Избери да си несъвършена! Живей сега!

„Aз съм съвсем обикновен, точно какъвто си и ти. Единствената разлика между мене и тебе е, че ти не казваш окей на себе си, а аз съм казал едно абсолютно окей на себе си – това е единствената разлика. Ти непрекъснато се опитваш да докажеш себе си, а аз не се опитвам да го направя. Казал съм: Несъвършенството е начинът на живот. Ти се опитваш да бъдеш съвършен, а аз съм приел моите несъвършенства. Това е единствената разлика. Затова нямам никакви проблеми.

Когато приемеш своето несъвършенство, откъде може да се появи проблемът? Когато, каквото и да се случи, казваш: “всичко е наред”, откъде в такъв случай може да се появи проблемът? Проблемът възниква от твоето неприемане. Не можеш да приемеш своя начин на живот, оттук и проблемите. А никога не приемаш своя живот, затова винаги ще има проблеми. Можеш ли да представиш себе си един ден приемащ, тотално приемащ своя начин на живот? Ако можеш да си представиш, тогава защо да не го направиш точно сега? Защо да чакаш? За кого? За какво?

Аз съм приел своя начин на живот и на момента всички проблеми изчезнаха. На момента всички грижи изчезнаха. Не защото станах съвършен, а защото започнах да се наслаждавам на своето несъвършенство. Все още никой не е станал съвършен – защото да станеш съвършен, означава да бъдеш напълно умъртвен. Съвършенството е невъзможно, защото животът е вечен. Съвършенството е невъзможно, защото животът продължава и продължава – той няма край.

Избери да си несъвършена! Живей сега!Единственият начин, да се измъкнеш от така наречените проблеми, е да приемеш своя живот такъв, какъвто е още в този момент, да го живееш, да се радваш, да му се наслаждаваш

Следващият момент ще е изпълнен с още по-голяма радост, защото ще произтича от този момент; а следващият след него ще е още по-радостен, защото постепенно ще ставаш все по-радостен. Не защото радостта ти ще се дължи на някакво развитие, а защото ще изживяваш момента.” ~ Ошо

Предавам нататък тези думи на Ошо, които ми подари чрез фейсбук профила си моя приятелка. Искам да ви призова от цялото си сърце – НЕ ОТЛАГАЙТЕ ЖИВОТА! ЖИВЕЙТЕ ГО ДНЕС!

Как може някой да ви гарантира, че когато получите това, за което мечтаете (бебе, работа, любим или още 100 неща), ще бъдете по-щастливи?! Живеем в илюзията, че съществува перфектна ситуация, перфектен момент, перфектен избор… Държим се за заблудата, че можем да сме цялостни само, когато станем майки, или перфектни любовници, или успешни бизнес дами, а най-добре – всичко накуп… Вярвайки го, пропиляваме днешния ден. Обаче той няма да се върне. Както и другите, които сме отровили, заради фиксацията в нещо, което липсва в живота ни.

Е какво решаваме? Ще пишем ли и този ден „дъждовен“ или ще намерим сили да се зарадваме на това, че сме тук, че ни има? Ще си отворим ли очите за белия свят или ще продължим да мижим, докато нещата в живота ни не се подредят според стриктния ни план? Разбира се, че можем да направим и второто. Нека обаче да е с осъзнаването, че рискуваме тогава – в ТОЗИ ВЕЛИК МОМЕНТ, когато най- после прогледнем, вместо с неземна радост, да сме изпълнени с горчилката, че сме пропилели години. А е можело да се смеем, да дишаме с отворени гърди, да обичаме и да сме щастливи, дори когато сме несъвършени. Нужно е било само да приемем живота си такъв, какъвто е и да сме благодарни за него. Това само по себе си е предпоставка останалото да се подреди.


Избери да си несъвършена! Живей сега!

Избери да си несъвършена! Живей сега!

Повече за Елена Димитрова-Ангелова

Здравейте, аз съм Елена и все по-често името ми върви с добавката „Мечта за бебе“. Сигурно е нормално, след като имам сайт, фейсбук страница и ежеседмична TV рубрика с това име. Усещам се на пътя и в мисията си в това да подкрепям хората, които имат препятствия по пътя към зачеването и износването на дете. Правя индивидуални консултации и семинари, посветени на „бебешката“ тема, както и такива, свързани със взаимоотношения и личностно развитие. От практиката си знам, че обикновено трите неща вървят заедно. Липсата не бебе може да те обърне с хастара навън и да е началото на пътя към себе си, към човека до теб, към по-добрата ти версия. Вярвам, че е нужно да се грижим за радостта, удоволствието и удовлетворението си и да не отлагаме живота си за „когато бебето дойде“. То е само черешката на тортата и останалите съставки са наша грижа. Магистър – психолог съм, дипломиран в СУ „Св. Климнт Охридски“. Завършила съм сертификационен курс по Хипноза към БАХХ, обучение по Ериксонова Хипноза. Работя по метода Усъвършенствана Енергийна психология. (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложна кинезиология, работата по меридианите и когнитивна терапия, с цел ефективно справяне с психологически проблеми. Имам сертификат за треньор по личностно развитие, дипломи на магистър-културолог, журналист и даже педагог – и не, не съм ги купувала Продължавам с обученията и с психотерапевтичните тренинги, семинари и конференции. Правя всичко това, водена от желанието си да откривам нови светове и да комбинирам знанията си в индивидуален подход към всеки, потърсил професионалната ми подкрепа. Убедена съм е, че когато някой осветява пътя пред теб, е много по-лесно да вървиш по него, a получената на време яснота може да ти спести години на лутане. Всички ние носим мъдростта и знанието в себе си, остава да възстановим достъпа си до тях.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *