Психология на здравето: Как да увеличим благосъстоянието си?

В днешната статия от рубриката “Психология на здравето“ ще Ви запознаем с един значително нов и модерен бранш на психологията, който през последните години получи голямо академично внимание – The Psychology of Wellbeing, който изучава човешкото благосъстояние.

Психология на здравето: Как да увеличим благосъстоянието си?Какво означава английската дума “wellbeing”?

Тя е свързана с всички процеси в тялото и психиката на човека, които му помагат да постигне равновесие. Както вече бяхме споменали в миналите статии, най-голямото постижение на човек е да достигне вътрешен баланс и равновесие. Всяка екстремност е потенциален извор на стрес, който изисква от тялото и психиката да се адаптират, за което се изразходва много енергия.

Като резултат от това, ние сме физически и психически изморени. Ако искаме екстремно много – много пари, бързи резултати, признание от семейството, шефката, колегите, се получава едно екстремно стимулиране на сетивата и тялото ни, които ни изтощават и ни пречат да постигнем целите си. Модерният човек иска две неща : изобилие от всичко и експресно покоряване на целите си. За разлика от това, състоянието на wellbeing е свързано с онзи душевен баланс, който ни помага да постигнем целите си, но грижейки се за тялото и психиката. Този баланс включва много фактори, от които изключително важни са : храненето, спортът, душевният мир, удовлетворението и любовта. Тези фактори са интимно свързани с благосъстоянието и качеството на нашия живот.

Преди няколко седмици имах разговор с близка приятелка, която работи за една от най-големите финансови компании в света. Собственикът й е световноизвестен милиардер, с кариера в политиката. На въпроса на журналист какво го удовлетворява най-много в живота, той отговорил : “Да обучавам хората, да дарявам пари за благото на тези в нужда и да водя прост живот, концентрирайки се върху малките неща”. Тези малки неща са шестте фактора, за които говорихме по-горе. Как се свързват те?

Колко от вас знаят, че редовната физическа натовареност (примерно тренировки във фитнес зала с тежести; плуване, бягане) намалява риска от рак на гърдата при жените с около 40 процента? Вегетарианската диета спестява енергия от храносмилане на по-тежки храни, енергия която може да бъде вложена другаде; храненето без други действия като гледане в телефона си, слушане на радио или гледане на телевизия, позволява храната да се усети от всички сетива и превръща храненето не само във физиологичен процес, но и в извор на наслада и щастие; практикуването на йога увеличава концентрацията и намалява стреса, като поставя човешкия мозък в “пауза“ от външни фактори, чиято информация ни отнема толкова време и енергия, че вместо да се концентрираме върху една дейност, ние се разсейваме и по този начин не можем качествено да свършим дадена задача.

Психология на здравето: Как да увеличим благосъстоянието си?Модерното общество живее в заблудата, че многото пари, богатият съпруг и престижната кариера ще ни направят щастливи. Както вече обсъждахме в миналите статии, това, което прави човек щастлив не е количеството, а качеството. В този ред на мисли, през изминалите години се развиха много научни изследвания и проучвания за качеството на живота (англ. Quality of life), в областта на медицината, психологията на здравето, онкологията… В стремежа си да определят кои фактори са свързани с доброто качество на живота, много учени все по-често говорят за превенция. Идеята на превенцията е да се предотврати една болест или нежелано състояние, като човек обърне внимание на здравето си и води балансиран начин на живот. Казано с други думи : вместо да поемаме обилно в продължение на години хамбургери, пържени храни, сладко и сладолед, да пушим, да пием, да не спортуваме и след като се разболеем от някаква сърдечно-съдова болест например, тогава да започнем да се лекуваме и да внимаваме, идеята е да не се стига до болест, като човек по принцип внимава, водейки балансирана диета и режим. Превенцията е бъдещето на медицината. А най-интересното е, че ние можем да си я направим сами, като обръщаме внимание на себе си.

Така че вместо да искаме изобилие от всичко – пари, храна, кариера, нека се концентрираме върху баланса и грижата за себе си, които със сигурност ще ни гарантират качествен и щастлив живот, и ще ни предпазят от много физически и психически проблеми!

В следващата статия ще Ви разкажем, как правилното хранене балансира не само нашето физическо здраве, но и носи много положителни перспективи на нашата психика.

Психология на здравето: Как да увеличим благосъстоянието си?

Повече за Иванка Ежова

Здравейте! Казвам се Иванка Ежова. Някои от вас може би ме познават като Ваня, половинката на Ваня & Нина от facebook страницата Positive Psychology Net. По образование съм Доктор по клинична психология. Дълги години живях във Франция, а днес работя за един от най-престижните университети в света – King’s College London, където съдействам за развитието на международни проекти в сферата на детското и семейно здраве. Влюбена съм в професията си – тя е мое хоби и вдъхновение. Когато не съм в университета съм във фитнес залата или на някое малко квартално пазарче. Една от главните цели в живота ми е търсенето на вътрешен баланс, който аз намирам чрез позитивно мислене, правилно хранене и спорт. Именно това е темата на моите статии, с които се надявам да бъда полезна. Поздрави от Лондон ☺
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *