9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Ако постоянно се чувствате уморени, очите ви се затварят и имате мускулни спазми, най-вероятно организма ви страда от недостиг на магнезий. Магнезиевият дефицит може да причини сериозно заболяване, тъй като от него зависят твърде много процеси в организма. Ето защо трябва да сте бдителни и да обърнете внимание на магнезиевия недостиг навреме.

Bright Side състави списък със симптомите на магнезиев недостиг.

1. Апетит за сладки храни

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Честото и голямо желание да се яде нещо сладко показва, че в организма липсват определени минерали, по-специално магнезий. Загубата на магнезий при жените често е свързана с менструация, а при спортистите с интензивни тренировки, когато тялото използва магнезий за мускулната работа.


2. Мускулна болка и спазми

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Крампите и болката в мускулите могат да бъдат голям проблем. Ако си патите от тях редовно, това може да е знак за ниски нива на магнезий. Магнезият и витамините D, E и B могат да предотвратят мускулните крампи. Затова посетете вашия лекар, за да проверите нивата на тези витамини и се уверете, че получавате препоръчваната дневна доза от тях.

Също така, можете да се опитате да облекчите страданието си чрез масажиране на засегнатите мускули с кръгообразни движения.


3. Безсъние

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Дефицитът на магнезий може да причини безсъние. Магнезият е жизненоважен за функцията, наречена „релаксация на мозъка“. Тази способност на мозъка ни помага да се отпуснем и да заспим спокойно.

Както споменахме по-рано, ниските нива на магнезий могат да доведат до мускулни крампи. Това води до синдром на неспокойните крака, състояние, което причинява потрепване на краката през нощта. В резултат качеството на съня ви намалява.


4. Болести на костите

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Дефицитът на магнезий увеличава риска от развитие на костни проблеми. Това може да доведе до повишен риск от фрактури. Въпросът е, че недостигът на магнезий може да намали нивото на калций в кръвта ,а калцият е от съществено значение за поддържането на здрави кости.


5. Киселинен рефлукс

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Ако имате магнезиев дефицит, храната и стомашната киселина се връщат нагоре по хранопровода. Това води до усещане за парене, което се нарича киселинен рефлукс или киселини.


6. Стрес и апатия

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Магнезият е основен елемент за изграждането на силна нервна система. Този елемент е отговорен за релаксацията. При липса на магнезий в организма човек изпитва безпокойство и стрес. Така че рискът от депресия нараства драматично.


7. Запек

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Има много причини, поради които може да получите запек, от стрес до недостатъчна консумация на фибри. Магнезият има релаксиращ ефект върху много части на тялото, включително храносмилателния тракт. Липсата на този минерал кара чревните функции да не работят правилно, което води до запек.


8. Умора

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Магнезият е нужен за реакциите, които създават енергия в клетките. Без магнезий няма да имате достатъчно енергия на клетъчно ниво. Това може да се прояви като умора, ниска енергия и липса на мобилност.


9. Силно главоболие

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Ако имате недостиг на витамини А, В, С и D, това може да доведе до много тежко главоболие. Мигрена обикновено засяга само едната страна на главата. Дефицитът на магнезий може да причини мигрена и чести главоболия. Недостигът на този минерал кара кръвоносните съдове в мозъка бързо да се стесняват и разширяват, което е причината за мигрената. Достатъчно количество магнезий в тялото намалява риска от промени в кръвоносните съдове и елиминира главоболието.


Кои храни са с високо съдържание на магнезий?

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Добре балансираната диета може да осигури дневната нужда на организма от магнезий. Много хора не получават достатъчно магнезий, защото водят нездравословен начин на живот.

Ето списък на храните, които могат да увеличат нивото на магнезий:

  • Ядки и семена
  • Зърнени храни
  • Боб
  • Пресни и сушени плодове
  • Зеленчуци
  • Риба

Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://brightside.me/inspiration-health/9-signs-your-body-is-starving-for-magnesium-643210/

9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
2 коментара по “9 признака, че тялото ви има нужда от магнезий”
  1. Каква форма на магнезий е подходяща да се използва

  2. На какво се дължи парене на краката от колената на долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *