Трите най-ефективни пози в йога

Всяка поза от системата на Хата йога носи своите безспорни ползи и намира приложение в разнообразни комплекси, но има такива, които лично аз смятам за крайно необходими за съвременния човек. И тъй като разнообразието от асани и варианти в йога е огромно, предлагам на вниманието ви три групи асани:

1. Суря Намаскар (поздрав към слънцето)

Това е последователност от няколко динамично изпълнени пози, като движението е синхронизирано с дихателния процес. Обичайно се изпълняват в началото на всеки йога комплекс, тъй като действат общо тонизиращо на тялото, затоплят го и подготвят мускулатурата за предстоящата практика. Дори да не намерите време за изпълнението на други пози, отделянето на 10-15 минути в началото на деня за да поздравите слънцето ще направи денят ви по-свеж и енергичен, ще стимулира абсолютно всички жизнени функции и ще повдигне настроението ви. 

Трите най-ефективни пози в йога

2. Тазоотварящи

Това е една група, обхващаща пози с различно ниво на трудност. В зависимост от степента ви на напредналост и двигателната ви Трите най-ефективни пози в йогаактивност бихте могли да включите в практиката си както такива за абсолютно начинаещи, така и за напреднали с дългогодишен „стаж”.
Причината поради която ги считам за особено полезни е, че тазът е една от най-пострадалите от заседналото ни ежедневие области от тялото. Докато на изток една голяма част от ежедневните дейности се извършват в някакъв вид кръстосан седеж върху земя, то в Западния свят използваме столове през една голяма част от деня. Поставянето на краката в тази позиция на асистиран полуклек води до функционално скъсяване и частично обездвижване на задните бедрени мускули, сгъвачите на бедрото (т. нар. „хип флексори”), малкия седалищен мускул и другите дълбоки мускули в областта на седалището. Това, от своя страна води до значително намаляване на подвижността в центъра на тялото и понякога – изместване центъра на тежестта от естествената му позиция. Освен това седящата позиция води до забавена циркулация на кръв в тази област, а липсата на достатъчно оросяване намалява ефективността на вътрешните органи, разположени в непосредствена близост. 
При системна практика, тазоотварящите пози ще подобрят подвижността в централната част на тялото, ще кръвоснабдят и оптимизират функцията на репродуктивната система.

3. Обърнати пози

Трите най-ефективни пози в йога

Това също е доста голяма група пози, които също както тазоотварящите, могат да бъдат отнесени към различни нива на напредналост. Най-общо казано, за обърната може да се счита всяка поза, която отвежда главата под нивото на сърцето. 
Това, което прави обърнатите пози толкова ползотворни е факта, че здравето на гръбнака ни е в пряка зависимост от гравитационните сили. Абсолютно всички болезнени състояния на прешлените са резултат на компресията, която тя оказва върху тях. Обръщайки се с главата надолу, ние обръщаме действието на тези сили и гравитацията работи в наша полза, неутрализирайки компресията, издължавайки гръбнака и освобождавайки място между отделните прешлени. Обърнатите пози имат отношение в редуцирането на теглото, облекчават варикозни вени, улесняват работата на сърцето.

Обърнатите пози за изключително разнообразни и всяка от тях носи в себе си своите специфични ефекти, които би било невъзможно да изброя в един кратък материал. 
Важно е обаче да се отбележи, че има ситуации, при които не е препоръчително поставянето на тялото в обърната позиция, а именно: високо кръвно налягане, специфични заболявания на очите, свръхтегло. 
След изпълнението им е необходимо да се заеме съответната ресторативна поза, за нормализиране на кръвообращението.

Към по-сложните асани горещо препоръчвам да се подхожда с необходимия респект и не без съдействието на опитно лице.


Трите най-ефективни пози в йога

Трите най-ефективни пози в йога

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Един коментар по “Трите най-ефективни пози в йога”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *