Е-моция – Как емоционалният ви багаж може да сaботира здравето ви и какво да направите в такъв случай

Статия от д-р Меркола преведена за теб от Силвия Запрянова! Благодаря! :) 

Вашите мисли и емоции, много от които са породени от подсъзнателни убеждения и отдавна забравени преживявания, са мощна сила, която може да подобри или влоши здравето ви.

Документалният филм „Е-моция“ задава въпроса: „Ако подсъзнанието ви е 1000 пъти по-силно от съзнанието, какво го контролира?

Отговорът на този и на други подобни въпроси разглеждат участниците в този филм, сред които са Соня Чокет, д-р Джо Диспенза, д-р Брадли Нелсън, Дон Толман и други.

Емоциите като енергия в движение

Според д-р Нелсън, когато изпитвате емоция, това което всъщност усещате е вибрацията на дадена енергия. Подобно на него, Толсън предлага да разглеждате емоцията като „движение на енергия“.

Всяка емоция има свой собствен вибрационен отпечатък и когато изпитвате силни емоции, те могат да заседнат във вашето тяло подобно на кълбо от енергия.

Тези „кълба от енергия“ може да се настанят трайно в практически всяка една част от тялото ви, където могат да причинят увреждания в енергийната ви система, която стои в основата на физическата ви система подобно на невидима матрица.

Например, хората страдащи от депресия често изпитват болки в гърдите, дори и на физическо ниво да нямат проблеми със сърцето.

Неутешимата мъка също може да има разрушителен ефект – не случайно се казва „умря от разбито сърце“. В дните след загубата на любим човек рискът от сърдечен удар скача 21 пъти!

Тялото ви е чиста енергия…

Ако започнете да мислите за тялото си като за конгломерат от гъсто разположени енергии, а не толкова като за материални клетки, това може да ви помогне да разберете защо нехармоничната дейност на енергийно, субатомно ниво е важен фактор за възникването на болест.

Стресът е един от основните фактори, които пораждат хаос в това фундаментално енергийно ниво, което вероятно обяснява защо отстраняването на стреса има толкова благоприятен ефект върху здравето.

Според Американската медицинска асоциация, 80% от всички здравословни проблеми са свързани със стреса и дори традиционните центрове за контрол и превенция на заболяванията считат, че 85% от всички заболявания имат нещо общо с емоциите.

Класическото определение за стрес е „всяка реална или въображаема заплаха и реакцията на тялото ви към нея“. Изследванията сочат, че естествената реакция на тялото ви към стреса може да има значително отражение върху всеки един аспект от здравословното ви състояние: от функцията на имунната система и химията на мозъка до нивото на кръвната захар, хормоналния баланс и много други.

Например, учените са открили, че ако дълго и продължително мислите за събитие, което поражда тревога и безпокойство, това ще увеличи нивото на С-реактивен протеин в тялото ви, което е показател за възпаление в организма.

Също така, както бе споменато и във филма, емоциите свързани с живот „под постоянно напрежение“ – това което се случва, когато сме в състояние на хроничен стрес – гняв, агресия, омраза, страх, предразсъдъци, тревога, несигурност, безнадеждност и други негативни състояния, които подхранват енергийния хаос, се проявяват като физическа болка и заболяване.

Всички тези емоции, които считате за част от вашата осъзната реалност, са произлезли или породени от стресови химикали.

И така, ако емоциите ви позволяват да „виждате“ във вашето съзнание, какво може да ви подскаже какво става във вашето подсъзнание? Д-р Диспенза заявява: „Вашето тяло е вашето подсъзнание“.

Следователно вашето подсъзнание не е толкова дълбоко скрито, колкото си мислите… Вашето подсъзнание ви говори постоянно, ясно и отчетливо. За да „чуете“ какво ви казва, просто трябва да обърнете внимание на това, което се случва в тялото ви.

Възникването на медицината на тялото и ума

Вашето тяло не може да различи действителна случка, която е предизвикала емоционална реакция, и емоция, която е плод единствено на мисловния ви процес – както когато се тревожите за нещо негативно, което обаче още не се е случило, или пък обратно, когато мислите за нещо положително и приятно.

Фактът, че можете да активирате стрес реакцията на вашето тяло (която произвежда химикали, които могат да ви накарат да се почувствате зле) само чрез мисълта, означава, че вие упражнявате невероятна сила върху физическото си състояние във всеки един момент. Но не само това, означава също, че вие буквално може да предизвикате заболяване или оздравяване само чрез силата на мисълта.

През последните няколко години се наблюдава възход в терапиите на тялото и ума, които взимат под внимание взаимосвързаността между емоциите и физическото здраве. Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е, вярвам, една от най-сполучливите.

Клиничните опити потвърждават, че ТЕС може драстично да намали емоционалното въздействие на спомените и случките, които причиняват емоционално безпокойство. Веднъж намалено или отстранено безпокойството, тялото ви може отново да се самобалансира и самоизлекува повече или по-малко автоматично.

Някои от проучванията, които доказват ефективността на техниката, са:

 • Критическо изследване, публикувано в журнала на Американската психологическа асоциация „Преглед на общата психология“, според което ТЕС демонстрира продължителна, добра ефективност и други положителни статистически резултати дори и само след няколко терапевтични сеанса, което надхвърля възможностите за случайност.
 • Проучване от 2009 г. върху 16 институционализирани младежи, които в миналото са били жертва на физически или психически тормоз, показва значително понижение в интензитета на травматичните спомени само след ЕДИН сеанс.
 • Проучване на ТЕС, в което са участвали 30 студенти, страдащи от средна до силна депресия, показва, че студентите, които са преминали четири 90-минутни сеанса, са демонстрирали значително подобрение в състоянието си три месеца по-късно в сравнение с другата група студенти, които не са преминали подобна терапия.
 • Проучване от 2003 г., публикувано в журнал „Енергийна психология“, потвърждава, че ползите от терапията са резултат от процеса „tapping” (англ. потупване), а не плацебо ефект.

 

Техниката може да се пребори с физическото въздействие на негативните емоции

Както бе споменато във филма, физическата болка много често се свързва със задържани емоции или енергии в тялото. И ако промените начина, по който гледате на минали събития, както и вашите емоции, това може да има директно отражение върху болката. Същото може да се каже за практически всички здравословни проблеми. Осъзнаете ли, че емоционалният ви багаж може негативно да повлияе на здравето и качеството ви на живот, лесно ще разберете защо стратегии като енергийната психология могат да имат дълбоко оздравителен ефект.

На кратко, техниките на енергийната психология като ТЕС ви позволяват да поправите емоционалното късо съединение, причина за физическата дисфункция. Както е обяснено във филма, чрез потупване върху определени точки от меридианната ви енергийна система, вие ефективно бъркате в устройството на тази подсъзнателна, енергийно захранвана програма, която кара тялото ви да реагира по определен начин.

Как да прилагаме „tapping” (потупване) за по-позитивно отношение

ТЕС, понякога наричана „tapping”, е прост процес, който включва потупване с върха на пръстите върху различни части на главата, гърдите и ръцете, като в същото време мислите върху конкретния проблем и изговаряте положителни утвърждения. Комбинацията от потупването върху енергийните меридиани и изговарянето на положителни утвърждения води до изчистване на „късото съединение“ – емоционалния блокаж – от биоенергийната система на вашето тяло, като така възстановявате баланса на вашия ум и тяло, което е от изключително значение за оптималното здраве и оздравителния процес.

Е-моция – Как емоционалният ви багаж може да сaботира здравето ви и какво да направите в такъв случай

Отново, красотата на тази техника е, че може да „препрограмира“ реакциите на тялото ви към неизбежните стресови фактори във всекидневния живот, като така доведе до по-дълготраен ефект. Повече за ТЕО/ТЕС и как се практикува може да прочетете ТУК. Но ако страдате от по-сериозни проблеми, може би е добра идея да се свържете с лицензиран практикуващ, тъй като е истинско изкуство да се стигне до по-дълбоко вкоренените проблеми.

Превърнете управлението на стреса в част от начина си на живот

Едно е ясно, емоциите ви имат значение и те не могат да бъдат пренебрегвани в цялостната схема на общото ви здравословно състояние. Така че, моля ви, взимайте на сериозно емоционалното си здраве. Сънят, спортът, правилното хранене, справянето със стреса и освобождаването на емоционалния багаж – всички тези фактори са част от здравословния начин на живот. Ако се борите с трудни емоции, наистина ви препоръчвам да пробвате ТЕС. Съществуват и много други техники с подобно действие. Ключът е в намирането на това, което работи за вас, и в честото му прилагане, така че да запазите своя баланс. Освен ТЕС, има и други полезни стратегии за управление на стреса. Тези, смятам, са едни от най-важните:

 • Физически упражнения. Проучванията показват, че по-време на физически упражнения в мозъка се отделят успокояващи химикали (ендорфини). Физическите упражнения са естествен начин да доставите на тялото си приятно отпускане и подмладяване и доказано помага за елиминиране на физическото въздействие на всекидневния стрес.
 • Възстановителен сън. Може да имате най-добрия хранителен и тренировъчен режим, но ако не спите добре, менталното ви здраве може да пострада и ще е трудно да постигнете оздравяване. Тук може да откриете 33 начина за подобряване на съня.
 • Медитация и/или всекидневно практикуване на „mindfulness” (англ. осъзнатост)
 • Отделете време за спокойно хранене и поддържайте оптималното здраве на стомаха и червата си като редовно консумирате ферментирали храни или като приемате пробиотични добавки.
 • Оптимизирайте нивото на витамин Д. Ниско ниво на витамин Д в кръвта се свързва с повишен риск от депресия, така че оптимизирането на нивото на витамин Д може да създаде стабилна основа за физическо и ментално здраве.

Е-моция – Как емоционалният ви багаж може да сaботира здравето ви и какво да направите в такъв случай


 

Е-моция – Как емоционалният ви багаж може да сaботира здравето ви и какво да направите в такъв случай

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
5 коментара по “Е-моция – Как емоционалният ви багаж може да сaботира здравето ви и какво да направите в такъв случай”
 1. Благодаря за превода на тази статия. От известно време чета този блог и се радвам да видя нещо по-различно. Винаги съм знаела, че връзката между хормоните и стреса е огромна, тъй като се боря с хормонален дисбаланс и акне от доста време. Беше много приятно да науча повече по темата.

 2. Много полезна статия,Благодаря на хората допринесли за нея да достигне до нас.Използвала съм ТЕС и наистина е така помага,но е важен да се открие корена на проблема.“Всички обичаме да сме победители,но колко от нас обичат да тренират?“Марк Шпиц

 3. Много хубава и много вярна статия. Поздравления! Остава само читателите да започнат сериозно да се грижат за здравето си, като не пренебрегват сигналите, които им се подават от тялото.

 4. Едно голямо БЛАГОДАРЯ на ЕКИПА „Здравей“, че ВИ ИМА и на БЛАГОРОДНАТА ВИ КАУЗА!!!
  От цялото ми сърце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *