Уникалната лечебна сила на Цветотерапията

Вярвате ли, че съществуват вълшебни капки, които ще ви помогнат да се справите  със стреса, страховете си и всичко, което ви тревожи ?

Цветотерапията е позната у нас и като Бахова терапия. Това е естествена, уникална лечебна система, разработена от д-р Едуард Бах, английски лекар и хомеопат. Днес тя е широко разпространена в цял свят, защото е лесна, достъпна и без странични ефекти !

Д-р Бах осъзнава, че негативните емоции като гняв, омраза, страх, несигурност и други са по-дълбоката причина за заболяванията на човека.

Уникалната лечебна сила на ЦветотерапиятаТой открива 38 лечебни растения, които целят постигане на душевна хармония. Методът на д-р Бах е признат от Световната здравна организация, която отчита факта, че цветята влияят положително на човешката психика и тяло.

Всъщност цветята и растенията са използвани за лечение от хилядолетия. Този дар от Майката природа е открит още от Древните общества, които умеели да лекуват чрез целителната сила на растенията. Точно този опит използва и д-р Бах в своята работа.

Oт малък той изпитвал огромна любов към природата. Често прекарвал времето си разхождайки се в гората, щастлив сред своите приятели– цветята, дърветата и птиците. Той бил изключително състрадателно дете и често си представял как лечебна енергия тече през пръстите му, за да изцелява всичко, до което се докосне…Мечтаел си да открие система, която да лекува всички видове заболявания… Той смятал, че лек за всички болести трябва да се търси в природата, защото така както Бог ни е дал плодовете и зърното, така той е пръснал и стотици билки по полето, за да се лекуваме….

Заради любовта си към хората, Едуард Бах завърша медицина и става лекар. Наричат го вторият Ханеман (за тези, които не знаят, доктор Ханеман е бащата на хомеопатията).

По време на лекарската си практика, д-р Бах започнал да наблюдава своите пациентите и открил, че едни и същи хора като темперамент и начин на мислене, боледуват от едни и същи заболявания…Един тип хора например страдат от болки в ставите, други пък имат проблеми със сърцето, трети имат мигрена. Така той класифицира 38 типа мислене, които след това намира в цветните лекове.

Разказва се, че Едуард Бах имал силна интуиция, с помощта на която откривал лечебните цветя.

Уникалната лечебна сила на ЦветотерапиятаТой имал способността, докосвайки се до дадено растение, да усеща вибрациите на растението и да знае за какви физически и психически състояния ще може то да помогне. Имал и специален ритуал за събиране на цветовете. Той ставал сутрин рано, изкъпвал се, обличал чисти бели дрехи, медитирал и чак тогава пристъпвал към направата на есенциите. Избирал най-хубавите цветове от дадено растение, внимателно откъсвал само цветчетата като поставял между пръстите си листа, за да не предава собствената си енергия на цветовете и ги поставял в стъклена купа, напълнена с чиста бистра вода от планинския поток. След това оставял цветовете на слънце, за да отдадат силата си на водата! Към тази лековита магична вода, той добавял малко алкохол, за да може да се запечата духа на цветето във водата! Така есенцията вече е готова! Имаме 38 вида есенции, които отговарят на 38 типа човешки мисловни модели…

Витлеемската звезда например, се дава тогава, когато човек има преживян силен стрес, шок. Хората, които има нужда от нея казват: ”Откакто това се случи, аз не съм същият”. Травмата не е преработена и продължава да живее в енергийната система, като предизвиква ред симптоми. Д-р Бах нарича Витлеемската звезда утешител на душата. С помощта на есенцията човек възвръща своята вътрешна сила и възстановя енергийната си система.

Скалната роза пък се използва при панически атаки. Нарича се Цветето на освобождението. Дава се при всякакви състояния на силна паника. Тя обхваща човека, правейки го неспособен да мисли и действа адекватно. Това може да е съпроводено със сърцебиене, треперене, обилно потене и напрежение в слънчевия сплит. С помощта на есенцията, човек се чувства отново спокоен и уравновесен.

Лиственицата пък е цветето на самочувствието. Тя ни помага да осъзнаем силните си качества, да придобием самочувствие и вяра в себе си.

Идеята на д-р Бах, че „здравият ум е гаранция за здраво тяло”, изпреварва своето време.

Уникалната лечебна сила на ЦветотерапиятаЕдва в наши дни медици и психолози започват да откриват и да изследват тясната връзка между психиката и физическото тяло. Много хора вече са се убедили, че положителните мисли и доброто психическо състояние водят до здраве и жизненост и обратно…негативните чувства и емоции водят до дисбаланс в организма…

Човекът е една динамична и променяща се система, която непрекъснато се стреми към равновесие. Когато това равновесие липсва, се проявяват различни симптоми и се стига до болест.

И както казва Едуард Бах: „Можем да определим състоянието на нашето здраве чрез радостта, която изпитваме. Ако сме щастливи значи следваме точно указанията на нашата душа“. И после допълва:

“Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, което душата ни използва, за да ни насочи към грешките, които сме направили и да ни върне към истината и светлината.“

Ето защо е необходимо да наблюдаваме себе си и при необходимост да възвърнем мира и спокойствието в душите си. Цветните есенции на д-р Бах са създадени именно с цел да ни подпомогнат да възстановим вътрешната си хармония и усещане за радост. Всеки един от нас е творец на собственото си здраве и така както сам създава болестта си, така може да се превърне в лечител на самия себе си.

„Като си даваме сметка, че истинската причина на болестта се намира в нашата личност и е под наш контрол, можем да живеем без страх и притеснения, знаейки че средствата за излекуване се намират в самите нас.” Едуард Бах

„Животът не изисква от нас немислими жертви; той иска да пропътуваме неговия път с радост в сърцата си и да бъдем благословение за онези около нас, така че, ако оставим света поне мъничко по-добър, след като сме живели в него, то тогава сме извършили работата си…“ Едуард Бах

 

Уникалната лечебна сила на Цветотерапията

Повече за Албена Симеонова

Здравейте, казвам се Албена Симеонова и съм детски психолог, семеен и бахов терапевт. Вече повече от 11 години изследвам психологията в различните й направления и аспекти, опознавайки разнообразни методи и техники за справяне с психологически проблеми. Работила съм като фирмен консултант, водещ тренинг обучения, детски психолог, семеен терапевт, бахов терапевт, йога учител за деца. Занимава се съм се с когнитивна психология, позитивна психология, духовна психология, хипноза, регресия, бахова терапия, тотална биология....Участвала съм в различни радио и телевизионни предавания. Цветотерапията е позната у нас и като Бахова терапия. Това е естествена, уникална лечебна система, разработен от д-р Едуард Бах, английски лекар и хомеопат. Днес тя е широко разпространена в цял свят, защото е лесна, достъпна и без странични ефекти! Д-р Бах осъзнава, че негативните емоции като гняв, омраза, страх, несигурност и други са по- дълбоката причина за заболяванията на човека. Той открива 38 лечебни растения, които целят постигане на душевна хармония. Методът на д-р Бах е признат от Световната здравна организация, която отчита факта, че цветята влияят положително на човешката психика и тяло.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *