4 причини да трупате мазнини в долната част на тялото

4 причини да трупате мазнини в долната част на тялотоТялото на всеки един от нас е нещо като диамант, който ние шлифоваме – чрез ежедневните си избори.

Тялото, което имате в момента е резултат от всичко, в което сте вярвали до този момент и от всичко, което убежденията ви са ви карали да избирате.

Всеки един от нас се поглежда в огледалото и вижда… това, което не харесва. А после денят ни е съвкупност от усилия, положени, за да променяме и подобряваме себе си.

Жените се делят на три типа:

 • такива, които имат по-слаба горна част и проблемната им зона са дупето и краката;
 • такива, които имат слаби и дълги крака, но коремът им има малко повече мазнини;
 • такива, които приемат себе си и правят оптималното за тялото, с което са родени.

Работя с много жени и ежедневно комуникирам с тях. Получавам съобщения с думите „Инес, кога краката ми ще отслабнат?”

„Инес, харесвам горната си част, но искам да имам по-слаби и издължени крака.”

„Инес, искам да имам по-издължени мускули и по-тънки крака. Какво да направя?”

Затова ще посветя днешната статия на жените и по-едрите крака и дупе. Ако вие сте от този тип, сега се чудите какво да направите, за да постигнете целите си:

Каква е причината за този тип структура и тази склонност за трупане на мазнини?

1.Гените

4 причини да трупате мазнини в долната част на тялото
Трансформацията на сестра ми – Габриела :)

Гените винаги имат пръст в това как изглеждаме, но само до определена степен. Гените са нещо като ръка карти, която животът ни раздава, но от нас зависи как я изиграваме. Гените могат да определят част от характеристиките на тялото ни и визията ни, но от нас зависи да постигнем оптималното.

Първото и най-важно нещо е да осъзнаем, че всички се раждаме различни. Всяка една от нас има различна структура. Аз съм висока 186см. и каквото и да правя, никога няма да имам визията на жена, която е 160см. И обратното.

Затова, вместо да прекарвам живота си в това да се тюхкам, че съм толкова висока. Вместо всеки ден да подхранвам комплексите си и да се гледам в огледалото и да си търся недостатъци, мога да седна и да си кажа: „Инес, това е тялото, което имаш. Това е твоят диамант. Сега го шлифовай, така че да постигнеш най-доброто нещо, което може да се получи от парчето (тялото), което имаш.”

Ако имате структура, която ви подарява хубав, плосък корем и релефни ръце, но имате малко по-обемни крака и дупе, няма да се лъжем – няма как да промените структурата- можете само да промените това какво получавате от нея.

Това, което можете да направите е да започнете да тренирате и да се храните правилно, така че да свалите излишните мазнини и да имате оформени, атлетични крака. Да, те винаги ще имат вид на малко по-обемни, но тялото ви ще е красиво, защото обемът няма да идва от бричове, целулит и много излишни мазнини. Обемът ще идва от оформените мускули, а това всъщност е красиво.

2.Хормонален дисбаланс

4 причини да трупате мазнини в долната част на тялото

За какъв хормонален дисбаланс сочи трупането на мазнини в горната част на бедрата?

Трупането на мазнини в горната част на бедрата е индикация за хормонален дисбаланс. В случая става въпрос за завишени нива на естроген. Вероятно сте забелязали, че това е типично за доста жени и обикновено жени, които не могат да свалят излишните килограми там, имат точно такъв хормонален дисбаланс.

В случая храненето отново е много важно. Соята и всички производни не са желателни и ви препоръчвам да ги избягвате. Прочетете как соята вреди на жените и здравето. http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2012/nutrition/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD/

Друга обща черта на жените, които имат проблем с трупането на мазнини в долната част на тялото е прекалената консумация на млечни продукти. Обикновено това са жени, които обожават сирене, кисело мляко, щедро стържат кашкавал върху салатите и храната си и обожават салата с моцарела или синьо сирене. Всичко е в дозата, но прекаляването с млечните продукти (особено тези от магазина), води до тези нежелани последици.

Съветвам ви да не мешате много млечни продукти и да ги включвате само в едно, най-много в две от храненията си. Наблягайте повече на ферментиралите млечни продукти.

Например, кашкавалът не е ферментирал продукт. Технологичната му обработка е различна и той се получава чрез пресичане, а не чрез ферментация.

3.Не тренирате правилно

4 причини да трупате мазнини в долната част на тялото

Много жени тренират. Казват, че правят клекове, напади, бг-клек, а въпреки всичко няма резултат.

Идват при мен в залата и когато ги накарам да ми покажат как правят упражненията, техниката им е доста погрешна. На практика, тренират, хабят време и усилия, но не правят упражненията правилно. Дори най-добрата програма не би свършила работа, когато не я изпълнявате правилно.

Много е важно упражненията да се изпълняват с пълен обем на движение и правилна техника, за да товарите мускулите. В повечето случаи, лошата техника води до там, че висим на ставите, сухожилията и връзките си и ги караме те да понасят натоварването, а мускулите не вършат добре работата си.

Упражненията и натоварването върху мускулите е стимул и сигнал към тялото, че то трябва да бъде способно да поема определено натоварване. В отговор на този стимул, започват да се оформят мускули и тялото да става по-атлетично. Ако не стимулираме тези мускули да работят, като не изпълняваме упражненията с пълен обем на движение, не можем да очакваме резултати.

Затова, усвоете правилната техника на упражненията. Ако не можете сами, намерете някой, който разбира от работата си и му се доверете да ви научи. Инвестирайте малко време в това да се обучите, а после ще можете да тренирате сами и правилно!

Упражненията, които ще ви помогнат да стегнете дупето и краката си са:

 • тяга
 • клек
 • бг-клек и бг-клек от дефицит
 • пистолети
 • хип тръстери
 • Swiss Ball Roll Out
 • Glute Ham Rise
 • добро утро
 • напади и напади от дефицит

Прочетете тази статия, в която написах как да стегнете дупето си, без да увеличавате обема на краката си: http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2015/blog/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87/

Важно е тренировката да е интензивна и да предизвиква подходящата метаболитна реакция – т.е. само това да се изпотите, да се уморите и да имате някаква мускулна треска, не е достатъчно, за да сте имали ефективна тренировка. Тук можете да видите последните 3 тренировки, в домашни условия, които споделих с вас миналата седмица: http://inspiredfitstrong.com/bg/2016/exercise-bg/3-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B5/

Излезте от зоната си на комфорт и накарайте мускулите ви да загорят – а покрай тях да се стопят и мазнините.

4.Имате нереалистични очаквания

Малко неща ме дразнят, но има едно, което изправя косите ми: „Инес, как да забързам резултатите? Как да отслабна по-бързо?”

Нека попитам, колко време ви отне да натрупате килограмите? Може би не е месец или два, нали? Тогава какво ви кара да мислите, че ще ги свалите за 2-3 седмици.

Една, две седмици полагани усилия не е достатъчно, за да се превърнете в най-доброто си Аз.

Не ви трябва краткосрочна диета или временно полагани усилия да тренирате. Трябва ви промяна в начина ви на живот и в начина ви на мислене.

Вървете стъпка по стъпка и дайте време на усилията, които полагате да доведат до резултати. Не се отказвайте след първата седмица или първия месец.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутоните отдолу. Нека стигне до повече хора, като нас- такива, които имат нужда да знаят, че имат съмишленици в живота и подкрепа- макар и виртуално!

Ето и някои движения, които тренирам в момента. Няма по-хубаво от това да откриваш на какво е способно тялото ти.

Новият брой на  онлайн списанието ми- IFS Journal е готов! Вижте какво ще намерите в страниците на новия брой и се абонирайте тук: http://store.inspiredfitstrong.com/bg/product/ifs-journal-27/


Тази статия е написана от Инес Субашка | Повече за нея можете да научите тук: http://inspiredfitstrong.com/bg/

4 причини да трупате мазнини в долната част на тялото

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *