Джусингът: Колко е здравословен?

Статия от д-р Меркола преведена за теб от Маги Момчева! Благодаря! :)  

Ако някога сте чувствали, че ви е трудно да приемате достатъчно зеленчуци, една малка инвестиция във високо-качествена сокоизстисквачка би била една от най-добрите стъпки, която можете да предприемете в името на вашето здраве. Суровият сок може да бъде оприличен на “живителен бульон” , тъй като изобилства с микронутриенти, които при много хора са в недостиг.

Пиенето на прясно-изцеден зелен сок е почти като интра-венозно вливане на витамини, минерали и ензими, защото те се усвояват директно от организма, без да трябва да бъдат разграждани.

Ако първото нещо, което пиете сутрин е прясно-изцеден сок, вие ще усетите естествен прилив на енергия, без да имате нужда от стимуланти като кафе. Тъй като сокът е в лесно-усвоима форма, той ще ревитализира енергийните ви нива за по-малко от 20 минути… а това е само първата сред многото ползи от прясно-изцедения сок.


Три причини защо джусингът е феноменален здравословен навик

Има три основни причини, поради които трябва да обмислите включването на зеленчуков сок към вашата програма за оптимално здраве:

 1. Джусингът ни помага да абсорбираме всички хранителни вещества от зеленчуците. Това е важно, тъй като повечето от нас страдат от нарушено храносмилане, като резултат от не най-правилния избор на храна през годините. Това лимитира възможността на организма да усвоява всички нутриенти от зеленчуците. Чрез джусинга, ние приемаме тези нутриенти “вече смлени”, което помага на нашия организъм да усвои най-голяма част от хранителните им вещества, вместо просто да ги изхвърли чрез отделителната система.
 1. Джусингът ни позволява по ефективен начин да консумираме по-здравословно количество зеленчуци. Почти всяка здравна институция препоръчва прием на между шест и осем порции зеленчуци и плодове дневно, но много малко от нас всъщност успяват да изпълнят тази препоръка. Джусингът е лесен начин на практика да се гарантира, че бихме покрили дневната си норма от зеленчуци.
 1. Джусингът ни позволява да прибавим много голямо разнообразие от зеленчуци към нашата диета. Много хора приемат всеки ден едни и същи зеленчуци в салатата или гарнитурата си. Това нарушава принципа на редовна хранителна ротация и увеличава риска от развиването на алергия към някой определен вид храна.

Също така, това лимитира и броя на различните фитохимикали, които приемаме чрез диетата си, тъй като всеки различен зеленчук притежава уникални преимущества. Чрез джусинг, ние можем да направим на сок голямо разнообразие от зеленчуци, които иначе не бихме консумирали.

В допълнение, пиенето на прясно изцедени сокове може да помогне:

 • Да се насърчи отслабване. Едно проучване показва, че участниците, които са приемали минимум 250 мл зеленчуков сок в допълнение към диетата си, са свалили 1.8 кг за 3 месеца, докато участниците, които са спазвали същата диета, но без да пият зеленчуков сок, са свалили едва 0.5 кг. Освен това, пиещите сок са увеличили значително приема си на Витамин С и калий, като същевременно с това са намалили цялостния си прием на въглехидрати.
 • Да се подсили имунната система чрез зареждане с концентрирани фитохимикали. Суровият сок също така съдържа и биофотони светлинна енергия, която може да ревитализира тялото.
 • Да се увеличи енергията. Когато тялото разполага с изобилието от хранителни вещества, от които се нуждае, нашето pH е оптимално балансирано и ние се чувстваме енергизирани. И тъй като тази хранителни вещества могат веднага да бъдат усвоени от тялото, тези които пият сокове отчитат почти мигновен прилив на енергия.
 • Да се подкрепи мозъчното здраве. Хората, приемали плодови и зеленчукови сокове повече от три пъти седмично, в сравнение с хората приемали сокове по-малко от веднъж седмично, са имали 76 % по-малка вероятност да развият болест на Алцхаймер, според Проекта Кейм.

 

Пречиствания със сокове: Дори децата ги правят

Пречистванията със сокове са най-новата здравословна. И със сигурност има защо да се пият прясно изцедени зеленчукови сокове за периоди от един до няколко дни.

Това обикновено се практикува с пречистваща цел или с цел лечение на определени здравословни проблеми, но ако се прави за по-продължителен период от време, то трябва да се става под ръководството на здравно лице. Някой хора също така пият сокове като част от техния режим на пости с прекъсване.

Списание Тайм докладва, че дори и деца се включват в здравословната мания. Аз не съм против пречиствания със сокове при правилните обстоятелства, но деца обикновено не са най-добрите кандидати, тъй като техните тела се нуждаят здравословни мазнини и протеини, които липсват при прясно изцедените сокове. Още повече, няма нужда да се харчат големи суми пари за луксозни пречистващи пакети – лесно е сами да си приготвите прясно изцедени сокове у дома само за част от цената, при това по-свежи и пресни.

Моята философия по отношение на джусинга е той да се приема като регулярна част от нашата диетата, а не като модна тенденция, която решаваме да следваме един или два пъти в годината. Пиенето на зеленчуков сок всеки ден би имал много повече ползи за вашето здраве, отколкото еднократно три-дневно пречистване. Децата също могат да се наслаждават на зеленчуков сок ежедневно, но като напитка към основното хранене или като междинна закуска (най-добре в комбинация с източник на здравословни мазнини, който да осигури усвояването на мастно-разтворимите нутриенти).


Сложете фокуса на зелените сокове, а не на плодовите

Това е важно разграничение, тъй като, ако вашия сок съдържа твърде много плодове, то той ще има повече калории и захар (фрукоза). Можете да добавите 1 ябълка, 1 киви или шепа горски плодове, за да придадете вкус на вашия сок, но основното му съдържание трябва да са органични зелени зеленчуци – спанак, селъри, кейл, швейцарско къдрево зеле и т.н. За жалост зелените сокове са заклеймени, че имат лош вкус, поради което много хора ги отбягват само заради цвета.

Може и да отнеме известно време, за да привикнете към него, но зеленият сок всъщност има много приятен вкус, а можете и да го приспособите към вашите лични предпочитания. Ако сте неопитни в джусинга, можете да започнете със зеленчуци с по-мек вкус като селъри и краставица. А после, постепенно можете да въведете червенолистни салати, марули, спанак, салата ескариол (вид цикория), магданоз, кориандър. Зеленолистни от рода на кейла, синапа, глухарчето са доста горчиви, затова започнете по малко като прибавяте само по няколко листа. Ако искате да направите сока си малко по-приятен, особено в началото, можете да прибавите следните съставки:

 • Лимони или лайм: Можете да прибавите половин или един лимон/лайм на всеки литър сок. Всъщност е възможно да ги слагате в сокоизстисквачката цели, за да избегнете беленето. Лаймът много добре убива горчивия вкус.
 • Боровинки: Ако обичате боровинки, можете да ги включите в сока си, но ограничете количеството до не повече от 120г за 500 мл.
 • Пресен джинджифил: Това е отлична добавка, ако обичате вкуса му – придава на сока мощен “отскок”!

 

Кой вид  сокоизстисквачка работи най-добре?

Високоскоростните блендери като Vita Mix са чудесни за зелени смутита, но не са най-добрите сокоизстисквачки. На пазара има голямо изобилие от сокоизстисквачки с цени стартиращи под 100 лв, като тези с по-добро качество започват от 200 лв. Има няколко различни вида сокоизстисквачки: от високо-скоростни центрофужни до бавно-пресоващи “сдъвкващи” видове. Колкото по-бавно извличаме сока, толкова повече от неговите хранителни вещества се запазват. Ако сте начинаещ в джусинга, препоръчвам среден клас сокоизстисквачка, тъй като евтините центрофужни сокоизстисквачки се чупят лесно,  произвеждат сок с не добро качество и са много шумни, което дори би могло да допринесе за слухови проблеми.

Моят фаворит са сокоизстисквачките с една скорост, които са относително бързи, не толкова скъпи и лесни за почистване в сравнение доста от скъпите сокоизстисквачки с две и повече скорости. Когато обмисляте различнте варианти, обърнете внимание на начина на почистване, тъй като това е основния фактор, който би повлиял желанието ви да използвате сокоизстисквачката си всеки ден. Както казва “дамата на прясно-изцедения сок” Чери Калбом, “В крайна сметка, най-добрата сокоизстисквачка е тази, която всъщност бихте използвали.”


Джусинг съвети, които ще ви помогнат като започвате

Когато изцеждането на сок постепенно ви стане навик, ще забележите, че очаквате зеления си сок с нетърпение, и че ви липсва, ако сте пропуснали да го изпиете през деня. За да започнете ви е нужна добра рецепта – сок, който да е много вкусен, иначе е вероятно да се откажете преди още да сте започнали.

“Прибавете тъмно зелени листни зеленчуци, защото те са чудесни за вашето здраве,” предлага Чери. “Аз използвам швейцарско къдраво зеле, кейл, магданоз и комбинирам това с краставица и селъри. Но, ако сте начинаещи, е добре да прибавите съставки с по-приятен вкус, като например морков. Лимонът е чудесен и наистина подобрява вкуса. Аз прибавям лимон на почти всичко, което приготвям.”

Силно препоръчвам зеленчуците, които използвате да са органични, ако е възможно, и да изпивате сока си бързо след приготвянето му. Зеленчуковите сокове са доста нетрайни, затова е най-добре да се изпиват веднага. Въпреки това, ако сте внимателни, бихте могли да ги съхранявате до 24 часа, само с умерена загуба на хранителната им стойност. Това е особено полезно, ако носите своя сок на работа, за да го приемате през целия ден. За да съхранявате сока си правилно:

 • Използвайте стъклен буркан с херметичен капак и го пълнете максимално до горе. Трябва да има минимално количество въздух в буркана, тъй като кислорода във въздуха (20% от въздуха е кислород) ще оксидира и повреди сока.
 • За още по-добро съхранение можете да закупите вакуумна помпа, която да изсмуква въздуха от затворения буркан и по този начин да вакуумира сока. Това би премахнало по-голямата част от кислорода, който би оксидирал сока.
 • Веднага след приготвянето, съхранявайте сока в хладилник и го консумирайте, когато сте готови. Най-добре е да се пие възможно най-скоро в рамките на 24 часа от изцеждането.

Повечето хора правят своите зелени сокове сутрин, но ако това не пасва на вашия график, сте свободни да го направите с което и да е хранене и според начина си на живот.

Джусингът: Колко е здравословен?

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
2 коментара по “Джусингът: Колко е здравословен?”
 1. Благодаря Ви за интересните статии,които публикувате за обогатяне на знанията ни.По този начин ни помагате да преминем към праилен начин на хранене.Бъдете здрави и Вие!

 2. Здравей Бени,
  от къде в София мога да купя къдраво зеле?
  Тези модели сокоизтисквачки дали са подходящи?
  http://www.technopolis.bg/bg/Juice-makers/Juice-maker-ROHNSON-R452/p/829742
  http://www.technopolis.bg/bg/Juice-makers/Juice-maker-ZELMER-ZJP1300B/p/828737

  Поздрави,
  Ани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *