Девет ползи за здравето от краставиците

Краставиците принадлежат към същото растително семейство, което включва тиквичките, тиквите и динята (семейство Cucurbitaceae). Подобно на динята, краставиците са съставени предимно от вода (95%), което означава, че яденето им в горещите летни дни ни помага да бъдем достатъчно хидратирани.

Има защо, обаче, да ядем краставици през цялата година. Със съдържанието си на витамин К, витамини от групата В, мед, калий, витамин С и манган краставиците ни помагат да избегнем хранителните липси разпространени сред онези от нас, които следват типичната американска диета.

В допълнение към това, краставиците съдържат уникални поли-феноли и други вещества, които могат да спомогнат за намаляването на риска от хронични болести и още много много други неща.


Девет ползи за здравето от краставиците9 причини да ядем краставици

1. За да предпазим мозъка си.

Краставиците съдържат флавонол с противовъзпалително действие, наречен фисетин, който изглежда играе важна роля в запазването на доброто здраве на мозъка. Освен че подобрява паметта ни и предпазва нервните ни клетки от намаляването им с възрастта, е открито че фисетинът предотвратява уврежданията на паметта и способностите за учене у мишки с болестта на Алцхаймер.

2. За да намалим риска от ракови заболявания.

Краставиците съдържат полифеноли, наречени лигнани (пинорезинол, ларицирезинол и секоизоларицирезинол), които могат да спомогнат за намаляването на риска от рак на гърдата, матката, яйчниците и простатата. Съдържат също фитонутриенти, наречени кукурбитацини, които имат антиканцирогенни свойства. Според Фондацията „Джордж Мателян”: „Учените вече са установили, че няколко различни сигнални пътища (например пътищата JAK-STAT и MAPK) необходими за развиването на туморни клетки могат да бъдат блокирани от действието на кукурбитацините.”

3. За да преборим възпалението.

Краставиците могат да спомогнат за „охлаждането” на възпалителните реакции на организма, като проучвания сред животни са показали, че екстрактът от краставица спомага за намаляването на нежеланото възпаление отчасти чрез възпрепятстване на действието на провъзпалителните ензими.

4. Заради антиоксидантните им свойства.

Краставиците съдържат голямо количество антиоксиданти включително добре познатите витамин С и бета каротин. Съдържат, също така, антиоксидантни флавоноиди като керцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол, които осигуряват допълнителни ползи за здравето.

Например, керцетинът е антиоксидант, за който доста изследователи предполагат, че предотвратява отделянето на хистамин – нещо, което превръща богатите на керцетин храни в „естествени антихистамини”.

Междувременно, кемпферолът може да помогне в  борбата с рака и да намали риска от хронични болести включително болест на сърцето.

5. За да освежим дъха си.

Поставянето на резен краставица на небцето може да ни помогне да отървем устата си от причиняващите лош дъх бактерии. Според принципите на Аюрведа, яденето на краставици също така може да спомогне за отделянето на излишната топлина в стомаха, за която се смята, че е основен причинител на лош дъх.

6. За да се справим със стреса.

Краставиците съдържат много витамини от групата В, включително витамин В1, витамин В5 и витамин В7 (биотин). Известно е, че витамините от групата В спомагат за намаляването на чувството за безпокойство и неутрализират част от вредното влияние на стреса.

7. За да подпомогнем здравето на храносмилателната си система.

Краставиците са богати на два от най-основните елементи нужни за здравето на храносмилателната система: вода и баластни вещества.

Добавянето на краставици към сока или салатата ви може да ви помогне да покриете идеалното количество баластни вещества, от което се нуждае тялото ви – 50 грама на всеки 1000 калории, които сте консумирали. Ако страдате от киселинен рефлукс е добре да знаете, че пиенето на вода може да ви помогне да потиснете острите симптоми на киселинен рефлукс като временно повиши стомашното ви pH. Богатите на вода краставици вероятно имат подобен ефект.

Кората на краставиците съдържа неразтворими баластни вещества, които спомагат за увеличаването на обема на изпражненията. Това помага на храната да се движи през храносмилателния тракт по-бързо с цел по- здравословно отделяне.

8. За да поддържаме здравословно тегло.

Краставиците имат много малко калории, но могат да бъдат засищаща храна (една чаша резени от краставица съдържа само 16 калории).

Разтворимите баластни вещества в краставиците се разтварят в червата в подобна на гел текстура, като по този начин ни помагат да забавим храносмилането си. Това ни помага да се чувстваме сити по-дълго и е една от причините богатите на баластни вещества храни да спомагат за контролирането на теглото.

9. За да поддържаме добро сърдечно здраве.

Краставиците съдържат потасиум, чието наличие е свързано с ниски нива на кръвно налягане. Правилният баланс на калия както вътре, така и извън клетките ни е жизненоважен за нормалното функциониране на тялото.

Като електролит потасиумът е положително зареден йон, който трябва да поддържа определена концентрация (около 30 пъти по-висока вътре, отколкото извън клетките), за да извършва функциите си. Това включва взаимодействието му с натрий с цел контролиране на предаването на нервните импулси, свиването на мускулите и функцията на сърцето.


Краставиците могат да бъдат страхотна основа за зеленчуков сок

Девет ползи за здравето от краставицитеНа краставиците можем да се наслаждаваме по много начини, например във ферментирала форма или пък сурови в салати подправени с оцет. Ако търсите нещо по-различно, то краставиците могат да бъдат идеална основа за зеленчуков сок благодарение на лекия им вкус и високото съдържание на вода.

Всъщност, един прост сок от краставица и целина е перфектен за начинаещите в джусинга.

Оттам можете постепенно да вървите нагоре, добавяйки червена маруля, маруля от сорта Ромейн, спанак и ескарол заедно с магданоз и кориандър.

Джусингът всъщност е идеален начин за консумиране на краставици.

Когато пиете току що направен зелен сок все едно сте се подложили на интравенозно вливане на витамини, минерали и ензими, тъй като те отиват директно в организма ви без да трябва да бъдат преработвани. Когато тялото ви изобилства от хранителните вещества, които са му нужни и рH-то ви е оптимално балансирано, ще се чувствате изпълнени с енергия и ще подобрите състоянието на имунната си система.

Органичните краставици си заслужават

Ако се чудите дали да изберете органични краставици пред традиционно отглежданите видове, аз ви препоръчвам органичните. Според Работната група по околна среда (EWG), краставиците са на 12-то място в списъка с най-заразени зеленчуци и на второ сред криещите риск от рак заради съдържанието си на пестициди.

Освен това, краставиците често се полират с восък след беритба с цел да издържат дългия път до пазара невредими и да бъдат защитени от многобройните ръце, които ги докосват. Макар че восъкът би трябвало да е безопасен за храната, в индустрията се използват няколко различни вида:

  • Карнауба восък (от палмовото дърво карнауба)
  • Пчелен восък
  • Шеллак (от лаковата щитоносна въшка)
  • Восъци базирани на петрол

Естественият восък е много повече за предпочитане пред базираните на петрол восъци, които могат да съдържат разтворими остатъци от дървесна смола. Полираните с восък продукти не са маркирани с етикет като такива, но органичните продукти не са покрити с базиран на петрол восък (макар че могат да съдържат Карнауба восък или произведения от насекоми шеллак).

Другият потенциален проблем се крие в това, че восъкът запечатва остатъци от пестициди и утайка, като така прави премахването им единствено с вода още по-трудно. За да достигнете замърсителите под повърхността на плодовете и зеленчуците си ви трябва почистващ препарат, който премахва и восъка – нещо, което прави моят продукт Fruit and Vegetable Wash. Можете и да обелите краставицата, но кората е една от най-богатите й на хранителни вещества части (другата са семената), така че, ако можете, по-добре яжте и нея.


Девет ползи за здравето от краставицитеЗа какво още са полезни краставиците?

Доказано е, че флавоноидите и танините в краставиците функционират както като ловци на свободни радикали, така и като болкоуспокояващи, като съществуват и много техни употреби в традиционната народна медицина. Както пише в Списание на младите фармацевти (Journal of Young Pharmacists): „Традиционно, това растение се използва за болки в главата, семената му успокояват и действат като диуретици, а сокът му се използва като хранителна и успокояваща съставка в лосионите против акне.”

Като четвъртия най-широко отглеждан „зеленчук” в света (технически погледнато, краставицата е плод), краставиците са широко разпространени, но ако можете, стремете се да ги купувате от някой местен фермерски пазар. Нещо повече, краставиците са много лесни за отглеждане, дори ако разполагате с малък двор. Те виреят и в саксии (стига наблизо да има нещо, по което да се катерят) и дават изобилен плод от малко на брой растения, така че можете и сами да пробвате да си ги отглеждате.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Антония Иванова! Благодаря! :)

Девет ползи за здравето от краставиците

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *