9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеем

Здравейте, приятели !

В днешната статия ще Ви разкажем повече за грешните вярвания относно свалянето на килограми. Понякога гладувайки, не само не отслабваме, но и вредим на здравето ни. Това, което забравяме е, че здравето е ценно и крехко нещо, за което трябва да се грижим всекидневно.

1. Лятото “карам” само на плодове.

9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеемВярно е, че плодовете за полезна храна. Във Франция дори направиха силно медиатизирана кампания, обясняваща колко е полезно всеки ден да се хапват по 5 плодове и зеленчука. Дотук добре, но замисляли ли сте се, какви хранителни съставки Ви носят плодовете, ако консумирате само тях? Наравно с витамините, плодовете Ви донасят и въглехидрати. Примерно, един средно голям портокал от 150гр съдържа 135 калории и около 28,8 грама въглехидрати. Ако хапнете три или четири портокала, които ще се равнят на повече от половин килограм, почти ще достигнете 500 калории. Ще сте хапнали голямо количество въглехидрати и може би ще сте все още гладни. По този начин няма да отслабнете.

2. Две седмици няма да ям нищо.

Друго често срещано поведение е периодичното гладуване. Когато бях тийнейджърка си спомням, че можех да хапвам само зелена салата и моркови в продължение на две седмици. Резултатът беше следният : след като свършех диетата си, започвах пак да се храня нормално и качвах всички загубени килограми. Имах спомен, че също ми се виеше свят. Няма да коментирам вредата върху подрастващия ми организъм от постоянния стрес “никаква храна, много храна”.

3. Няма да ям хляб.

9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеемСъщо типично женско поведение е отказът да се консумира хляб. Няма спор, че белият индустриален хляб може да бъде вреден за здравето, но представете си следното нещо : ако не хапваме хляб, но ядем сладолед, шоколад и употребяваме алкохол, ще отслабнем ли? Изводът е, че някои храни могат да се ограничат, но това трябва да бъде направено цялостно, като човек се стреми да хапва разнообразна храна, която да запълва нуждите от протеин, въглехидрати и мазнини, които дават основното гориво на тялото ни.

4. Употребявам само черен шоколад.

9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеемПрез последните години, черният шоколад стана доста на мода. Слави се като здравословен и много жени си мислят, че е нискокалоричен. Колко от вас четат хранителните съставки и стойности на продуктите, които закупуват? На брой калории, черният шоколад почти се изравнява с млечния шоколад. Въглехидратите, разбира се, са по-малко, не все пак количеството им е голямо. Понякога не са ясни произходът и качеството на какаото. Полезно и богато на протеин е суровото какао, но него трудно ще го намерите в шоколадите от супермаркетите. Има, разбира се, био шоколади с 80, 90%, дори 99% (мисля, че бях виждала и 99%, ако не се лъжа) какао, които са по-полезни, но все пак трябва внимателно да четем таблиците с хранителните стойности, както и техния произход.

5. През седмицата гладувам, но през уикенда хапвам всичко забранено.

Доста мои пациентки са ми разказвали, че през седмицата се стремят да пазят коректен хранителен режим (дори да гладуват), а през уикенда си похапват по-стабилно. Знаете ли до какво води този навик? Така организмът претърпява силен стрес. Ако сте чели предишните ни статии от рубриката Психология на здравето: “Свързана ли съм с тялото ми?” и Как да увеличим благосъстоянието си?, вече знаете, че тялото и психиката са свързани. Стресираме ли тялото ни, вредим и на психиката ни. Всяка драстична промяна води до силен стрес. Ако гладуваме през седмицата и похапваме много през уикенда, ние провокираме драстична промяна, която не само няма да ни позволи да отслабнем, но може да доведе до негативни последствия върху нашата психика.

6. Пия само газирани напитки 0%.

Тук принципът е същият, както при черния шоколад. Ако прочетете съставките на тези газирани напитки и ги сравните с тези на нормалните напитки, ще видите, че са горе-долу едни и същи. Газираните напитки съдържат не само празни калории, но и много оцветители. Те не утоляват жаждата, напротив, карат Ви да консумирате винаги по-големи количества.

7. Купувам сладки неща само от био магазина.

9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеемВ последно време, в Лондон, но предполагам и в България, много станаха на мода протеиновите барове, както и други здравословни продукти от био магазините. Ако обърнете внимание, някои от тях са не само скъпи, но и доста калорични. Един бар от 100 грама, понякога може да надмине 300 калории, съдържайки голямо количество въглехидрати, дори и някои Е-та (от тези опасните). Хубава идея е да си приготвяте протеиновите барове вкъщи. По този начин знаете какво слагате. Примерно, ние често си правим на базата на мюсли, сурово какао, кокосови стърготини, протеин или казеин, сурови предварително накиснати ядки (бадеми, кашу, орехи) и малко фурми (не знам защо, но слагаме фурмите във всичко 😉 Дозираме на 20-30 грама, защото 100 грама ни е много.

8. Хапвам само салати.

9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеемЗа никой не е тайна, че по-голямата част от зеленчуците са нискокалорични. Съдържат малки количества въглехидрати и са богати на витамини. Грешката, която често правим е да слагаме доста мазнина (олио или зехтин) или да правим дресинг от майонеза и други калорични съставки. Една супена лъжица зехтин съдържа около 120 калории. Също, често добавяме сирене. Сиренето е безспорно полезна храна, но доста мазна. В 100 грама краве сирене има около 250 калории. Така че ако сложим 3 лъжици зехтин и 200 грама сирене, вече имаме 860 калории. Ако хапнем с това филийка хляб и гарнираме с авокадо, трудно ще отслабнем.

9. Пийвам само по една чаша червено вино вечер.

Алкохолът е силно калоричен. Ако искате да отслабнете, избягвайте го.

Както вече видяхме, много често не обръщаме внимание на “малките” детайли, които всъщност са много важни. Гладуването е лош навик, който не само няма да Ви помогне да отслабнете, но може да навреди на вашето физическо и психическо здраве. Не само качеството, но и количеството на храната е важна. Ако един здравословен продукт (примерно сурови ядки) се употребява в големи количества, не само няма да отслабнете, но дори и може да качите килограми.

Важно е да се внимава с пропорцията въглехидрати, протеин и мазнини, която хапваме. Доста често, ние се храним с правилната храна, но с грешната пропорция хранителни съставки и именно това ни пречи да отслабнем.

Ако има формула на успеха, тя би била нещо като : умерени количества + разнообразна храна + добра пропорция на въглехидрати, мазнини и протеин + спорт и разбира се – много усмивки и добро настроение!

Поздрави от Южна Франция, където се радваме на слънчевия уикенд, преди да се върнем към намръщения, но любим Лондон 😉

Ваня & Нина

9 мита за отслабването, които вредят на здравето ни и ни карат да пълнеем

Повече за Иванка Ежова

Здравейте! Казвам се Иванка Ежова. Някои от вас може би ме познават като Ваня, половинката на Ваня & Нина от facebook страницата Positive Psychology Net. По образование съм Доктор по клинична психология. Дълги години живях във Франция, а днес работя за един от най-престижните университети в света – King’s College London, където съдействам за развитието на международни проекти в сферата на детското и семейно здраве. Влюбена съм в професията си – тя е мое хоби и вдъхновение. Когато не съм в университета съм във фитнес залата или на някое малко квартално пазарче. Една от главните цели в живота ми е търсенето на вътрешен баланс, който аз намирам чрез позитивно мислене, правилно хранене и спорт. Именно това е темата на моите статии, с които се надявам да бъда полезна. Поздрави от Лондон ☺
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *