30 Дневно Зелено Здравей Предизвикателство – Подробности

Здравей!

Готов ли си за 30 Дневното Зелено Здравей Предизвикателство? :)

В този материал ще обясня по детайлно за какво става въпрос и какви са правилата, който трябва да следваме тези 30 дни. Не се притеснявай, те са много лесни и дават огромна свобода ;)

Първо искам да отбележа, че това не е диета или някакъв строг режим и не е необходимо да замениш храненето си с пиене на сокове и смутита. Спокойно може да се храниш нормално. Идеята на това предизвикателство е да си изградим един хубав навик, който да ни остане за цял живот и да донесе невероятно много ползи за здравето ни и начина, по който се чувстваме :)

Каква е целта?

Целта ни е да пием всеки ден по едно зелено смути – около 500-600 мл. Ако имаш желание може да замениш едно от храненията си със смути, а защо не и две (когато заместваш хранене, може като добавка да си похапнеш малко ядки, тахан или ядково мляко). Или просто да пиеш смутито между храненията си, например като следобедна закуска :)

За още по-добри резултати

За да постигнеш още по-добри резултати и да усетиш по-бързо ефекта от приема на истинска храна, през тези 30 дни може да се опиташ да се храниш с повече жива и свежа храна – повече плодове и зеленчуци. Избягвай храни със сложни и незнайни съставки и се опитай поне за един месец да се откажеш от храни с бяла захар, бяло брашно и прясно мляко :). Това не е задължително, а по-скоро е препоръка. Така вместо голяма крачка към по-добро здраве и енергия, ще направиш една огромна крачка.

Рецепти

Всички рецепти може да намериш ТУК

Разбира се, не е необходимо да следваш всички рецепти. Спокойно може да правиш свои импровизации, да заместваш съставки или да направиш свое зелено смути или сок. Ако заместваш съставки, замествай зеленчук със зеленчук и плод със плод :) Също така може да повтаряш любимите си смутита!

Единственото, което трябва да следваш, за да се получи вкусно смути е съотношението –  1 част зеленолистни (спанак, маруля, рукула, листа от цвекло, листа от ряпа…) + 1 част течност (вода, кокосово мляко, ядково мляко) + 1 1/2 част плод.

Ако пък решиш да си правиш само сокове и си начинаеш, следвай съотношение 60% зелени на 40% плодове :)

Необходими уреди

За повечето рецепти ще използваме предимно блендер, но ще има и такива със сокоизстисквачка и блендер. Знам, че повечето от вас разполагат с блендери, за това всяка рецепта, която използва сокоизстисквачка ще бъде адаптирана и за блендер.

Научи повече тук

От групата на Здравей научих, че и пасаторите вършат работа. Така, че ако нямаш блендер и възможност да си закупиш такъв, а разполагаш с пасатор, може да опиташ с него. Все пак направи 2-3 тестови смутита преди да започне Предизвикателството, за да ти е по-спокойно :)

Съхранение

Най-добре е ако може да изядеш смутито си веднага след приготвяне. Но има и други опции. Не всеки от нас може да си позволи да си прави смутитата на момента, за това може да ги съхраняваш от 1 до 2 дни в хладилник или да си ги приготвяш от предната вечер за следващия ден и пак да съхраняваш в хладилник. Изсипвай смутито си в стъклена бутилка или буркан. Ако използваш стъклена бутилка и искаш да я носиш със себе си през деня, я увий в алуминиево фолио или друга алтернатива, за да стои смутито на тъмно. Непременно добави и лед, за да се задържи по-дълго време свежо. Също така може да добавиш и малко лимон, за да се съхрани смутито.

За всякакви въпроси може да напишеш коментар по долу или да ми изпрати съобщение :)

Съвсем скоро започваме :)

Успех!

Бени

30 Дневно Зелено Здравей Предизвикателство - Подробности

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
37 коментара по “30 Дневно Зелено Здравей Предизвикателство – Подробности”
  1. Здравейте!
    От две години работя в офис и съответно седя по цял ден, нямам време за спорт в момента и качих 6 кг., чувствам се тежка и подута отвсякъде, а за целулита да не говорим, ужас . Прочетох 30 дневното предизвикателство и искам да попитам, ако приемам само смути без никаква дг. храна ще навредя ли на здравето си

    1. Статията е чудесна. Обожавам смутитата. Зелените не са ми от любимите, но пък наистина са много по-здравословни. Обикновено пия плодово сутрин, а вечер понякога зеленчуково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *