Емоционален баланс на работното място: Мисията Възможна!

Къде прекарваме повече от половината си време в будно състояние на ден? 

Въпросът наистина е реторичен… и предполагаме, че повечето хора ще отговорят „На работа“. 
Успяваме ли да имаме ГРАНИЦА до точно този момент бях на работа, вече съм извън работното място. И оттам насетне спирам да мисля за РАБОТА, за проекти, за таргети, за срокове, за колеги, за утрешния ден…
В глава 7 на Кодекса на труда стои следния текст: 
„Навсякъде, където се работи по трудово правоотношение, следва да се прилага организация на работното време при условията на 5-дневна работна седмица с нормална продължителност на работния ден до 8 часа и на работната седмица до 40 часа.“
и също така: 
„Нормалната продължителност на работното време през нощта е 7 часа, а за седмицата е до 35 часа.“
Емоционален баланс на работното място: Мисията Възможна!Можем ли обаче наистина да отсечем тези 8 часа? Да спрем да мислим, да спрем да те тревожим и да спрем да работим, когато не сме на работното си място. Нека не стоим само в сивите тонове. Понякога естеството на работата ни е в по-креативната сфера. Може ли да спрем добрите идеи и вдъхновение за неща, които трябва да свършим на работното си място, които обаче ни връхлитат, докато сме със семейството, любимия човек или докато просто разхождаме в близкия парк кучето си. И броим ли това изобщо за част от работния ни процес?
А случвало ли ви се е да легнете вечер, уж свръх изморени, и колкото клепачите ви да тежат и да искате за заспите, мозъкът неуморно да прехвърля случките от работния ден: проекта, който все още не е готов, два дни преди крайния срок, конфликта с колега или шефа, или пък да мислите за варианти за разрешаване на някакъв професионален казус?

И тъй като сигурно ви се е случвало поне веднъж, броите ли това време към работния си ден? 

Емоционален баланс на работното място: Мисията Възможна!Напоследък в инвидуалните ми консултации се срещам доста често с много претоварени професионалисти. Много успешни, много креативни, много амбициозни, които идват при мен с една едничка цел – искам спокойствие и баланс. Ние никъде на учим как точно да съумеем да превключваме между работата и личния си живот. Как да слагаме точни граници!
И оттам се случват големите емоционални и енергийни дисбаланси и в последствие физически неразположения, дискомфорт, симптоми и дори диагнози. 
Имайте предвид следното: една негативна емоция, задържана за 17 секунди в съзнанието, води до следваща негативна емоция. За позитивните, няма тази статистика. 

Само и единствено от нас и нашите избори, зависи как ще балансираме емоциите на работното си място и в свободното ни време

Ето и няколко съвета: 
1. Избирайте много внимателно работното си място – ако обичате това, което правите, дори и да се сещате вечерта или през уикенда за работата си, това ще ви носи позитивна емоция и няма да натоварва психиката и тялото ви. Ако поради някаква причина не харесвате мястото, където работите в момента, първа и главна задача е да намерите поне 10 неща, които ви допадат там, за които сте благодарни и които сте научили точно там. Ако положението е все още толкова нерадостно, може да помислите да смяна. Постоянните лоши емоции разболяват. Това е научно доказано! Ако работата ви постоянно ви докарва такива, и дори и след работното време продължавате да ги изпитвате, може би е време да се погрижите за здравето си и „като профилактика“ да смените фирмата. 
Емоционален баланс на работното място: Мисията Възможна!2. Направете вашето работно място вашата крепост-резиденция. Може да сложите предмети или да подредите така бюрото си, че да се чувствате комфортно, в свои води, защитени. Ето някои идеи: 
– Любимо цвете, ухаещо на проелт
– Десктоп с картинка на място, което желаете да посетите
– Бележка с цитат, който харесвате
– Утвърждение, което ви зарежда, написано на красива картичка
Бъдете креативни. Най-много да ви заразказват старите вицове за блондинки, които сложили перденца на монитора заради windows-а. Всичко е полезно, стига вас да ви зарежда с позитивна емоция. 
3. Не таете емоции – особено негативните. Ако имате да кажете нещо, кажете го. Ако не можете, напишете го като писмо… дори не е нужно да го изпращате. Важното е емоцията, която ни тревожи, да излезе от нас… Кой ни дразни, кой не постъпва справедливо, каква позиция и повишение искаме? Добре е да сме честни към себе си. Колкото и да се опитваме чрез мозъка си да измислим рационални доводи, тялото никога не лъже. И в един момент ще реагира. 
4. „Закответе“ си състояния. Техниката с котвите е известна от НЛП и прекрасно може да сработи и за постигане на емоционален баланс на работното място. Проследявайте емоции и състояния, които ви харесват на работното място и които желаете да изпитвате често. Като сте в такова състояние, поспрете за миг, затворете очи, усетете тялото, мислите, чувствата. Направете дискретен знак, който да правите всеки път, когато желаете да влезете в същото прекрасно състояние. Наблюдавайте как ще се приучите бързо и ефективно да влизате в желаните състояния и колко добре ще се чувствате от това!
5. Ако вече имате физически симптоми на дискомфорт, първи признаци на бърнаут или просто се будите без енергия сутрин, може би е добра идея да се консултирате със специалист. В подобен случай е добре да се направи преглед на хранителния режим и дали той дава нужното на тялото, за да се справя с емоционалния дисбаланс. Имайте предвид, че емоциите, които най-често изпитваме, влияят върху физическото ни състояние. В холостичната медицина се знае, че ако дадена емоция не се освободи здравословно до 2 години от тялото, тя се превръща в диагноза. 
6. Ако сте по-недисциплинирани и все още нямате мотивация от типа „шут“ в някой части и „опрял нож до кокал“ за изготвяне на нова хранителна програма, то може би за вас интересен метод би бил кинезиологичния баланс. Имам удоволствието да практикувам това уникално средство за енергиен и емоционален баланс вече почти година. Мощният ефект върху цялостния баланс на човека винаги ме изпълва с възхищение. А най-хубавото на този метод е, че в рамките на 1 час не просто си откриваш блокажа на ниво енергия и емоции, но й го разблокираш и балансираш цел или желание, което искаш да постигнеш. Ако ви е интересно, може да прочетете повече в предишни мои публикации за Здравей, както и на личния ми сайт, както и да се свържете с мен, за да ви обясня лично. 
7. Любим мой метод за цветните есенции. Аз използвам Австралийски цветни есенции вече около година както за себе си, така и за хората, които ми се доверяват. 
Мога да кажа, че по-„мързелив“, но същевременно дълбок и фин метод, досега не съм срещала. Те просто дълбаят там, където имаме нужда, по най-правилния за нас начин, давайки ни точно това, което искаме и е ценно за нас. Палитрата им е над 70 броя, които като се смесят помежду си дават още по-голяма гъвкавост и богатство на действие. 
От липса на енергия и бърнаут, през идеално лекарство за натрапливи мисли, през воля и мотивация, през подобряване на комуникация и приемане на другия. Най-добре е да се направи индивидуална комбинация за всеки конкретен случай. 
Опитайте и други начини. Проверете кой работи за вас. Направете комбинации от различни методи. Водете се от знаците, които тялото, емоциите и мислите подават. 
Емоционалният баланс на работното място е възможен. И когато той е факт, имаме много повече удовлетвореност, мотивация, повишена креативност. С една дума ЩАСТИЕ на работното място. 


Емоционален баланс на работното място: Мисията Възможна!

 

Емоционален баланс на работното място: Мисията Възможна!

Повече за Деница Андонова

Здравейте! Казвам се Деница Андонова и се занимавам от повече от 3 години с клетъчно хранене. Вярвам, че тялото ни е съвършен механизъм, който прекрасно може да се грижи за себе си, да се регенерира, самообновява и оздравява. Стига, разбира се, да не му пречим с лоши мисли, вредни навици, нездравословна храна и изобилие от стрес във всеки един аспект от живота ни. Знам, че всеки от нас държи ключовете към перфектното здраве и форма и че просто трябва да ги използваме. Точно това правим с хората, които ми се доверяват. Заедно успяваме да намерим идеалната комбинация от баланс на физическо, емоционално и духовно ниво посредством хранителен режим, клетъчно хранене, позитивна нагласа, медитация и релаксация, физическа активност и много други психологически инструменти и техники. Тъй като съм млада майка на прекрасно момиченце, напоследък с огромно удоволствие работя с бъдещи и настоящи майки, с двойки, които планират да си имат детенце, с цели семейства, които желаят да оптимизират здравето и баланса си. Партнирам си с множество интегративни лекари, както и с холистични специалисти. Имам огромна база от прекрасни резултати, които се запазват във времето, в широк спектър от случаи, съосновател съм на The Happy Company School - Happiness as a business model: www.thehappycompanyschool.com За мен е чест и радост да ви споделя моите знания и опит и да ви помогна по-лесно и успешно да намерите ключа към вашето красиво, здраво и балансирано тяло, да се чувствате прекрасно и да излъчвате обич към себе си. Моят призив към читателите на Здравей: Обичайте се и се грижете за себе си, за да сияете от здраве и красота и да привличате изобилие от прекрасни хора и обстоятелства в живота си. Повече информация за клетъчното хранене можете да намерите тук: https://www.facebook.com/kletachno.hranene/ и тук: www.deniandonova.com Можем да се срещнем лично в Холистичен кабинет, гр. София, ул. Три уши 9, ет. 2, ап. 4, с предварително записване на телефон: 0878207156 Предлагани услуги: Индивидуални програми за клетъчно хранене, кинезиология и енергиен баланс, вибрационна терапия с Австралийски цветни есенции. Холистичен подход за здраве, баланс и изобилие!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *