С какво са полезни ягодите за нас?

С какво са полезни ягодите за нас?Ботаническо наименование: Fragaria X ananassa

Сладка, сочна и малко кисела на моменти, този малък червен плод е наистина забележителен. Нищо чудно, че е символ на любовта и страстта! Една от най-уникалните странности за ягодата е, че това е единственият плод, който носи неговите семена от външната страна, за да може светът да ги види. Според народните поверия плодът, листата и корените от диви ягоди имат силата да лекуват инфекции на гърлото, меланхолия, припадъци, възпаления, камъни в бъбреците, лош дъх, треска, подагра и болести на кръвта и жизненоважни органи. Част от това всъщност може да е вярно.

Измиването на ягодите във вода и подсушаването им ги подготвя за ядене или за съхранение. В хладилника най-студеното чекмедже е най-добрият метод да ги запазите свежи. При отстраняване на ядрото и листата около върха се огледайте за меки части и отстранете с нож за плодове.

Необходимо е малко въображение, за да се подобри сочността на ягодите, но амбициозните нации са измислили разнообразие от рецепти, за да ги добавят към своите кулинарни изкушения. Според хранителните им данни, обаче, както и за да се достигне есенцията им, най-добре да се консумират както са, на стайна температура. Подсилете вкуса им много просто чрез комбинирането с други плодове – без добавена захар – като ананас, киви, грозде, ябълки, боровинки, папая, и/или банани.

Едно проучване (сред многото) показва, че ягодите, боровинките и малините съдържат химикали, които предпазват клетките от рак на шийката на матката и рак на гърдата; нови изследвания показват дори още допълнителни ползи за здравето от консумацията на ягоди.


С какво са полезни ягодите за нас?Здравословни ползи от ягодите

Ягодите предлагат удивителните 129% от дневната стойност витамин С, известен боец на инфекции, но те са също така са пълни с манган и фолиева киселина, както и калий със своя ко-факторинг ензим, супероксид дисмутаза. С ниско съдържание на калории и мазнини, ягодите са богат източник на антоцианини, елагитанини, флавоноли, терпеноиди, както и фенолни и елагови киселини, всички фитонутриенти, които заедно действат силно противовъзпалително. Минерали като медта (за здравословното развитие на червените кръвни клетки) са в изобилие, както и флуорид, желязо и йод.

Освен със своето анти-рак действие ягодите също са известни с ефекта анти-стареене, както и действат срещу потенциални неврологични заболявания. Нещо повече – антиоксидантната активност е изключителна при ягодите, както и способностите им да регулират глюкозата в кръвта.

Въпреки това консумирайте ягоди в умерени количества, защото те все пак съдържат фруктоза, която може да е вредна за вашето здраве в прекомерни количества.

Хранителни факти за ягодите

Порция: 1 чаша ягоди, разрязани на половина (152 грама)

На порция
Калории 49 kcal  
Въглехидрати 12 гр  
Захар 7 гр  
Фибри 3 гр  
Протеини 1 гр

С какво са полезни ягодите за нас?Изследвания за ягодите

Скорошно проучване съобщава, че флавоноидният физетин в ягодите може да убива раковите клетки при рак на гърдата, без да навреди на нормалните клетки. Физетинът, най-изобилен в ягодите, също се среща в лук, ябълки, сливи, грозде и краставици. Редица противоракови лечения са насочени към индуцирането на смърт на раковата клетка; за физетина също така е доказано, че може да доведе до програмирана клетъчна смърт при рак на дебелото черво и рак на простатата.

Според други изследвания около 250 мг на ден тритерпени, от семейството на фитостерол, се консумират ежедневно, получени от няколко вида храни, но основно от ягоди. Един тритерпен в ягодите, наречен лупеол, има свойства, понижаващи холестерола, както и „огромен“ противовъзпалителен потенциал. Всъщност изследванията показват, че кръвните маркери за хронично възпаление могат да се подобрят, като ядете ягоди редовно. Проучването отбелязва, че съседните здрави клетки и тъкани не са показали токсичност по терапевтични дози, със заключението, че лупеолът може да бъде превантивен фактор за лечение на както на възпаления, така и на рак.


Здравословни рецепти с ягоди

С какво са полезни ягодите за нас? С какво са полезни ягодите за нас? С какво са полезни ягодите за нас? С какво са полезни ягодите за нас?


Интересни факти за ягодите

Баварски фермери са забелязани да закачат малки кошници с диви ягоди върху рогата на добитъка си, спазвайки пролетната народна традиция и примамвайки елфите, за които е известно, че имат страст за ягоди и които ще предоставят в замяна на кравите здрави телета и изобилие на мляко.


С какво са полезни ягодите за нас?Резюме

Единодушно е: ягодите са вкусни. Но те също така предлагат уникални хранителни ползи под формата на антиоксиданти, на тритерпин лупеол, които понижават холестерола и възпаленията и могат да са химиопрофилактични, както и предлагат широка гама от фитохимикали като антоциани и флавоноиди. Флавоноидният физетин в ягодите е доказан също да неутрализира раковите клетки на дебелото черво, на шийката на матката, гърдата и простатата.

Но това не са единствените причини ягодите да са любим летен десерт. Ягодите са от тези уникални плодове, които не изискват разкрасяване, за да се превърнат в едни от най-търсените растителни храни в света.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Грета Маринова! Благодаря! :) 

С какво са полезни ягодите за нас?

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *