14 навика, които ще ви помогнат да бъдете здрави с минимални усилия

В днешно време можете да намерите много информация и съвети как да поддържате тялото си здраво и красиво- спазвайки ралзични диети, със спорт, по- малко хранене, броене на калории и т.н.

Ние ви предлагаме 14 прости трика, които да ви помогнат да останете здрави с минимални усилия.

1. Спрете да броите калории – качествената храна е много по- важна от броя на калориите. Изследванията са доказали многократно, че преработената храна и напитките, които съдържат захар са най- големите помощници за трупането на килограми. Затова не обръщайте толкова внимание колко калории съдържа храната, която консумирате, колкото дали е хранителна/здравословна.

2. Нека ½ от чинията ви да е пълна със зеленчуци – Плодовете и зеленчуците са източници на фибри, вода и полезни микроелементи. Ако половината от вашата кошница/количка в магазина е пълна с плодове и зеленчуци, вие сте изминали половината път към здравето. J

3. В началото на деня консумирайте протеини – Храните, богати на протеини, намаляват нивата на „хормонът на глада” – грелин. Ето защо яйцата, натурално кисело мляко в началото на деня, могат да ви помогнат да се чувствате сити до обяд.

4. Движете се на всеки час – Ако работата ви е свързана със седене на едно място, създайте си навика да ставате и да се движите на всеки час- разходете се или се раздвижете за една или две минути. Това ще ви помогне да останете активни през целия ден.

5. 10 минутното правило – това правило може да помогне за създаването на нови навици. Ако например искате да започнете да практикувате йога сутрин, но нямате време, опитайте като си легнете 10 минути по-рано и да се събудите с 10 минути по-рано. Започнете с малки стъпки и след месец ще ви бъде много по-лесно.

6. Изберете големи порции – големите количества храна, съдържащи много вода, са чудесен начин да не преяждате.  Голяма купа със салата ще запълни стомаха ви много по-бързо от шепа ядки и това ще ви накара да се почувствате сити.

7. Консумирайте топли напитки – Топлите напитки намаляват количеството метаболитни отпадъци и процесът на стареене се забавя. Чаят или чаша топла вода (в идеалния случай 30 минути преди хранене) ускоряват храносмилането и подобряват кръвообращението.

8. Планирайте тренировките си предварително – Ако просто позволите седмицата ви да се развие на случаен принцип, има опасност тя да ви изпревари и да се окажете твърде уморени, за да отделите време за спорт. Ако обаче предварително сте се записали/регистрирали за тренировка, шансът да отидете е много по-голям, дори умората да взима превез. Всеки от нас има по-натоварени дни, затова планирайте тренировките си предварително, за сте сигурни, че няма да ги изпуснете. 

9. Тренирайте умерено – Почивката е толкова важна, колкото и движението. Често хората прекарват във фитнеса дълги часове, изтощават тялото си и го правят непродуктивно. Да позволите на тялото ви да се възстанови, е също толкова важно, колкото и да спортувате. Не се страхувайте да си позволите един почивен ден между тренировките.

10. Не се вманиачавайте в кантара Много хора, които искат да свалят излишните килограми, прибягват до кантара всеки ден. Кантарът е добър показател за това къде сте и къде трябва да бъдете по отношение на теглото. Но това не е задължително най-добрият показател за здравето. Индексът на телесната маса, колко енергия имате, как се чувствате в кожата си, ви дават по- добро усещане за цялостното ви здравословно състояние.

11. Приготвяйте храната си вкъщи – Готвенето у дома не само ви дава възможност да контролирате калориите и порциите, но ще намали и разходите ви.

12. Общувайте с хора, които се грижат за здравето сиОбщувайки с хора, които се грижат за себе си, може да ви помогне много да се придържате към целите си. Ако вашите приятели предпочитат разходка в планината през уикенда, вместо шопинг в мола, дръжте ги близо до себе си. ;)

13. Слушайте тялото си – Важно е да разпознаете кога тялото ви се нуждае от почивка и кога се нуждае от повече движение. Здравите хора са в синхрон с телата си и слушат сигналите на тялото. Тези сигнали ще ви  помогнат да разберете кога сте гладни, дехидратирани, уморени. Като обръщате по-голямо внимание на енергията си и как тялото ви се чувства като цяло, можете по-добре да й осигурите това, от което се нуждае.

14. Изградете си навик да ставате от масата леко гладни когато се храните, станете от масата не когато сте преяли и не можете да си поемете въздух, а когато усещате, че бихте могли да изядете поне една хапка. Така няма да тормозите стомаха си и постепенно ще се научите да ставате от масата леко гладни.

14 навика, които ще ви помогнат да бъдете здрави с минимални усилия


Превод за теб от Мария Шестакова! Благодаря! :)

Източници: www.brightside.me | www.eatthis.com

14 навика, които ще ви помогнат да бъдете здрави с минимални усилия

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *