7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Професор Мартин Селигман, един от основателите на Позитивната психология, провежда значителен брой изследвания, доказвайки, че този тип психотерапия може да помогне на хората да имат по-щастлив живот и да прояват своите силни страни. Насърчавани да живеят с положителна нагласа, хората се чувстват значително по-щастливи.

Bright Side събра 7 основни правила, които могат да ви помогнат да се преборите с депресията, да постигнете по-добро физическо здраве и по-високи постижения в живота.

1. Правилото на огледалото

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Правилото е съвсем просто – то гласи, че всеки един човек в живота ви е ваше огледало. Тези хора отразяват вашата собствена личност, характерни черти, дори и тези, които не ви харесват. Характеристиките, които виждате в хората около вас, ви дават възможността да опознаете себе си по-добре и да се развивате.

Всички качества, на които най-много се възхищавате или мразите в другите, са ваши собствени.

Например, ако някой се отнася с неуважение към вас, това е начина, по който вероятно вие се отнасяте с другите хора, но не обръщате особено внимание на това. Ако искате да промените отношенията с хората, започнете със себе си – бъдете промяната, която искате да видите в другите.


2. Силата на избора

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат на избора, който правите. Вашият избор на приятели, начин на живот и разбирания формират вашата личност. Ние сме авторите на собствената си съдба.

Ако си имате работа с досаден човек, който само се оплаква и вие постоянно се опитвате да му помогнете да разреши проблемите си, това е ваш избор. Вие сте този, който позволява това да се случи. Никой друг, освен вас, не е виновен за това.

Ако искате различен резултат, трябва да направите различен избор. Направете разумен избор, защото всяко едно решение се отразява на живота ви.

Със сигурност има неща, които не са ваш избор. Не можете да избирате членовете на семейството си, комбинацията от гени, средата, в която сте възпитани и т.н. Това е част от живота. Има много ситуации, които са извън нашия контрол, но това не означава, че не можем да изберем как да се отнесем към тях. Важното тук е да се правят стъпки към желания резултат!


3. Силата на грешките

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Важно е да осъзнаем, че всеки може да сгреши. Понякога нашите убеждения или действия, без значение колко правилни мислим, че са те, няма да бъдат правилни за другите. Не виждайте света само в черно и бяло. Никой не е перфектен.

Всички имаме право да правим грешки. Бъдете готови да ги разпознаете и да анализирате какво можете да направите, за да ги поправите.


4. Правилото на релевантността

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Има някои неща, които зависят само и единствено от нас. Няма нужда да се оплаквате за начина си на живот, взаимоотношенията си с останалите или работата си. Ако не можете напълно да се влюбите в човек, е абсурдно да очаквате същото от него. Когато решите, че заслужавате нещо по-добро, промените, от които се нуждаете, ще започнат да се случват.

Определете приоритетите си. Ако искате да постигнете много, стреляйте нависоко и предприемайте действия!


5. Ефектът на зависимостта

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Никой не ви дължи нищо. Само и единствено от вас зависи дали ще бъдете любезни с другите и ще им помагате безкористно. Не е нужно да чакате нещо насреща. Да бъдеш добър с другите е подарък само по себе си.

Ако искате да бъдете добър човек, трябва да сте силни и да вярвате в себе си. Със сигурност има моменти, когато трябва да кажете „Не“. Съгласяването с всичко, за което ви молят другите, няма да ви направи щастливи. Направете правилните решения за себе си.


6. Правилото на присъствието

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Започнете да живеете тук и сега. Не мислете за миналото, защото във всеки следващ момент започва настоящето. Не се притеснявайте за бъдещето, защото то все още не е дошло. Ако сте привързани твърде много към миналото, можете да се пoчувствате депресирани.

Прекалената загриженост за бъдещето води до безпокойство.

Обръщайки внимание на емоциите и мислите, които изпитваме в настоящия момент, действа положително на нашето настроение, здраве и на отношенията ни с другите. Докато живеете в настоящето, вие сте истински и внасяте хармония и щастие в живота си.


7. Силата на оптимизма

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Не пренебрегвайте малките неща, които ви обкръжават. Не критикувайте живота, защото това е сигурен начин той да ви подмине. Насладете се на красотата на природата: слънчевото лято, реките, зелените гори, страхотните приятели…

Опитайте да извлечете най-хубавото от ежедневието си, за да сте щастливи.

Бъдете продуктивни, бъдете активни и водете живот, изпълнен с положителни емоции. Когато прекарвате време в гледане на телевизия, лежане на дивана или правите други неща, които не запълват живота или ума ви с нови и интересни преживявания, вие не сте част от реалния свят – вие сте някъде другаде.


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник:https://brightside.me/inspiration-psychology/7-psychological-rules-that-can-make-your-life-shine-brighter-533910/

7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “7 психологически правила, които ще накарат живота ви да заблести”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *