Кокосовото масло като паста за зъби

Проучване, изследващо свойствата на кокосовото масло да унищожава бактериите, причиняващи кариес, доказва, че то е доста ефективно.

Действието на кокосовото масло е изследвано в естественото му състояние и след обработване с ензими, наподобяващо процеса на храносмилане. Маслата са тествани срещу щамове на бактерии стрептококи, които са редовни обитатели на устната кухина.

Те установяват, че кокосовото масло, модифицирано от ензими, в голяма степен възпрепятства разпространението на щамове Streptococcus, включително Streptococcus mutans (Стрептококус мутанс), които произвеждат киселини и са основните причинители на кариеси. Смята се, че разграждането на мазнините на кокосовото масло от ензимите го трансформира в киселини, които са токсични за някои бактерии. Главният изследовател д-р Деймиън Брейди казва:

 „Включването на ензимно-модифицирано кокосово масло в продуктите за устна хигиена представлява една много добра алтернатива на химическите добавки, особено като се има предвид, че то действа и при относително ниски концентрации. Освен това при нарастващата резистентност към антибиотици е важно да обърнем внимание на новите методи за борба с микробните инфекции“.


Кокосовото масло като паста за зъби6 причини да използвате кокосовото масло като паста за зъби

Може да се докаже, че кокосовото масло има почти перфектен състав, за да служи успешно като паста за зъби. MindBodyGreen посочва 6 основни причини за това, сред които:

 1. Не съдържа вредни химични вещества

Традиционните пасти за зъби като например ColgateTotal съдържат антибактериалното химично съединение триклозан, за което има опасения, че е свързано с развиване на резистентност към антибиотици и нарушения на ендокринната система.

Химикалите, засягащи ендокринната система, създават основателна тревога, тъй като могат да предизвикат редица здравословни проблеми, включително: рак на гърдата, на яйчниците, на простатата, на тестисите, недоносеност и ниско тегло на новородените бебета, преждевременен пубертет при момичетата и задържан тестис при момчетата.

Проучвания върху някои животни показват, че триклозанът предизвиква малформации на костите на плода при мишки и плъхове, което подсказва, че той може да влияе и въху хормоните.

Флуоридът е друг често срещан химикал в традиционните пасти за зъби. Флуоридът е токсичен индустриален отпадъчен продукт, който е отровен за организма дори и в минимални количества.

 1. Ефективно е срещу бактерии, предизвикващи кариес

Проучванията доказват, че масажирането на венците с кокосово масло за 10 минути на ден (в продължение на 3 седмици) значително намалява Streptococcus mutans, причиняващи кариес, както и плаката.

 1. Не съдържа пенливи вещества

Много пасти за зъби съдържат повърхностно активни вещества като натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат (SLS) или натриев лаурил етер сулфат (SLES). Повърхностните активни вещества са химикали, които предизвикват пенливия ефект на пастата за зъби, но те оказват влияние и върху вкусовите рецептори, като разрушават фосфолипидите на езика.

Това засилва горчивия вкус и се смята, че е причината всичко да ни се струва с лош вкус веднага след като сме си измили зъбите. Отчасти това обяснява и защо кокосовото масло има толкова добър ефект върху устната хигиена, тъй като то поддържа в по-голяма степен естествения баланс на липидите на езика, като едновременно притежава и мощни антибактериални свойства.

 1. Не е скъпо

За да измиете зъбите си ви е необходимо съвсем малко количество кокосово масло, а един буркан може спокойно да ви стигне за месеци, което го прави една не скъпа паста за зъби

 1. Можете да го използвате и за зъбите на кучето си

Едва ли бихте измили зъбите на домашния си любимец с обикновена „човешка“ паста за зъби, но кокосовото масло е ефективно и безопасно за кучетата, както и за хората. Най-добре е да използвате четка за зъби, но домашният ви любимец ще се възползва  от предимствата дори и само като ближе малко кокосово масло. Рецептата по-долу не се препоръчва за кучета. Както е споменато, някои съставки са безопасни за хората, но могат да бъдат токсични за животните.

 1. Лесно се прави

Пастата за зъби от кокосово масло може да се направи лесно само с няколко съставки:

Кокосово масло Сода за хляб, която има абразивен ефект и помага за избелването Етерични масла, които да придадат вкус и допълнителен терапевтичен ефект. Свойствата на ментовото етерично масло например превъзхождат тези на химичното вещество във водата за уста хлорхексидин по отношение на ограничаване образуването на биофилм, свързан с появата на кариеси
Еритритол, ксилитол или стевия (по желание), които са натурални подсладители. За ксилитола конкретно се смята, че възпрепятства образуването на кариеси. Ако обаче възнамерявате да давате тази паста за зъби на кучето си, не добавяйте ксилитол, тъй като той е токсичен за кучета Сол Бентонит глина, която придава пастообразна консистенция и може да подпомогне извличането на токсини от венците и езика

Кокосовото масло като паста за зъбиМожете да използвате кокосово масло и при метода за пречистване от токсини с олио

Жабуренето с олио представлява „изчистване” на устата с кокосово масло подобно на използването на вода за уста (само че без да правите гаргара). Маслото „работи” из цялата устна кухина, като го избутвате, изтегляте и прекарвате между зъбите си в продължение на 10-15 минути. Първия път е най-добре да пробвате за около пет минути.

Този процес позволява на олиото да „изтегли” бактериите, причиняващи кариеси, както и други токсини от устната кухина. Когато олиото стане рядко и бяло като мляко, трябва да го изплюете. Както е споменато в „Журнала за дентални изследвания”:

Пречистването с олио е използвано интензивно в продължение на много години като традиционна индийска рецепта за укрепване на зъбите и челюстите и за предпазване от кариеси, лош дъх, кървящи венци, сухота в гърлото и напукани устни”.

Жабуренето с олио обаче очевидно оказва и съществен пречистващ и лечебен ефект, който е подкрепен с научни факти:

 • Жабуренето с олио е намалило броя на бактериите Streptococcus mutans – сериозно допринасящи за образуването на кариеси – в плаката и слюнката на децата. Изследователите заключават, че „Жабуренето с олио може да бъде използвано като ефективна и превантивна съпътстваща мярка за поддържането и подобряването на оралната хигиена.”
 • Жабуренето с олио значително е намалило плаката, подобрило е състоянието на венците и е намалило броя на аеробни микроорганизми при младежи с гингивит, провокиран от плака
 • Жабуренето с олио е ефективно колкото водата за уста по отношение на подобряването на лошия дъх и намаляването на микроорганизмите, които го причиняват
 • Жабуренето с олио оказва благоприятен ефект върху устната кухина чрез процеса на механично изчистване. Както отбелязват учените „Митът, че методът за пречистване с олио има плацебо ефект, беше напълно разбит и има ясни индикации, че може да възникне процес на осапунване и емулгация, които засилват механичното почистване“.

Трябва да отбележим, че при описаните по-горе изследвания е използвано сусамово олио, което традиционно се препоръчва за тази цел.


Кокосовото масло като паста за зъбиЗащо не препоръчвам паста за зъби с флуорид

Дълго време флуоридът е обявяван за решение на проблема с кариесите, но през последните години съвсем заслужено е подложен на критика. Новаторско пручване, публикувано в журнала Langmuir, разкрива, че предполагаемият благоприятен ефект от слоя флуорапатит, който се образува върху зъбите от флуорида, е с дебелина само шест нанометра. За да разберете колко е това, ще ви кажа, че са ви нужни 10 000 такива слоя, за да се получи дебелина колкото косъм! Учените сега поставят под въпрос доколко този ултра тънък слой наистина предпазва емайла и има съществен ефект, като се има предвид колко лесно се елиминира при дъвченето. Те пишат:

 „…трябва да се постави въпросът дали толкова тънки слоеве действително могат да предпазват емайла“

Според едно проучване всъщност пастата за зъби, която съдържа естествено възникващия какаов екстракт теобромин по-успешно от флуоридната паста възстановява и реминерализира открития дентин (тъканта, която изгражда основната част на зъбите под емайла). Освен това пастата с флуорид често е най-големият и единствен източник на флуорид за малките деца и създава сериозен риск от зъбна флуороза. Това се получава, защото децата гълтат голяма част от пастата, която слагат в устата си.

Всъщност изследванията сочат, че често само от пастата за зъби децата поглъщат повече флуорид от препоръчителното количество на ден от всички източници. Поглъщането на флуорид, което се случва и чрез флуорираната питейната вода, е особено пагубно за здравето, тъй като науката ясно доказва, че флуоридът е токсичен химичен елемент, който с времето се натрупва в тъканите, разрушава ензимите и има редица сериозни негативни ефекти върху здравето, включително неврологични и ендокринни нарушения

Децата са под особен риск от вредни ефекти като резултат от прекомерната употреба. Ако имате дете, препоръчително е да използвате паста за зъби без флуорид, въпреки че същото бих препоръчал и на възрастни.


Кокосовото масло като паста за зъбиЦялостен подход за подобряване на устната хигиена

Пастата за зъби с натурални съставки, като сода за хляб, етерични масла, ксилитол и други е по-ефективна и безопасна от пастите с флуорид. Няма причина да се подлагате на риска, който носят флуорида и други вредни химични съединения като триклозан и натриев лаурил сулфат. Ето моите основни препоръки за подобряване на устната хигиена по безопасен и естествен начин:

 • Избягвайте вода и паста за зъби, съдържащи флуорид. Вместо това използвайте натурална паста без флуорид – домашно приготвена или на уважавана марка
 • Сведете до минимум консумацията на захар и зърнени храни. Поддържайте приема на фруктоза до 25 грама на ден. Избягвайте преработените храни
 • Старайте се храненето ви да е богато на пресни, непреработени храни, ферментирали зеленчуци и месо от животни, които се хранят с трева. Това ще ви осигури необходимите минерали, които също са много важни за здрави кости и зъби
 • Поддържайте добра устна хигиена и редовно ходете на почистване на зъбите при зъболекар, който не ползва живак. Енергичното почистване на зъбите с кърпа преди измиването им също може да подпомогне елиминирането на натрупания биофилм

И накрая не забравяйте, че природата предлага много естествени начини за освежаване на дъха. Например дъвченето на пресен магданоз, мента, кориандър или парченца джинджифил  по естествен начин освежава дъха. Поставянето на парче краставица на небцето също може да помогне за елиминирането на бактериите, причиняващи лош дъх. Според принципите на Аюрведа, консумирането на краставици може да намали излишната топлина в стомаха, за която се смята, че е основна причина за лош дъх.

Органично Студено-пресовано Кокосово Масло може да намерите ТУК

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Жулиета Давидова! Благодаря! :) 

Кокосовото масло като паста за зъби

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
6 коментара по “Кокосовото масло като паста за зъби”
 1. Здравейте,
  прекрасна статия, когато я прочетох реших да споделя с вас, че от месец ползвам домашна паста за зъби направена с кокосово масло, зелена глина, сода и етерично масло. Много съм доволна. В началото усещането е малко странно, но след това се свиква. Освен това си направих и домашен крем за лице от кокосово масло и сух витамин Е. Усещането е изключитлно приятно.
  Това е от мен. Пожелавам ви хубав ден!!!

  1. Здравей! Искам да попитам в какво съотношение смесвате кокосовото масло глината и етеричното масло?
   Благодаря и хубав ден ! :)

 2. Здравейте ,искам да попитам на коя фирма кокосовото масло е най добро за ползване предварително Ви Благодаря

 3. Здравейте! Прекрасна статия! Един въпрос имам. Имам чувствителни зъби и ме болят при прием на кисели плодове. Дали кокосовото масло ще помогне? Блаодаря!

 4. Привет, много хубава статия благодаря ви! Реших да си купя кокосово масло обаче се оказа, че никъде не пише на опаковките дали е ензимно модифицирано или не :/ Как да се ориентирам кое е наистина качественото кокосово масло?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *