Лечебните свойства на хумата за вашата кожа

Лечебната глина е незаменимо универсално лекарство.  Тя се използва от древни времена и това не е случайно. Тя е както универсално лекарство, така и незаменимо козметично средство.

Заради изключителното богатство от минерали в състава й, глината е високоценена съставка в козметиката и ненадминат помощник в практиките на алтернтивната медицина.  Има много видове глина,  използвани в грижата за кожата и с различни ползи за нея. Съществува глина, която изчиства порите на лицето, глина, която  успокоява раздразнена кожа, детоксикира кожата, ексфолираща и такава, която предотвратява стареенето на кожата.

В днешно време  употребата на хума в медицината се смята за една от най-добрите детоксикиращи терапии, които са абсолютно безвредни. Лечебната глина може да бъде зеленикава, жълтеникава, розовееща или бяла в зависимост от минералите, които преобладават в състава й.  Хумата е с различен цвят, защото е от различни местонахождения и съдържа различни микроелементи. Основното действие на всички цветове хума е еднакво, но отделните хуми имат различна „сила “ и подхранват кожата и косата с различни микроелементи.  

Представяме ви няколко вида глина и ползите за кожата:

Лечебните свойства на хумата за вашата кожаГлина бентонит – най-вероятно сте чували за бентонит.  Бентонитът се образува от вулканичен прах, който се среща в различни части на земното кълбо. Най-голямата му концентрация е в Бентон, Уайоминг. Глината бентонит е шампион при усвояването на излишните мазнини и извличането на токсините от кожата.  Тя има дълбокопочистващо действие и е идеална за мазна кожа и кожа, склонна към акне

Бяла глина (каолинова глина) – бялата глина е с най-широко приложение в козметиката заради фината структура, мекота, абсорбиращи свойства и адаптивност към всички типове кожа. Нежно почиства, без да отстранява естествените мазнини, ексфолира, регулира pH, извлича токсините и подобрява кръвообръщението.

Зелена глина – тази глина абсорбира мазнините, стяга порите, подобрява кръвообращението, намалява възпалението, и изравнява тена на кожата.  Зелената глина е подходяща предимно за мазна и комбинирана кожа.

Червена хума – Прилага се при анемия и липса на желязо, за подобряване на кръвообръщенеито, за възвръщане на свежестта на сухата кожа, при торбички под очите и за стягане на кръвоносните съдове. Червената хума е особено подходяща за мазна и проблемна кожа (обикновено по време на пубертета), както и за суха, уморена и отпусната кожа.

Съществуват още синя хума, жълтеникава хума, сиво-зелена хума и други.

Хумата има и редица полезни свойства за косата и здравето на тялото като цяло. Комбинацията хума+ябълков оцет е изпитан лек срещу косопад, който дава бързи резултати.  Хумата е и отлично средство за вътрешна и външна детоксикация.  Има алкализиращ ефект върху тялото и когато се приема правилно, може да помогне баланса на чревната бактерия.  Глината укрепва тялото и му придава по-голяма устойчивост, като по този начин подобрява естествената имунна система, спомага за възстановяването и за поддържане на оптимално здраве. Хумата се използва и за постигането на здрава и жизнена коса. Измиването с хума не само подхранва и заздравява косъма, но и идеално извлича всички замърсявания.

Как да си правим маски с хума?

Лечебните свойства на хумата за вашата кожаИма няколко важни неща, които трябва да бъдат споменати преди да забъркате своята маска от хума. Хумата е активна, само когато е мокра. Ключът към получаването на максимален ефект за кожата от глината е да не позволявате тя да изсъхва върху лицето ви. Изплакнете лицето си преди хумата да изсъхне или я пръскайте с термална вода докато е на лицето ви, с цел да я държите влажна.

Хумата не бива се съхранява в метални съдове и да не е в допир с каквито и да е други метални предмети, тъй като металът може да промени химическия и състав. Затова използвате стъклени съдове и дървена лъжица за приготвяне на маските.


Превод за теб от Мария Шестакова! Благодаря! :)

Източници:

http://www.organicauthority.com/5-types-of-clay-mask-benefits-the-dirty-skincare-superstars/

https://www.aroma.bg/beauty/health/glinata-recepta-za-krasota-i-zdrave-50/

http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p13385.html

Лечебните свойства на хумата за вашата кожа

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Марти и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *