Даровете на Аюрведа – здраве, хармония, мъдрост

Какво е Аюрведа и как може да ни помогне?

Даровете на Аюрведа – здраве, хармония, мъдростИндийската медицина възниква в резултат на взаимодействието на макрокосмоса на възвишената тишина, която ни обгръща и съдържа в себе си всички знания, и на свещената памет на всички времена, нашата познавателна памет.

Ришите, древните мъдреци на Индия, получавали информация и инструкции по духовен път. Отдавайки се на съзерцание и медитация, виждали истината и извличали информация от Космоса.
Аюрведа е част от най-ценните писания, които човечеството притежава – известни като Веди (1500 год. преди Христа).

Две от четирите писания – Риг Веда и Атхарва Веда, дават подробна информация за лечението, хирургията и дълголетието.
Аюрведа е не само древно учение за здравна профилактика и лечение, но и жизнена философия.
СЗО (световната здравна организация) я е признала за един от най-ефективните алтернативни методи за възстановяване на здравето. Тя следи за хармонията между ума, духа и тялото, които са еднакво важни за нея.

Аюрведа твърди, че нарушаването на природните закони, действието срещу цялата ни вътрешна мъдрост е причина за всички болести.
За да разберем мъдростта на Аюрведа, трябва да разберем природата на болестта. По произход болестта може да бъде физическа или кармична.

Физическите заболявания се причиняват от прекалена употреба на нашите сетива – неправилно хранене, несъобразямване с биоритъма на човешкото тяло, сезоните или възрастови особености.
От друга страна, кармичните заболявания са следствие на неправилните ни действия в този или някой предишен живот.
Аюрведа е стремеж към равновесие и баланс – да водим уравновесен живот в който няма крайности, а фрагментарността, разпокъсаността е много малка. Аюрведа на санскрит означака знание за живота или всекидневно живеене.

Тази медицинска система, която по своята природа е холистична, подчертава, че човекът е интегрално цяло от една страна и, че хората са едно цяло с природата, че ние сме интегрална част от Вселената и носим отговорност за нея.

Навсякъде в Природата съществува една великолепна интелигентност.

Целта на Аюрведа е да запази максимално жива тази интелигентност, да настрои живота ни към естествената природна мъдрост, така че тя да е в състояние да ни направлява и коригира със същата безукорна интелигентност, с която управлява Галактиките. 
Аюрведа разглежда всеки човек като уникален, с уникално устроени Ум-Тяло и уникална съвкупност от жизнени условия. Тя развива у човека усет към това да живее в хармония с Природата, с нейните ритми, цикли и закони.

Как лекува Аюрведа?

Според Ришите, от чистото Съзнание възниква звука ОМ. От него се раждат петте основни елемента. Тези пет елемента, в човешкото тяло приемат формата на трите доши или телесни принципа. Именно от тези доши се образува индивидуалния организъм – нашето Пракрити.

Всички функции в тялото се ръководят от тези три енергии или доши, наречени Вата, Пита и Кафа. Тяхното уникално присъствие във всеки човек определя неговата индивидуалност – физическа, психическа, духовна и емоционална.

Даровете на Аюрведа – здраве, хармония, мъдрост
Поддържането на този изначален баланс е пътят към нашето здраве.

Аюрведа рядко ликува симптомите, а премахва причината на заболяването – още една причина да е толкова ценна.

Когато балансът в нашето тяло се наруши поради нездравословно хранене, вредни навици или други външни фактори, се появява болестта. Чрез балансиране на енергиите и очистване от токсините, Аюрведа отключва собствените възстановителни процеси в организма. 
Балансирането на дошите възстановява хармонията и здравето.

 

Аюрведа го постига чрез:

 • хранене според енергийния тип (Вата, Питта или Капха)
 • дневен режим
 • йога и дихателни практики
 • дневен режим според сезоните
 • аюрведични билкови препарати 
 • подправки и вкусове
 • различни подходи за елиминиране на токсините (панчакарма)
 • масажи с хербализирани масла, лечебна сауна
 • медитативни практики

Какво лекува Аюрведа?

Лечебните методи и билковите препарати, прилагани в Аюрведа лекуват и подобряват състоянието или предпазват от усложнения при голяма част от заболяванията на съвременния човек:

 • диабет и метаболитен синдром;
 • сърдечно-съдови заболявания; 
 • храносмилателни проблеми (запек, колит); 
 • безсъние и хронична умора;
 • кожни заболявания (акне, екзема, псориазис); 
 • хормонални проблеми (менопауза); 
 • наднормено тегло; 
 • артритни болки и сковаване;
 • стрес и емоционален дисбаланс;
 • интоксикация и много други здравословни проблеми.

Аюрведа е неоценим помощник на човека в процесите на подмладяването. То се извършва на физическо, умствено и духовно ниво.

 • На физическо ниво – подмладява клетката.
 • На умствено ниво – успокоява ума.
 • На духовно ниво – запазва радостта от мига.

Най-важният урок на Аюрведа е да научим, че по своята същност нашето здраве е в собствените ни ръце.

Всеки ден от нашия живот, всеки час от всеки ден, ние правим своя избор – дали да бъдем здрави или болни.
А за да сме здрави, трябва да знаем кои сме!!!


Даровете на Аюрведа – здраве, хармония, мъдрост

Даровете на Аюрведа – здраве, хармония, мъдрост

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *