за това има и прекрасната Анита от Roo Brands, с която днес, освен че обядвахме в уникалната тяхна Столова (благодаря за прекрасния обяд), се заговорихме за отпечатъка, който всеки от нас оставя върху обществото, за лицата, които създаваме и за отговорността, която носим в следствие на това.

Заговорихме се за това, че изграждаме едни перфектни образи или поне това виждат хората. Разбрах, че и аз изграждам едно лице, което на пръв поглед изглежда перфектно, на което изглежда, че всичко му се получава с лекота, което успява във всичко, с което се захване, лице, което не познава провала, страха и препятствията, лице, което е перфектно!

И докато това лице служи за мотив на много хора да направят промяна и да бъдат своята по-добра версия, така служи и за да демотивира други хора. Хора, които се опитват да се променят, хора, които стартират проекти, хора, които искат да бъдат перфектни, но се провалят. Провалят се всеки един ден и се чувстват зле, чувстват се депресирани, не достатъчни, не можещи, слаби…

Разбрах, че изпускаме една много важна частица, всички ние, които по някакъв начин служим за пример на хората. И тази частица е, че не споделяме нашия път, не споделяме целия си път. Не споделяме нашите провали, хилядите такива, не споделяме трудностите, не споделяме сълзите, дилемите, не споделяме себе си изцяло.

Защото животът ни не е само успешни стъпълца нагоре към успеха, зад всяка успешна крачка се крият поне десет неуспешни, крият се много провали…

И не ме разбирай погрешно, провалът не е нещо лошо. Провалът е нещо прекрасно, нещо незаменимо и нещо, което трябва да посрещаме с огромна радост. Аз се провалям всеки един ден в много неща, но се научих да благодаря на тези провали, защото те са моите уроци. Научих се да извличам ползата от тях, пък ако не успея да я видя, същият провал ще ми се случи пак, и пак, и пак, докато не взема урока.

Без провалите няма как да се развиваме, няма как да учим прекрасните уроци на живота, няма как да живеем интересно и пълноценно. Защото какво би било ако всички ние живеехме перфектен живот? Би било изключително скучно, не мислиш ли? J

Та това е идеята и на тази рубрика, да споделям себе си със теб! Да споделям мислите си, прозренията си, да споделям нещата, които ми се случват ежедневно, да споделям грешките, да споделям успехите и най-важното да споделям уроците на живота!

Искам да те запозная със себе си и да ти покажа, че ние не сме особено различни, да не кажа изобщо. Искам да бъдем приятели, които вървят заедно и си помагат, всеки с ценните уроци, които животът му е отредил да научи ;)

А защо Живот без подправки?

Днес докато се прибирах пеша от другия край на София цялата идея за рубриката се изясни в главата ми и това име самичко изплува.

Идеята зад него е много проста. Както сме свикнали да се храним с храна преливаща от подправки, храна чиито вкус дори не знаем, така живеем и един живот изцяло подправен.

Когато човек реши да махне за малко от живота си подправките, първите няколко дни храната му се струва изключително безвкусна, направо гадна. Но някак магически, само след няколко дни, започваме да усещаме истинския й вкус. Усещаме колко истински и богат е той, колко е сочен и пълен с живот. И разбираме, че храната всъщност е изключително вкусна и без тоновете сол и захар. Разбираме, че има различен вкус и той си заслужава.

Също е и със живота. Свикнали сме всичко около нас да е толкова напудрено, че забравяме какъв е истинският живот, забравяме, че всяко нещо се случва с времето си, забравяме да го живеем истински и пълноценно. А вместо това преследваме образи, които не са реални и истински, образи, които ни правят малки, които ни карат да се чувстваме не достатъчни, неоценени, неуспешни!

За това аз искам да споделям живота такъв какъвто е наистина – без подправки! Защото всъщност той е много красив, нужно е само да го видим.

Красотата не се състои само в успехите и в перфектните хора, ами точно обратното, състои се във всичко неперфектно, което ни се случва всеки ден. Защото именно това ни учи, обогатява, сглобява дори и ни прави хората, които сме! И всички ние сме много интересни и красиви, просто е нужно да светнем лампата и да го видим.

Както написа Инес Субашка в една от последните си статии, навярно няма да цитирам правилно, за това ще преразкажа – всеки ден ние учим, развиваме се, осъзнаваме хиляди неща и отвън изглеждаме същите, но вътре сме различни. Всеки ден ние сриваме хиляди неща в нас самите и изграждаме нови.

Аз вярвам, че всеки ден ние се раждаме отново, ние сме нови хора, различни от вчерашния ден. И за това какви ще сме утре няма значение миналото, има значение само днешният ден. С решенията, които взимаме днес, с провалите, които изживяваме, с уроците, с успехите, с действията си от днешния ден, ние определяме човека, който ще бъдем утре!

С тази леко дълга статия давам старт на тази рубрика! Без никакви очаквания, просто със желанието си да споделя себе си със теб! Надявам се да ме приемеш и да ми дадеш възможност да се уча и аз от теб ;)

Ще се радвам да споделяш рубриката с хора, на които би била полезна. Също ще съм много благодарна ако в коментарите споделиш какво мислиш за идеята и какво искаш да чуеш от мен. Главата ми е кошер пълен с тонове информация и за мен ще е голямо щастие да я споделя с теб!

Прегръщам те!

Бени

Живот без подправки!

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
9 коментара по “Живот без подправки!”
 1. Здравей Бени:), с удоволствие ще следя новата ти рубрика, поздравявам те за всичко което правиш, от както имам красивата книжка Здравей с твоите 108 делисии се наслаждавам на по-щастлив стомах и тяло. Благодаря ти Здравей, че си с мен всеки ден!:)

 2. Здравей Бени,
  С интерес следя рубриките ти и съм много доволна от информацията, която научавам.
  Благодаря ти и те поздравявам за това, което правиш по проекта „Здравей“ !

 3. Мила Бени, поздравления за прекрасната нова рубрика! Обичам да чета не само рецептите, които споделяш, но и точно твоите статии, толкова лични и хубави мисли :)

  Щастлива съм, че те познавам вече не само виртуално и ти благодаря за стимула, който даваш на всеки докоснал се до теб! Смятам всички статии и полезности, които съм изписала в последните години и си стоят в Evernote скоро да споделя в своето местенце, защото си заслужава :))) Благодаря за вдъхновението!

 4. Браво, Бени, за всичко, което правиш!
  Наистина много усложняваме живота си всеки ден, а можем да живеем много по-истински и пълноценно. Наложените ни модели и т.н. заглушават поривите на умовете и телата ни, на Земята, която е наш дом!
  Подкрепям идеята ти – нека бъдем себе си!
  И нека живеем пълноценно днес, защото ДНЕС Е СЕГА, и това, което се случва…

 5. Здравей, Бени! Възхищавам се на енергията и постиженията ти! Не само за здравословните съвети, но и на масивните ти организаторски умения (несеминар+фестивал на здравето!!!). Аз не съм от хората, които се демотивират от чуждия успех (макар че като по-малка ми се е случвало и това). Напротив, радвам се и си мисля, че щом някой е успял, значи и аз мога. Но истината е, че уроците от провалите и споделянето им са безкрайно ценни. Аз също съм споделяла моите в блога ми и как съм се справяла с тях. Например с лоши кредити или личен опит с отслабване.

 6. Здравей и от мен, Бени! Толкова си мила. А и не само ти, а всички от екипа на Здравей. Радвам се за тази нова рубрика, която ще следя с интерес. Благодаря за приема в семейството на Здравей! <3 Жалко, че тези събития, които организирате се провеждат само в София. Бих се радвала, ако дойдете и във Варна, за да можем да ви видим и да се насладим на полезната информация, която ни поднасяте, но на живо. :)

 7. Представям си какво ти е било като си писала тази статия, супер е, че го правиш. От едно известно време и аз реших да поема по пътя на здравословния живот, обаче от толкова четене на какво ли не взех мого да се обърквам и даже някак взех да се поотказвам. После открих този сайт, сготвих няколко ястия по ваши рецепти, пак ми стана вкусно, но си останах все така оплетена в информация, желание, цели, действителност и стана каша. Именно днес започнах да пиша в блога си за начина, по който се чувствам и видях тази статия. Доста материали съм изчела, но как не я бях забелязала не знам, не вярвам в случайностите, така че явно съм уцелила момента. Благодаря за споделянето и за знанията, вече определено съм голям фен на Здравей!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *