Национална асоциация на децата с диабет

Национална асоциация на децата с диабет

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА С ДИАБЕТ

Национална асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД, http://www.children-diabetes.org) е асоциация, поставила си нелеката задача да защитава правото на децата и младите хора с диабет да растат в семейна среда, чрез адекватно социално подпомагане на родителите и осигуряване на подкрепяща мрежа от социални дейности и услуги. Създадена през 2004 година в гр. Пловдив,като асоциацията на децата до 18 години а по-късно се преименува в асоциация за подкрепа на децата и младите хора с диабет както и на техните семейства не само да преодолеят първоначалния шок от съобщаването на диагнозата, но и чрез различни инициативи и кампании да алармира обществото за предприемане на адекватни мерки за превеция и контрол на захарен диабет тип 1 и тип 2.

  • През изминалите 11 години асоциацията постигна значителни успехи в отстояване правата за правилното лечение на децата ни.
  • Променени бяха критериите за изписване на аналогов инсулин. Успяхме да не допуснем липсата на инсулин.
  • Успяхме да наложим в обществото , в детските градини и училищата да не приемат децата с диабет като различни и болни.
  • Организираха се всяка година кампании ,срещи ,обучения на деца, родители, мед. сестри и учители в различни краища на България.
  • Успяхме да променим също и застоя в изписване на тест ленти на пациенти след 18 годишна възраст от 150 бр. за година на 300бр. за година. От 20 години нямаше промяна в броя тест лентите.

Всяка година организираме летни лагери- профилактика на които присъстват деца и родители от цялата страна. Лагерите се провеждат под наблюдението на детски ендокринолози , които правят необходимото коригиране на инсулиновите дози, обучение как децата сами да изчисляват хлебни единици, как сами да определят колко и как да правят своя дневен режим- инсулин, храна, спорт и т.н. Лагерите са мястото където деца и родители, особено с новооткрит диабет, приемат случилото се в техните семейства малко по спокойно. Виждат, че не са сами в борбата си с коварното заболяване, създават се приятелства между децата и родителите. Знаят , че във всеки един момент когато имат нужда от подкрепа, каквато и да е тя, могат да разчитат един на друг.

Много важна наша цел е да убедим институциите от които зависи, качественото и съвременно лечение на децата и хората с диабет да бъде факт и в България. Да изкачим класацията, в която се намира държавата ни в Европа. Позорното за последните години 29 място от 27 държави в Европейския съюз.

Средствата, набрани от нашите благотворителни кампании са насочени към подпомагане дейността на асоциацията а така също, за деца и млади хора в нужда.

Повече за Национална асоциация на децата с диабет

Национална асоциация на децата с диабет

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *