Енергиен прием и енергоразход

Срещали сме хиляди изказвания, статии и предавания, насочени към храненето, спортът и здравословния начин на живот. Иска ми се да засегна темата за поддържане на едно постоянно тегло, което основно зависи от правилното и балансирано хранене и ежедневните двигателни дейности, които извършваме.

Енергиен прием и енергоразходПри консумация на храна в човешкия организъм се образува енергия, която се получава от трите основни хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и белтъци. В същото време човек изразходва енергия, която е разпределена за различни дейности като сън,терморегулация, жизнени функции, работа и спорт. Когато човек иска да поддържа едно постоянно телесно тегло, то той трябва да знае, че това е възможно само когато количеството енергия от приетата от нас храна е равна на изразходваната, тоест само тогава, когато енергийният ни баланс е нулев. Тъй като човек много често е грешно информиран, прекалено забързан в ежедневието си или просто нехаен в отношение към здравето си, не обръща достатъчно внимание и време за да води един здравословен начин на живот. Това в повечето случаи води до затлъстяване и различни болести. В случаите, когато човек изяжда голямо количество храна и енергията,която постъпва в организма му превиши изразходваната, излишъкът от тази енергия се складира в енергийните депа в организма ни под формата на мазнини и на човек му се повишава телесната маса. Обратният вариант, когато дейностите ни са свързани с по-голямо изразходване на енергия от приетата,то това води до намаление на теглото. Изводът, който можем да си направим е  че храненето и спортът вървят ръка за ръка.

Както вече споменахме, единствените хранителни вещества, които освобождават различно количество енергия са белтъци, мазнини и въглехидрати. Другият енергоносител е алкохолът, но той не е хранително вещество и не може да се използва от организма за растеж, поддържане и възстановяване на тъканите. При него се получава точно обратното. Той е тъканна отрова и при разграждането му се отделя енергия,която се натрупва под формата на мазнини.

Тъй като интернет пространството е водещото информативно звено, но тази информация в повечето случаи е много погрешна, ми се иска да засегна и темата, която е свързана с основните фактори, от които зависят компонентите на дневния енергоразход. Човешкият организъм се нуждае от енергия не само, когато е физически активен, но и в състояние на пълен покой. В зависимост от човешкия организъм и нивата на двигателна дейност са необходими между 60 и 80% за извършване на основните обменни процеси в организма. Това се нарича основна обмяна. Останалите 20-30% са за двигателни дейности в ежедневието на човек. Поддържането на телесното тегло е свързано с редица компоненти и фактори, като най-важните от тях са наследственост, възраст, пол, тегло, ръст, стрес, хранене, дейност на някои жлези и физически натоварвания.

Енергиен прием и енергоразходФакторът, който е основен и свързан с основната обмяна на организма е наследствеността. Така различните хора поддържат теглото си при различен хранителен прием. Ние не можем да променим този заложен в нас генен фактор, но можем да го регулираме чрез балансиран хранителен прием  и двигателна дейност. Знаете ли къде са най-дебелите хора в света и какво е породило този факт? Както всички знаем основният проблем на 21 век е храненето и ако преди векове хората са умирали от глад, сега те умират от преяждане. В Аризона преди хиляди години се заселили индиански племена – Пима, които имали много нисък хранителен прием на ден. Оцелявали само тези, на които организмът им е бил генно предразположен да използва енергията от хранителните вещества оптимално, а останалите просто измирали от глад, защото метаболизмът им бил много бърз. Този генотипен вид хора създавали поколения след себе си, които били предразположени към затлъстяване поради забавения си метаболизъм. С днешна дата точно в щата Аризона се намират най-силно затлъстелите хора в света точно поради тази причина.

Другите фактори, които оказват влияние върху основната ни обмяна в организма казахме, че са възрастта – след 20 годишна възраст тя се намалява с 2% на всеки 10 години, докато при децата тя е много висока. Колкото по-висок е един човек, толкова му е по-бърза и  основната обмяна,същото важи и при по-тежките хора. Колкото си по-тежък,толкова обмяната ти е по-голяма. Физическите натоварвания спомагат не само за намаление  на теглото чрез изгаряне на повече енергия, но и помагат за повишение на основната ни обмяна и натрупване на мускулна маса. Тя има значение не само за регулация на телесното тегло, а е и основен фактор,влияещ върху здравето и риска на заболеваемост. Така може да обобщим, че двигателната активност и балансираното хранене са най-важните фактори за повишаване на метаболизма по един здравословен начин и можем да се радваме на добро здраве и функционално състояние всеки ден.

Енергиен прием и енергоразход

Повече за Анита Палийска

Казвам се Анита Палийска на 25 години от град Пловдив. От 8 годишна възраст се занимавам със спорт и по-специално с тенис. Състезавах се професионално до 20 годишна възраст, а в момента съм треньорка. Дипломата ми е педагогическа - Учител по физическо възпитание. В момента следвам магистратура Спорт, фитнес, здраве в Национална Спортна Академия. Знанията ми са обхватни и задълбочени, свързани с биохимични и физиологични процеси в организма на човек, хранене, двигателна дейност, затлъстяване, различни видове болести, които са резултат от нездравословен начин на живот. Ще бъда щастлива да ги споделям с всички Вас.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *