7 доказани ползи от хлорелата

7 доказани ползи от хлорелатаТърсите ли изцяло естествена добавка, която повишава енергията ви, подпомага изгарянето на мазнини и има детоксикиращо действие срещу тежки метали като олово и живак? Ако е така, сладководното водорасло, наречено хлорела може да бъде точно това, което ви трябва.

Родом в Тайван и Япония, тази суперхрана е богата с фитонутриенти, включително аминокиселини, хлорофил, бета-каротин, калий, фосфор, биотин, магнезий и витамини от В-комплекс.

Хлорелата е вид синьо-зелено водорасло като своя братовчед спирулината, и ние ще направим сравнение на хранителните вещества на тези суперхрани по-късно в статията.

Изследвания показват, че хлорелата е от полза за цялото тяло, като подкрепя здравата хормонална функция, насърчава здравето на сърдечносъдовата система, помага да се избегнат последиците от химиотерапия и радиация, понижава кръвното налягане и холестерола, и подпомага детоксикацията на тялото ни.

Наситеният зелен цвят на хлорелата идва от високата концентрация на хлорофил. Ние всички знаем, че трябва да се ядат повече зеленолистни зеленчуци за добро здраве, но понякога това може да бъде трудно да се постигнат 5-7 порции зеленчуци на ден, както се препоръчва от диетолозите и лекарите на функционалната медицина.

Докато джусингът е друга опция, това отнема твърде много време за повечето хора. И честно казано, повечето зеленолистни зеленчуци бледнеят в сравнение с ползите за здравето, които хлорелата може да осигури.

Консумирайки органична, нискотемпературно-извлечена хлорела като добавка, можете да получите всички ползи от хлорелата във форма на прах или таблетка.

Хранителни стойности на хлорелата

Както сте на път да забележите, хорелата е една от най-хранителните суперхрани в света.

30 грама хлорела съдържа:

 • Протеин – 16 грама
 • Витамин А – 287% RDA
 • Витамин B2 – 71% RDA
 • Витамин B3 – 33% RDA
 • Желязо – 202% RDA
 • Магнезий – 22% RDA
 • Цинк – 133% RDA

В допълнение, хлорелата съдържа добро количество от витамин В1, витамин В6 и фосфор.

Вглеждайки се в наситената плътност на хранителните вещества, лесно се забелязва защо хлорелата се класира като една от десетте най-здравословни храни в света. В действителност, тя е много по хранителна в сравнение с полезни зеленчуци като зеле, броколи и спанак!

7 проучени ползи от хлорелата

Това са седем научно доказани ползи от хлорелата, от които можете да се възползвате, ако включите тази суперхрана в ежедневието си.

1. Изчиства тялото от тежки метали

7 доказани ползи от хлорелатаАко имате живачни пломби в зъбите си, били сте ваксинирани, хапвате си риба редовно, били  сте изложени на радиация или консумирате храни, внесени от Китай, може да имате тежки метали, които дебнат в тялото си. Значително важно е за здравето ви те да бъдат изчистени.

Един от най-значимите ползи за здравето от хлорелата е, че тя абсорбира упоритите токсини, които пребивават в нашите тела, като олово, кадмий, живак и уран. Редовната консумация на хлорела може да предотврати натрупването на тежки метали в меките тъкани и органи на нашето тяло.

2. Изчиства токсини, натрупани при лъчева и химиотерапия

Лъчевата и химиотерапията са най-често срещаните форми на лечение на рак в днешни дни. Всеки, който е преминал през едно от тези лечения, знае какви вреди нанасят на тялото.

Високи нива на хлорофил в хлорелата защитават организма срещу ултравиолетовите облъчвания, докато отстраняват радиоактивните частици от тялото.

3. Подпомага имунната система

Проучване, публикувано през 2012 г. в  Нутришън Джърнал установява, че след 8 седмици прием хлорела клетъчната активност се подобрява.

Изследователи от Университета Йонсей в Сеул, Корея изследвали здрави хора се повлияват от прием на хлорела като хранителна добавка. Резултатите показват, че хлорелата поддържа имунната система здрава и спомага клетъчната активност.

4. Подпомага елиминирането на наднорменото тегло

7 доказани ползи от хлорелатаЗагубата на тегло е трудно начинание, особено с напредването на възрастта. В едно изследване, публикувано в списание Medicinal Food, изследователи казват, че „приемът на хлорела води до забележими резултати в намаляване на мазнините, лошият холестерол, и намалява нивата на кръвната захар“.

Хлорелата подпомага за регулиране на хормоните, обмяната на веществата, подобрява кръвообращението и насърчава по-високи нива на енергия. Тя също така помага за намаляване на теглото и мазнините в тялото, и премахва токсините.

Докато тялото губи тегло, токсините се освобождават, и може да се реабсорбират. Важно е нашият организъм да се изчисти от тези токсини възможно най-бързо. Способността на хлорелата да абсорбира токсини и тежки метали, пребиваващи в телата ни, улеснява елиминирането и предотвратяването на реабсорбция им.

5. Подмладява ни

Изследванията върху хлорелата разкриват още, че тя може да забави процеса на стареене. Изследване, публикувано в списание Clinical Laboratory разкрива, че хлорелата значително намалява оксидативния стрес, който бива причинен от замърсяване, стрес и неправилно хранене.

Причината, поради която хлорелата подпомага за по-млад вид на кожата се дължи на факта, че по естествен път увеличава нивата на витамин А, витамин С и глутатион в тялото си, което елиминира свободните радикали и предпазва клетките.

Приемайки 1 чаена лъжичка или няколко капсули дневно на хлорела като добавка, можете да видите резултатите в най-малко 2 седмици.

6. Бори се с рака

Смята се, че във всички човешки органи след известно време се развиват ракови клетки. При нормално функционираща имунна система, те биват атакувани и унищожени, преди да имат шанса да създадат рак. Скорошно медицинско проучване установи, че хлорелата помага в борбата с рака по няколко начина.

Първият е, че бивайки приемана като превантивно средство, тя укрепва имунната система и телата ни реагират правилно.

Вторият е, че премахвайки тежки метали и токсини от тялото си, ние сме по-малко предразположени да получим рак.

Трето, проучвания са показали, че хора, веднъж диагностицирани с рак, приемайки хлорела тя засилва действието на Т-клетките, които се борят с образуването на нови анормални клетки.

И, както е споменато по-горе, ако е диагностициран рак, и химиотерапия или лъчева терапия се използва, хлорела може да помогне да се бори с нежеланите лекарствени реакции и да бъдат използвани в допълнение към природните лечения на рак.

Както споменахме по-горе, ако човек е диагностициран с рак, преминал е през химиотерапия или лъчева терапия, приемът на хлорела може да помогне в борбата с нежелание лекарствени реакции и да бъде използвана в допълнение към природните лечения на рака.

7. Понижава кръвната захар и холестерола

Диабет от тип 2 и висок холестерол са две от най-сериозните хронични заболявания, изправени пред много хора днес. Години на неправилно хранене, стрес и липса на сън са допринесли много за една или и двете от тези диагнози.

В едно проучване, публикувано от вестник Medicinal Food, изследователите открили, че 8000 мг на хлорела на ден (разделена на 2 дози), спомага за намаляване на нивата на холестерола и кръвната захар.

Изследователите наблюдават първо намаляване на нивата на холестерола, а след това повишаване на глюкозата в кръвта. Те вярват, че хлорелата активира редица гени на клетъчно ниво, които подобряват инсулиновата чувствителност и насърчават здравословния баланс.

Хлорела и Спирулина

7 доказани ползи от хлорелатаДокато повечето от вас може да не са чували за хлорела, много хора сговорят за спирулина от години. И двете са водни организми, но на клетъчно ниво са доста различни. И спирулина и хлорела имат концентриран баланс на хранителните вещества, които помагат при прочистването и детоксикацията на организма, и по-висока концентрация на протеин, който поддържа енергията.

В действитеност, спирулината е използвана в програми на Световната здравна организация за недохранени деца в неразвитите страни. Един единствен грам доза от спирулина на ден може да противодейства на дефицитът на витамин А, който може да доведе до слепота.

Нивата на протеин в хлорелата  и комбинацията от витамини, минерали, фитонутриенти и фитохимикали превъзхождат спирулината. Когато двете се използват заедно, тяхното действие се засилва.


Специално за теб Здравей ти предлага органична хлорела на Здравей! Повече за прекрасния ни продукт с изключително много ползи може да намериш тук: Органична Хлорела Здравей

7 доказани ползи от хлорелата

Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)


Източници: https://draxe.com/7-proven-chlorella-benefits-side-effects/ | http://wellnessmama.com/2719/chlorella-uses-benefits/

 

7 доказани ползи от хлорелата

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
6 коментара по “7 доказани ползи от хлорелата”
 1. Здравейте! Как се консумират хлорелата и спирулината и какво е препоръчителното количество на ден?
  Благодаря предварително за отговора :-)!
  Хубав ден!

  1. Здравей :) И за двете дневната доза е по 1 равна чаена лъжичка на ден. Като ако приемаш спирулина всеки ден, на всеки месец прави почивка от един месец.

 2. Да Хлорелата може да се приема по време и след химио и лъчетерапия добре е ,ако имате тази възможност, да се спазва диета,която да помогне на организма по лесно и бързо да се освободи от токсините.Спрете консумацията на захар,месо и бял хляб.Яжте всеки ден 1ч.л.Куркума поръсена с черен пипер,3 суп.л.Джинджифил настърган,5суп.л. Ленено масло с извара 100гр.Сутрин на гладно1чаша топла вода+сока на 1лимон пийте минимум 2л.вода не от чешмата.

 3. Здравейте!
  Може ли хлорела и спирулина да се приемат от деца(на 6 год.) с цел детоксикация, доза и начин на приемане(на празен стомах ли, с какво могат да се смесят за по-лесно преглъщане, по кое време на деня е подходящо да се дават, заедно ли се дават или поотделно)?
  Благодаря предварително!

 4. Здравейте! И аз се интересувам дали хлорелата е подходяща за деца на 5 год. Как се дава и за какъв период от време. При възрастни колко време може да се приема?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *