4 храни, които помагат за детоксикацията на тялото

Изключително важно е да знаем как лесно, безопасно и ефективно да изчистваме токсините, които ежедневно се трупат в тялото ни. За детоксикацията сме говорили многократно – защо ни е необходима, как да изчистим черния дроб, или пък да се погрижим цялостно за тялото и духа чрез житния режим. Споделих ви и част от моите лични правила и методи за добро здраве и тонус.

В програмата за дълбока клетъчна детоксикация пък комбинирам умело калциев бентонит, водорасли, минерали и АЛК киселини, ензими и супер храни, които пречистват и възстановяват в дълбочина енергетиката на клетките. Но днес ще ви дам няколко добри идеи как можете сами лесно, безопасно и ефективно да правите една регулярна детоксикация на тялото си. Според някои експерти, тялото ни е изложено на действието на повече от 2,100.000 токсични вещества всеки ден. Има безкрайно много методи за детоксикация, като не всички са приятни, нито пък лесно изпълними. За щастие, има и нежен и плавен начин за освобождаване от токсините.

С помощта дори само на тези 4 храни, можете да си осигурите детоксикацията, която нежно, ефикасно и плавно, без резки лечебни кризи да възвърне чистотата, лекотата и енергичността, които множеството токсини подтискат:

4 храни, които помагат за детоксикацията на тялото1. Кориандърът е превъзходна билка, която сме свикнали да приемаме за подправка. Но нали знаете, че “подправките” се оказват едни от най-могъщите и безценни супер храни, които имат лечебен, изчистващ и енергизиращ ефект върху тялото ни? Той е от семейството на магданоза, целината и моркова. Не случайно всички от тази група са желани съставки на суровото ни меню, когато започнем да се храним осъзнато, с поглед към чистотата и повишаване енергетиката на телата ни. Можете да го използвате за подправка при готвенето, да правите сок от кориандър, или пък да го прибавяте в салати и смутита в суров вид. Кориандърът е изключително ценен за извеждане от тялото на живака и другите тежки метали. Има силни антибактериални и противогъбични свойства и тушира евентуалните инфекции и възпаления, докато прочиства.

4 храни, които помагат за детоксикацията на тялото2. Житната трева (житни поници) е друг универсален детоксикатор. Можете да си ги отглеждате сами (като накиснете за няколко дена житните зрънца и ги премивате два пъти дневно и после ги засадите в почва, или пък директно засадите житните семенца в двор, или пък обикновени саксии. и изчакате да израстнат зелените стръкчета). А можете и да ги намерите в специализираните магазини за био храни. Това е една от най-мощните суперхрани, познати на човека, с богата концентрация на безценни витамини и минерали. Можете да правите сок от житната трева ако имате подходяща сокоизтисквачка, или пък да правите смутита с нея, с вода в блендер. Житната трева е изключително мощен детоксикатор, така че можете да започнете с по-малки количества.

4 храни, които помагат за детоксикацията на тялото3.  Пектин. Той се намира в ябълки, цитрусови плодове, грозде, банани и – изненада – в огромна концентрация в земната ябълка (още известна като топинамбур, гулия, йерусалимски артишок). Той също помага тялото да се освободи от нежеланото присъствие на тежки метали и други токсини. Можете много лесно да се възползвате от свойствата на този детоксикиращ агент, просто като добавите към ежедневното си меню богати на пектин храни. Можете да го приемате и допълнително във вид на хранителна добавка. Можете да добавяте сурови ябълки, или пектин на прах към смутитата и фрешовете, които правите. Бъдете предпазливи обаче за пектин, който съдържа MSG (Monosodium glutamate)

4. Други зелении като магданоз, алфа-алфа (люцерна), спирулина ихлорела ( с най-високо съдържание на хлорофил, който изважда токсините от дълбоките клетъчни депа). Можете да правите сокове, смутита с всички изброени и да ги добавяте към салати. Уникално допълнение в полза на детоксикацията е алфа-липоевата киселина, която е известна като най-популярната и универсална аминокиселина, с незаменими биоактивни функции и мощен ефект при извеждането на токсините от клетките. Съдържа се в свободен вид в броколите, спанака, въобще във всички зелени растения с концентрация на хлоропласти. За жалост обаче тя е трудно усвоима от природните източници във вид на храна, в много ниски количества е и много бързо се разгражда от протеиновите ензими в тялото. Затова е препоръчително да се набавя във вид на хранителна добавка.

Имайте предвид обаче, че изброените зелени силно детоксикиращи агенти имат точно тази функция – да извадят токсините от клетъчните депа и да ги изведат в междуклетъчното пространство. А там вече трябва да ги поеме също така адекватен агент, който да ги изведе бързо и качествено от тялото. За тази цел е нужна набъбваща маса, която като с метличка буквално да помете съдържимото на червата – като растителни влакнини, фибри, баластни вещества (зеленият и жълтият фасул са уникални точно с тази си особеност). Ако тази важна част от процеса не се спази, много е вероятно голяма част от токсините да бъдат всмукани обратно в клетките, а това причинява още по-големи поражения. На този принцип е разработена и програмата за дълбока клетъчна детоксикация, за която споменахме в началото на материала.

4 храни, които помагат за детоксикацията на тялотоЗа да направите детоксикацията възможно най-плавна и мека е много важно да бъдете винаги добре хидратирани (водата и само водата е единствената и най-добра течност за бързо извеждане на токсините извън тялото). Добре е да елиминирате от менюто си всички преработени и вредни храни. Можете да избегнете или поне минимизирате често срещаните лечебни кризи (особено ако тялото ви е силно интоксикирано и никога досега не сте правили опит да го почистите отвътре), просто като обръщате внимание на всяка болка и сигнал, които тялото ви подава. Ако все пак ви застигне лечебна криза – не й се плашете. Може да се изрази като главоболие, пъпчици, лош дъх, разстройство. Недейте веднага да посягате към обезболяващи и лекарства. Изпийте един топъл чай с мед, направете масаж, сауна, разходете се и оставете тялото да свърши това, което умее най-добре.

Какво чакате – започнете още днес! И споделете информацията с вашите приятели!


4 храни, които помагат за детоксикацията на тялото

4 храни, които помагат за детоксикацията на тялото

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *