Глухарчето и неговите полезни свойства

Глухарчето и неговите полезни свойстваГлухарчета съществуват, за да ни радват. Всяка пролет те разцъфват по дворове и градини, полета, ливади и други тревисти места. Със своето слънчево жълто, те постилат красиво одеяло, на което се радват малки и големи. Името на глухарчето (dandelion на английски език) идва от френската дума dent de lion или в превод “зъбите на лъва”. Ако погледнем от близо оформените като трион листа, веднага ще разберем смисъла на името.

Освен да краси зелените площи, глухарчето има много лечебни свойства и ползи за човешкото здраве. Лековити са цветовете, листа и стебла, особено корените му. Надземната част се бере малко преди цъфтежа или по време на цъфтежа, а корените се вадят през пролетта преди цъфтежа или през есенния сезон. Сушат се на сянка.

Как да консумираме глухарчето?

Цветовете са годни за консумация, както сурови, така и сготвени, особено ако консумирате жълтите листенца край главата (главата е много по- горчива, което не е много приятно за повечето любители на глухарчето).  Цветята от глухарче  са придобили популярност с тяхната роля в приготвянето на вино от глухарче.

Листата от глухарче могат да се приемат точно като спанак – сурови в салати или сандвичи и приготвени по така наречената stir-fry техника- кратко запържване в много горещ тиган. 

Глухарчето и неговите полезни свойстваПовечето хора предпочитат да използват най-младите листа от глухарчето, тъй като с напредването на сезона листата остаряват и стават горчиви.  

Един от най-лесните начини, чрез който можете да се възползвате от предимствата на глухарчето е като направите отвара от листата- сушени или пресни.

Всички части от глухарчето могат да бъдат използвани, въпреки че обикновено се вари чай от неговия корен или се приготовлява тинктура. То съдейства да повишаване на секрецията и отделянето на урина и действа като леко очистително.

Чаят от глухарче действа на клетките на рака, влияейки им по такъв начин, че те се разпадат в срок от 48 часа.

А ето и някои от безброй полезните свойства на глухарчето:

Естествен диуретик

Глухарчето и неговите полезни свойстваЛистата от глухарче действат като чудесен диуретик. Той увеличава производството на урина като насърчава отделянето на вода и соли от бъбреците. Глухарчето може да се използва при някои чернодробни заболявания и високо кръвно налягане, помага на храносмилателната система да работи правилно. Листата от глухарче стимулират апетита и помагат при лечението на раздразнен стомах.  

Помага при акне и други кожни проблеми

Тъй като глухарчето действа като диуретик , детоксикатор и анти-оксидант, сокът от глухарче може да спомогне за стимулиране и регулиране на системата за отстраняване на натрупването на токсини , които причиняват акне. Прилагането на млечния сок ​​от глухарчето директно, действа срещу микробни инфекции на кожата (като се избягва зоната около очите ). Смята се, че сокът, извлечен от кухото стебло има добри анти- гъбични, противобактериални и инсектицидни свойства. Този млечно бял сок може да се използва за лечение на кожни инфекции, като екземи и особено  болести, причинени от микробни и гъбични инфекции. Сокът също може да облекчи сърбеж от ухапвания и ужилвания.

Помага при проблеми с пикучния мехур

Със своите очистителни свойства, глухарчето е  страхотно лекарство за пикочния мехур и пикочните пътища, като в същото време действа анти- микробно за насърчаване на здравословен пикочната система. Глухарчето помага при инфекции на пикочния мехур, като цистит.

Подобрява функциите на черния дроб

Глухарчето и неговите полезни свойстваКорените на глухарчето работят особено добре за подобряване на храносмилането. Това често е от полза за артритни заболявания, съсиреци и кожни заболявания . При наличие на брадавиците – оказва се, че триенето на свеж сок от глухаче върху брадавицата всеки ден, в продължение на няколко седмици, е безболезнен и ефективен начин за пълното и отстраняване.

Високо хранителна супер храна

Глухарчето е богат източник на витамини A, витамин К, B комплекс, C и D, желязо, цинк. Витамин К помага на кръвта да се съсирва и насърчава развитието на здрави кости, а витамин А регулира растежа на кръвни клетки. Това диво растение  дава и добра доза от витамин С и калций в подкрепа на здравето на костите. Редовната консумация на растението е от огромна полза за подобряване и на здравето на очите поради наличието на лутеин и зеаксантин в него.

Помага за намаляване на излишните мазнини в тялото

Поради своите пречистващи и диуретични свойства, глухарчето е идеална добавка към балансирания начин на хранене и спомага за намаляване на излишните килограми. Редовното консумиране на чай от глухарче освобождава тялото от излишните токсини и калории.

Глухарчето и неговите полезни свойстваЗа завършек,  глухарчета правят едно чудесно допълнение към вашата кухня – истински дар от природата, който подпомага общото здраве. Корен от глухарче се съдържа и вашите прекрасни чайчета Здравей Красиво тяло и Здравей Мое щастие, които можете да си набавите от нашия онлайн магазин.


Глухарчето и неговите полезни свойства


Превод за теб от Мария Шестакова! Благодаря! :)

Източник: http://wakeup-world.com/2014/06/05/all-about-dandelions-and-their-health-benefits-with-recipes/

 

 

Глухарчето и неговите полезни свойства

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *