10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограми

За активност, която повечето хора извършват по няколко пъти на ден, около храненето има много объркване и неяснота. По-скоро не около самото хранене, а около изборът какво да ядем. С всяко едно хранене вие имате възможност да дадете на тялото си подходящи и дори допълнителни хранителни вещества. Но много хора не се справят с тази задача.

Честно казано, шансът не е на ваша страна. Рекламата на хранителни продукти е навсякъде, като рекламирани биват най-доходоносните продукти, които обикновено не съответстват на най-здравословните избори за храна.

10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограмиПреработените храни буквално са създадени да ви пристрастяват да ви карат постоянно да се храните с тях. Същевременно дори препоръките на общественото здравеопазване за храната са погрешни, поради което повечето хора отбягват здравословните храни, като онази, богати на наситени мазнини, в замяна на зърнените храни (с които повечето хора прекаляват).

Крайният резултат не е нищо друго освен хранително бедствие, показател за което са най-популярните храни, които американците консумират всеки ден. Още по-лошото е, че много хора са били накарани да вярват, че тези храни са здравословни, докато, в действителност, те само ще ви източат енергията и ще ви направят дебели.

Отървете се от тези 10 популярни храни, които ви източват енергията и добавят излишни килограми

Първата стъпка към здравословното хранене е познанието – познанието с кои храни е най-добре да „скъсате” още от днес. Личният треньор и инструктор по отслабване Трейси Мичъл наскоро сподели 10 такива храни на събитието Get Fit Chicago, и знаете ли какво? Те уцелват право в десетката.

Отделете някоя друга минута да осмислите с какво се храните обикновено всеки ден, и ако някоя от изброените 10 храни се появява по-често, то значи е време да промените нещо. Това са 10 вредни храни, които само ще източат енергията ви и ще ви направят дебели. Вие можете да се храните по-здравословно, да станете здрави и да се чувствате страхотно, и това ще започне, като спрете да консумирате тези 10 популярни храни.

1.Бейгъли

10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограмиБейгълите не са нищо друго освен голяма порция хляб. Един бейгъл може да съдържа близо 45 грама рафинирани въглехидрати, които бързо се разпадат на захар, с което покачват нивата ви на инсулин и водят до инсулинова резистентност, която е главен основополагащ фактор при почти всяко хронично заболяване, известно на човека, включително рак и сърдечни заболявания.

2.Кофеинови напитки

Кофеиновите напитки обикновено изобилстват от различни сиропи и захар, а „диетичните” им версии съдържат изкуствени подсладители. Макар и чаша черно кафе да е приемлив, и дори здравословен, начин да започнете деня си, едно средно мока кафе от една популярна верига може да съдържа 35 грама захар. Това се равнява на близо девет чаени лъжици още преди края на сутринта.

3.Зърнени закуски

Повечето видове зърнени закуски са комбинация от високофруктозен царевичен сироп, захар и генетично-модифицирана (ГМО) царевица, като зърнените закуски за деца са сред най-вредните от този вид. Но дори и „здравословните” зърнени закуски за възрастни е добре да бъдат избягвани, тъй като те не са нищо повече от рафинирани въглехидрати. Не ви препоръчвам да се храните със зърнени закуски дори и да нямат добавени захари.

4.Газирани напитки (диетични и обикновени)

Повечето газирани напитки съдържат прекалено много захар или, още по-лошо, изкуствени подсладители. Например химикалът аспартам, който често е използван като заместител на захарта в диетичните напитки, има над 92 странични ефекта, свързани с неговото консумиране, сред които спадат мозъчни тумори, вродени дефекти при раждане, диабет, емоционални разстройства и епилепсия/припадъци. Освен това с всяка глътка вие също приемате и:

 • Фосфорна киселина, която може да попречи на способността на тялото ви да използва калций, водейки до остеопороза или омекване на вашите зъби и кости.
 • Бензен. Макар и федералните изисквания за бензена в питейната вода да са 5 части на милиард (ppb), изследователи са открили, че в някои безалкохолни напитки нивата на бензен достигат до 79 ppb, и от 100-те тествани марки повечето са имали забележими нива на бензен. Бензенът е известен канцероген.
 • Изкуствени хранителни оцветители, включително карамелен оцветител, който е определян като канцероген. Изкуственият кафяв цвят се постига чрез смесване на царевична захар с амоняк и сулфити при високо налягане и температури.
 • Натриев бензоат, често срещан консервант при много безалкохолни напитки, който може да причини вреда на ДНК-то ви. Това може да доведе до заболявания, като цироза на черния дроб и Паркинсон.

5.Йогурт

По традиция квасеното мляко е пълно с полезни бактерии (пробиотици). В древни времена консервирането на храната се е постигало чрез лакто-ферментация – процес, който добавя множество полезни микроорганизми към храната. Това улеснява тяхното смилане и увеличава здравословната флора в стомашно-чревния ви тракт.

Но не очаквайте да намерите това в местния супермаркет. Пастьоризираните йогурти в повечето супермаркети няма да ви доставят тези ползи за здравето, тъй като процесът на пастьоризация убива повечето полезни ензими и други хранителни вещества. Освен това повечето йогурти съдържат добавена захар или изкуствени подсладители. Ако искате по-здравословен йогурт, опитайте със суров йогурт и добавете отделно овкусители, като стевия, канела или пресни плодове.


10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограми


6.Съб сандвичи

10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограми

Големите съб сандвичи са с много хляб (повече рафинирани въглехидрати) и обикновено съдържат преработено месо, в което може да има натриев нитрат и други добавки, като MSG, високофруктозен царевичен сироп, консерванти, изкуствени овкусители или оцветители. Макар и съб сандвичите често да са смятани за по- здравословни от хамбургерите за бързо хранене, на практика те са също толкова вредни.

7.Портокалов сок

Някои марки портокалов сок съдържат високофруктозен царевичен сироп, добавена захар и изкуствени овкусители и оцветители. Но дори и натуралните марки съдържат прекалено много фруктоза, без фибрите, антиоксидантите и полезните фитохимикали, които се съдържат в целите плодове.

Предишни изследвания ясно са демонстрирали, че пиенето на големи количества плодов сок значително увеличава риска от наднормено тегло. Дори и прясно изстисканият плодов сок може да съдържа около 8 чаени лъжици фруктоза в чаша от 230 мл, което ще накара инсулина ви да се покачи и може да неутрализира ползите от антиоксидантите. Ако страдате от диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно заболяване или рак, най-добре е да избягвате да пиете плодов сок, докато не ви се нормализират нивата на пикочна киселина и инсулин.

8.Мъфини

Повечето мъфини имат високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, и ниско съдържание на хранителни вещества. Това важи дори и когато са с „ниско съдържание на мазнини” или съдържат здравословни на пръв поглед съставки, като трици или моркови. Изяждането на един мъфин не е по-различно от изяждането на бейгъл или порция палачинки. Това значително ще повиши нивата ви на кръвна захар и инсулин, от което ще последва енергиен срив. Това важи за всяка храна, богата на рафинирана захар и въглехидрати, така че е добре да избягвате и поничките.

9.Картофени чипсове

Картофените чипсове не са нищо друго освен рафинирани въглехидрати и нездравословни мазнини, смесени с прекалено много натрий. Освен това, когато храни, богати на въглехидрати, като картофите, се приготвят на високи температури, какъвто е случая при всички картофени чипсове, се отделя акриламид – безвкусен, невидим, химичен вторичен продукт. Изследвания със животни са показали, че излагането на акриламид увеличава риска от няколко вида рак, и Международната агенция за изследване на рака счита акриламида за „възможен човешки канцероген”.


10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограми


10.Плодови смутита

Плодовите смутита често са хвалени като подходяща стратегия да увеличите приемането на плодове и зеленчуци. За съжаление, те също съдържат прекомерно количество фруктоза и вероятно дори добавена захар, като капак на всичко. Въпреки че е възможно да си приготвите здравословно плодово смути у дома, стига да не прекалявате с плодовете и да добавите полезни съставки, като спанак и кокосово масло, купените от някой магазин смутита са на практика винаги хранителни бедствия с високо съдържание на захар.

И енергийните напитки няма да ви заредят задълго с енергия

В сферата на тонизиращите напитки енергийните напитки са видели най-голямо покачване в обема и годишните продажби, както в САЩ, така и по целия свят. 2 Това трябва да ви даде някаква представа колко много хора се обръщат към енергийните напитки за необходимата енергия да изкарат своя ден.

Разбира се, съществуват рискове от предозиране с кофеин (както и други рискове, като факта, че пиенето на енергийни напитки е било сравнявано с това да „изкъпете” зъбите си с киселина заради въздействието им върху зъбния емайл 3 ), но преди всичко стои простият факт, че това е изкуствена енергия (като често към нея се прибавят и други съмнителни, изкуствени съставки).

Веднага щом ударът от кофеина утихне, най-вероятно ще сте по-изтощени, отколкото преди да го погълнете, и ще жадувате за нова доза. Не бихте ли искали по-скоро просто да се събудите свежи и готови за работа, и да посрещнете деня си с енергия и ентусиазъм? Липсата на енергия и състоянието на умора не е нещо естествено. Това е много по-вероятно да се дължи на определени избори в начина ви на живот, като липсата на достатъчно здравословна храна, прекалено много полуфабрикати и захар, и липсата на достатъчно упражнения и сън, както и претоварване от стрес.

Храненето е ключовия елемент към повишаването на енергията и изгарянето на мазнини

Тялото ви може да използва два вида гориво – захар и мазнини. Тъжната истина е, че предците ни са се адаптирали да използват мазнините, като свое основно гориво, а сега над 99% от нас са се адаптирали да използват захарта или глюкозата, като основен източник на енергия. Тъй като повечето от нас изгарят най-вече въглехидрати за гориво, следобедната умора обикновено е свързана с хипогликемията, породена от нашия обяд. Като накарате тялото си да спре да използва въглехидратите за свое основно гориво и започне вместо това да гори мазнини или да се „адаптира към мазнините”, вие буквално ще премахнете тези спадове в енергийните нива. Общо взето адаптирането към горенето на мазнини вместо на въглехидрати крие редица облаги, сред които са:

 • Разполагате с достатъчно енергия, тъй като през целия ден изгаряте запасите си от мазнини. Един от начините да разберете дали сте адаптирани към мазнините е да обърнете внимание как се чувствате, когато пропуснете някое хранене. Ако пропускате храненията, без да ставате лакоми и раздразнителни (или да жадувате за въглехидрати), тогава най-вероятно сте адаптирани към мазнини.
 • Подобрена чувствителност към инсулин и лептин и понижен риск от, на практика, всяко известно хронично дегенеративно заболяване.
 • Ефективно изгаряте диетичните мазнини за енергия, поради което по-малко диетични мазнини се складират в мастната ви тъкан, и оттук идват ползите от отслабването, свързани с адаптирането към мазнини.
 • Можете да разчитате повече на мазнините за енергия, когато сте под някакво напрежение, като по този начин пестите гликоген за когато наистина ви потрябва. Това може да подобри спортната активност и да помогне в изгарянето на повече телесни мазнини. Както обяснява Марк Сисон, автор на Първичният образец, ако можете да издържите на тренировка, без да се зареждате с въглехидрати, значи най-вероятно сте адаптирани към мазнини. Ако можете да тренирате ефективно, докато гладувате, значи със сигурност сте адаптирани към мазнините.

За да увеличите енергията си и да изгаряте повече мазнини, заменете въглехидратите със здравословни мазнини

10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограмиТова е важна стъпка, която трябва да предприемете, за да получите необходимата енергия от храната, която консумирате, докато същевременно оптимизирате теглото си.

Не забравяйте, че когато говорим за вредни въглехидрати, тук става дума само за зърнените храни и захарите, а не за зеленчуковите въглехидрати. Малко ви трябват от първите и много от вторите. В действителност, когато спрете захарта и зърнените храни, трябва значително да увеличите количеството зеленчуци, което консумирате, тъй като зърнените храни, които трябва да замените, са по-малки, като обем, от зеленчуците. Също така трябва значително да увеличите здравословните мазнини, сред които спадат:

 • Маслини и зехтин (за студени ястия)
 • Сурови ядки, като бадеми или пекан
 • Пасищно месо
 • Палмово масло
 • Масла от ядки, които не са минали термична обработка
 • Кокос и кокосово масло (при всякакво готвене)
 • Органични жълтъци от пасищни кокошки
 • Масло от сурово мляко на крави, пасли трева

Една приемлива цел би била 50-70% от калориите, които си набавяте всеки ден, да идват от здравословни мазнини, което драстично ще намали приемането на въглехидрати. Мазнините са много по-засищащи от въглехидратите, така че ако сте намалили въглехидратите и все още изпитвате силен глад, това е знак, че не сте ги заменили с достатъчно количество здравословни мазнини. Като следват този подход, повечето хора най-вероятно ще забележат огромно подобрение в здравето си и енергийните нива, като цяло. Ако ви трябва помощ в това начинание, може да прегледате моя хранителен план, който ще ви напътства през тези промени в храненето стъпка по стъпка.

Консумирате ли някоя от тези 10 най-здравословни храни?

Обърнахме внимание на основните неща с какво трябва да се храните за енергия и горене на мазнини, както и 10 храни, които да избягвате. Сега сигурно се чудите с кои храни е най-добре да се храните. 10-те здравословни храни, изброени отдолу, са сред най-добрите. Не забравяйте, че това са само общи препоръки. Не всеки ще се почувства по-добре от тях, но голяма част от хората ще забележат подобрение в здравето си, ако ги приемат редовно. Както винаги, най-важно е да слушате тялото си и да го оставите да ви напътства при вземането на такива решения.

1.Ферментирали зеленчуци

2.Ферментирали напитки, като кефир

3.Къдраво зеле

4.Сардини и дива сьомга от Аляска

5.Суроватъчен протеин

6.Органични яйца

7.Кокосово масло

8.Авокадо

9.Сурово органично масло

10.Нар

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Владимир Димитров! Благодаря! :)

 

10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограми

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Марти и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
6 коментара по “10 популярни храни, които източват енергия и добавят излишни килограми”
 1. Здравейте,благодаря ,че Ви има !От скоро ползувам Вашият сайт,но имам въпроси…..Може би аз да съм изключение ,извинете ме……Но не зная от препоръчваните храни какво е:
  -ферментирали зеленчуци,суроватъчен протеин, може би да питам“‘ чичко Гугал“‘ .Искам да питам за храни които засилват метаболизъма ,защото съм вече към 60 години,и там нещата от здравословна страна са по трудни /бързо се пълнее/ ,а вече си и пенсионер трябва и финасово да се съобразяваш…..Но не се предавам искам да знам и да изглеждам здрава и красива !ХА, ХА!
  Успешен ден на екипа!

  1. Здравей, Мариана :)

   Много се радвам, че ни пишеш !

   Ферментиралите зеленчуци са зеленчуците, приготвени на туршия само с вода и сол;
   Суроватъчният протеин се извлича от млечната суроватка, като в него не се съдържат лактозата и мазнините;
   Храни, които засилват метаболизма: кокосово масло, киноа, банани, ябълков оцет, грейпфрут, чесън и много други ;)

   Желая ти успех ;)

 2. Чета и си мисля – как вашата теория обяснява факта, че най-слабите хора се хранят с много захар (плодова) и много въглехидрати, без почти никакви мазнини…

  1. Здравей Марти! :-)

   Хубава статия! Но има сериозни противоречия с някои от здравословните храни. Например да вземем ПАЛМОВО МАСЛО – навсякъде по света четат етикетите и не купуват продукти съдържащи това. Защо ли?
   КАРТОФЕНИ ЧИПСОВЕ- тези, които са само със сол няма проблем да се консумират в умерени количества. Излишната сол се изхвърля от организма с приема на повече вода, а мазнината е полезна. Но това е дълга тема за дискусия, сега няма да разясняваме защо. Има хора, които знаят.
   ФОСФОРНАТА КИСЕЛИНА е от изключителна важност за организма, на клетъчно ниво играе ролята на бронирана жилетка :-) За всички, които се интересуват мога да отговоря на лични съобщения. Така и някои от газираните напитки стават полезни, въпреки всеобщото отхвърляне през последните години. Ще се радвам, ако съм била полезна с коментара. Благодаря! :-)

 3. Моля,да ми дадете рецепта за шоколадов крем за торта със мед,кокосово масло,какао-какви са количествата на продуктите?Благодаря!

 4. Здравейте!
  Страхотно начинание и теми! Може би малко повече детайлност ще е добре за статиите ви. И лично аз не мисля, че заглавието отговаря на написаното. Йогурти, зърнени закуски, смутита, портокалов сок… за източват енергията ни… да, ако са от супермаркета и то такива, каквито описвате. Но всеки натурален продукт заедно с консерванти, сгъстители, аромати и т.н. би трябвало да е в класацията ви според тази логика.
  Успех и много нови знания! :)
  Нутриционист с подкрепа към екипа ви,
  Божидара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *