Елиминационна без-лектинова програма

Съществуват много и различни видове елиминационни програми – реално всеки режим, в който дадена храна (или по-скоро храни) се изключват от менюто може да носи името Елиминационна. Например, има базова елиминационна, при която се вадят само глутен и млечни. Има АИП (автоимунно палео), която също е вид елиминационна програма. Съществуват още GAPS, Body ecology, хистаминова, палео, кетогенна и т.н. – приликите между всички тях са, че са вид елиминационни програми, тоест разчитат на елиминацията на дадени храни от менюто.

Една от малко познатите елиминационни програми е тази за хранене без лектини, затова днес ще ти подам достатъчно информация, за да се запознаеш и с нея. Реално, според някои специалисти, лектините се водят главен виновник за голяма част от автоимунните заболявания, както и инфекциозните, защото при невъзможност на организма да се справя с тях, той започва да не разпознава адекватно всякакви нашественици, които попадат в тялото.

Затова ако имаш съмнения, че лектините може да са проблем и за теб, днес ще научиш почти всичко за тях – къде ги има, защо са проблемни и как да ги неутрализираш.

Какво са лектините?

Лектините са растителни протеини, които са нещо като постоянно ниво на защита в някои растения срещу изяждане. Да, точно така. Растенията също си имат защити и колкото и да не ни се вярва, единствената им роля в природата не е да си доставяме кулинарни удоволствия с тяхна помощ, а ТЕ да се репродуцират. Както и всичко останало на планетата. И за да им помогне в тази задача, в роля влиза въпросният протеин – лектин.

Или казано по друг начин – лектините са хубаво нещо за самите растения, но не винаги за нас, хората, защото попадайки в организма ни лектините се свързват към определени захари и могат да ни причинят някои не толкова приятни неща… Въпросните защитни протеини, лектини, са налични в почти всички растения като концентрацията им е във външния слой (триците, люспите, кожата, кората), но могат да се появят и в грудките, корените и водното съдържание.

Името ​​лектини идва от латинското „избирам“, защото те „избират“ захарите, към които да се свържат. Те се свързват здраво към тези захари, където и да ги намират в тялото, като по този начин пречат на нормалното функциониране на тъканта, към която са се свързали и предизвикват множество промени в метаболизма на клетките и тялото.

Имунен отговор

Те могат да бъдат антигенни или помощни и да доведат до имунен отговор сами по себе си, или в комбинация с други протеини. Най-високо съдържание на лектини има в зърнените и бобовите, като пшеница, боб, соя, фъстъци, но и в някои други, по-специално тези от семейство картофофи (nightshades) като домати, картофи, чушки и патладжан.

Лектините се свързват към гликопротеини в клетъчните мембрани, а много такива гликопротеини са рецептори за цитокини и хормони. Дали насърчават клетъчното деление или не, може да зависи от различни фактори, като например тяхната концентрация на прием (колко много, колко често) и др.

Например лектините от пшеницата, картофа и домата се свързват към n-acetyl glucosamine (NAG). За съжаление NAG е наличен в червата, устната кухина, щитовидната жлеза, ставите, сърцето, панкреаса, бъбреците, миелиновата обвивка на нервите и др. места.

Затова и медицински изследвания свързват хората, които прекаляват с пшеница, картофи и домати с проблеми в някой от тези органи или системи.

Потенциално вредни ефекти на лектините:

За лектините се твърди, че са резистентни на храносмилане, а някои от тях и на обикновено нагряване (готвене), и биха могли да преминат през лигавицата на червата в кръвния поток, предизвиквайки имунен отговор от организма.

Лектините биха могли също така да увредят микро власинките в червата, а лектините от пшеницата директно да нарушат плътните връзки (съединителната тъкан между клетките на червата), по този начин предизвиквайки пропускливи черва и нарушено усвояване на ценните вещества в храните.

Има твърдения също, че лектините биха могли да нарушат баланса на микробиома, но все още не са известни механизмите, по които това би могло да се случи.

Лектините и автоимунните заболявания:

Според изследвания проведени от Д-р Фазано, лектините биха могли да доведат до автоимунни заболявания при податливи хора и при наличието на определени фактори – тригер (отключващ фактор), пропускливи черва и генетична предразположеност (виж и видеата ми за ДНК и автоимунните, където обсъждаме генетичната предразположеност).

Изследване проведено пък от Д-р Стивън Гъндри (през април 2017 се очаква да излезе книгата му The Plant Paradox по темата) с 800 пациенти с автоимунно заболяване показва ремисия при строго изключване на лектините от менюто за период от 6 месеца.

Лектините обаче имат и положителна страна

Или казано по-друг начин – всичко, което не ме убива, ме прави по-силен.

Лектините обучават имунната ни система и пълната им липса в менюто се свързва с намалена активност на имунната система, което пък я прави по-потдатлива на заболявания. И да се избягват всички форми на лектини (освен, че е невъзможно) е и неразумно, особено ако няма нужда от това.

Затова и личното ми мнение по темата, взимайки под внимание факта, че лектините не са изцяло черни и тезата на Д-р Фазано, че сами по себе си не са достатъчни, за да отключат автоимунно заболяване, аз лично бих работила по-активно:

– по казуса пропускливи черва (с помощта на колаген, пектин и базова елиминационна програма при нужда, с избягване на глутен и млечни);
– бих поддържала чревния си баланс (пробиотици, пребиотици, фибри);
– бих се съобразила с генетичните си особености, за да елиминирам тригерите (възпаление – омега 3, вит Д, В комплекс и метилация, лични хранителни непоносимости, детоксикация на организма и др.)
– и бих неутрализирала най-силните лектини по адекватен начин (по-надолу е обяснено как).

Храни богати на лектини:

И все пак, за да си запознат с храните богати на лектини, ето и списъка, който извадих след щателно проучване на темата. Отново уточнявам, че реално лектини има във всички храни, затова и списъците в интернет са доста разнопосочни, но някои храни са по-богати на лектини от други и тук прилагам само тях:

– всички зърнени и глутен
– nightshades – картофи, чушки, домати и патладжан, както и производните им (например червен пипер, чили и т.н.). В семейството влизат още пипер, тютюн, физалис, годжи бери, мандрагора, беладона и др.
– всички бобови, включително соя, фъстъци и кашу
– всички млечни
– мая, с изключение на хранителна мая
– всички видове гъби
– лук и чесън на глави
– подправките мента, риган, бахар, индийско орехче
– животни (месо) и яйца от кокошки хранени със зърнени, бобови и др. храни богати на лектини
– всички плодове и зеленчуци извън сезон и не узряли имат увеличени нива на лектини като защита срещу изяждане, концентрирани в кожата/кората.

Потенциални храни богати на лектини:

Повишено внимание с препоръка за елиминация за няколко дни и след това внимателно захранване има при:

Плодовете – череши, нар, семена на грозде, семена и люспи на бери-та, ябълки, диня, банан, грейпфрут, лимон, портокал, ягоди и сливи.

Следните ядки и семена – какао, кафе Арабика, лешници, орехи, сусам и слънчоглед.

Препоръчителният прием е обелени и накиснати и/или сготвени (има информация по-надолу). Стриктно избягване на кашу и фъстъци (семейство бобови).

Този списък е на принципа проба-грешка, затова често се препоръчва да се избягват в началото (стриктна програма за няколко дни) и след това постепенно да се върнат в менюто.

Възможни кръстосани реакции

Добре е да знаеш също, че ние, хората, сме сложно създадени организми и дори и най-големите светила в медицината все още не са наясно с всички механизми чрез които функционираме оптимално. Затова и е важно да се вземе под внимание факта, че човек може да има множество непоносимости, както и други казуси.

Например, лектините могат да засилят освобождаването на хистамини и човек да има и хистаминова реакция, съответно би било добре да се съобрази и с този казус. Или пък да има сериозен чревен дисбаланс, IgG непоносимости и др.

Затова препоръката на специалистите по темата обикновено е да се започне с без-лектиново хранене и ако има подобрение, но то не е пълноценно, да се надгради елиминационната програма като се изключат и силно хистаминовите храни.

Хранителни добавки

Темата е леко противоречива. От една страна има добавки на пазара, твърдящи, че неутрализират лектините в храните (като Lectin Shield на Д-р Гъндри), но реално ефектът им е неизмерим, защото препоръката за неутрализиране на лектините стои, а добавката се препоръчва за потенциалното кръстосано замърсяване при хранене навън.

От друга, има такива, които подпомагат организма и аз по-скоро бих се спряла на тях. Това са:

колаген
витамин Д3 & витамин В12
– омега 3, рибено масло
пробиотици
– храносмилателни ензими
мултивитаминна и минерална формула.

Протеини бедни на лектини:

– всички видове месо и риба (пасищно отгледани или диви), като най-безопасен вариант се води агнешкото
– дреболии, черен дроб и др. (пасищно отгледани или диви)
– яйца (от пасищни кокошки)
– костен бульон (от пасищни животни)
– конопен, грахов и телешки протеин (колаген)
– хранителна мая

Други храни бедни на лектини:

– сготвени кръстоцветни
сготвени и обелени кореноплодни
– белени зеленчуци – краставици, тиквички
– зеленолистни (спанак, рукола, лапад, коприва, маруля и др.), кълнове, микрозеленолистни
– фибри без люспи – глюкоманан, инулин, пектин и някои семена като чиа, коноп, покълнало ленено семе, кокос
– сладък белен картоф (всички разновидности) и пресен грах (при евентуална реакция – варене в тенджера под налягане или избягване)
– мазнини – авокадо, студено пресован зехтин, гхи, масло от черен кимион, мас
– подсладители – суров мед, натурална стевия
– подходящи плодове – печена тиква, печена ябълка
– други – билки и подправки (домашно приготвени, за да се избегне евентуално кръстосано замърсяване с глутен), кафе и чай.

Всички плодове и зеленчуци трябва да са сезонни, узряли и обелени, тогава лектиновото им съдържание е най-ниско.

При силна лектинова реакция плодовете, семената и кафето се добавят на по-късен етап, на принципа проба-грешка.

Пълен списък на храните с ниско съдържание на лектини

Елиминационна без-лектинова програма

Повече за Надя Петрова

Здравей! Аз съм Надя Петрова и мисията ми е да те вдъхновя да изградиш по–балансиран живот за себе си и семейството си. Вярвам, че знанията трябва да бъдат споделяни, за да може ти да решиш сам кое е подходящо за теб и кое не от света на здравословното и балансирано хранене. Вярвам в силата на информирания избор. Затова прекарвам дните си в постоянни обучения, тренинги и семинари, за да ти предоставя най-новата, най-полезната и най-пълноценна информация по темата храна и здраве. Обучението ми започна с Канадското училище по натурално хранене (CSNN) за нутриционист, но то беше само началото. За последните години успях да добия редица специализации, като “Човешкият микробиом” към Университета на Колорадо Боулдър (CU-Boulder) и още по темите щитовидна жлеза (хипофункция, хиперфункция, Хашимото), храносмилателна система, чревна система и дисбаланс, автоимунни заболявания и връзката на храносмилателната система с мозъка. Към днешна дата съм член на Европейската асоциация за клинични нутриционисти и продължавам обучението си за клиничен нутриционист, за да може ценната и важна информация, която получавам да стигне до повече хора. Междувременно, написах специално за теб книгите “Daily Raw”, “14 дни детокс” и “В търсене на истината за храната и здравето” и „Ева и ефектът на пеперудата“. Мои публикации могат да се видят в списанията GoodFood, Men’s Health, EVA, GoBio и други, както и в сайтовете mindbodygreen.com, wellsphere.com, gliving.com, yummly.com, foodista.com, bb-team.com и много други. Участвала съм и в стотици ТВ предавания в БНТ, БТВ, Нова ТВ и други. Философия ми за живота е, че ние контролираме съдбата си и можем да я променим. Така както можем да променим начина, по който се храним, чувстваме, живеем. Ние решаваме кое е най-доброто за нас. Всяка една минута, ние правим избор… да бъдем здрави или да се храним неразумно, да се ядосваме за дребни неща или да намерим начин да се успокоим, да спортуваме или да седим пред телевизора, да бъдем балансирани или не. Просто е. И зависи от теб. И отново – благодаря ти, че си тук и вярваш в мен. Но по-важното – че вярваш в себе си. Помни, че силата на промяната е в твоите ръце и аз се чувствам дълбоко привилегирована да ти помогна да достигнеш пълния си потенциал. С уважение и съпричастност, Надя Петрова експерт по здравословен и балансиран начин на живот
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *