11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Статистиката показва, че 10% до 30% от световното население страда от сезонни алергии и алергичен ринит. Само в САЩ около 50 милиона души са алергични към прашеца и над 18 милиарда щатски долара се изразходват от системата на здравеопазването и от различни медицински фирми за лечение на алергии. Има различни причини за алергиите, но това, което наистина е важно за хората е как могат да лекуват симптомите си или поне да ги направят по-малко досадни.

Ще ви запознаем с някои начини, които ще ви помогнат да облекчите симптомите на алергията.

1. Промийте синусите си с чайник (Нети пот)

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Назалното промиване е едно от най-древните средства срещу алергии. Индийци, практикуващи Аюрведа са измислили промивката на синусите, използвайки солена вода и специално проектиран съд. Поддръжниците на техниката твърдят, че използването на нети пот значително облекчава претоварването на синусите и главоболието, породено от това. Много клинични тестове показват, че използването на нети пот е абсолютно безопасно.


2. Пригответе си естествено масло от лопуш или коприва

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Когато тялото ви попадне на алерген, той отделя химикал, наречен левкотриен. Билката лопуш (още позната като чобанка и лечебна овчарка) действа като инхибитор на LT рецептора, лекува назални алергии и облекчава симптомите им. Трябва да бъдете много внимателни когато използвате непреработено масло, тъй като това може да причини сериозно увреждане на черния дроб.

В допълнение, изследванията показват, че консумирането на коприва в лиофилизирани капсули ефективно намалява нивото на хистамина в организма. Пиенето на чай от коприва също може да бъде много полезно при справянето с алергичните симптоми.


3. Инвестирайте в ХЕПА филтри

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

ХЕПA означава „високоефективен въздух за частици“ и това, което тези филтри правят, е да улавят вредни частици и прах. Тези филтри не улавят химически частици. Ако искате да усетите значителна разлика в качеството на въздуха, който дишате, трябва да бъдете много внимателни с евтините филтри. В тази конкретна област получавате точно това, за което плащате.


4. Правете си ароматерапия с етерични масла

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Етеричните масла имат способността да се борят с възпаленията и да стимулират имунната система. Те се борят с бактерии, паразити и токсични микроорганизми, които причиняват алергичните реакции. Можете да използвате масло от евкалипт, босилек и чаено дърво, като ги прилагате локално под носа си или капнете няколко капки в гореща вода и вдишвайте парата.


5. Яжте натурално кисело мляко

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Киселото мляко често се споменава като естествен метод за облекчаване на алергичните симптоми. В случая, единствено натуралното пробиотично кисело мляко може да бъде от полза. Пробиотичните бактерии като Lactobacillus casei, намиращи се в пробиотичното кисело мляко помагат на организма при борбата с алергените.


6. Консумирайте храни, които съдържат Омега-3 мастни киселини

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Храни като сьомга, стриди, сардини и скумрия са богати на Омега-3 мастни киселини и показват значителен ефект върху развитието на мозъка и лечението на алергии и астма. Те имат способността да намаляват възпалението, причинено от алергени и еозинофилни активности, като поддържат функцията на белите дробове в нормално ниво.


7. Бъдете много внимателни когато почиствате вкъщи

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Почистването на дома не е лесна или бърза работа, когато сте алергични към цветен прашец. Трябва да прахосмучите подовете един или  два пъти седмично, а още по-добре ако имате ХЕПА филтър в прахосмукачката си, за да улавя дори най-малките алергени. Трябва също така да използвате влажна кърпа, когато почиствате праха, за да хванете алергените, а не да ги разпръсквате във въздуха. Полезно би било да носите маска, докато се справяте с домакинските си задължения.


8. Тренирайте на закрито

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Доктор Карлос Ирибарен е научен изследовател, който е установил, че физическите упражнения при алергични хора могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, който при тях е 40%. Когато тренирате, кръвоносните съдове в носа ви са незасегнати, тъй като тялото ви изпраща по-голямата част от кръвта до частите, които се движат най-много.

Въпреки това, трябва да знаете, че е най-добре да тренирате на открито само след или по време на дъжд, защото тогава прашецът не лети наоколо. Най-ефективният вид упражнения, които могат да облекчат алергичните симптоми, са аеробика и йога, тъй като те се концентрират върху дишането и помагат за облекчаване на запушванията на носа.


9. Опитайте акупунктура

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, показва, че пациенти, които са алергични към прашец и са се подложили на акупунктура и антихистамини, се радват на значително подобрение на алергичните си симптоми. От друга страна, пациентите, които са получили само антихистамини и фалшиви лечения с акупунктура, не са забелязали подобно подобрение.


10. Наблегнете на приема на витамин С

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Храненето, базирано на витамин С (кейл, броколи, ягоди, чушки), може да помогне при облекчаване на симптомите на алергия. Витамин С е лек естествен антихистамин. Това означава, че трябва да приемате 500 mg до 1000 mg 3 пъти дневно, за да намалите симптомите. Някои корекции в храненето в съчетание с приемането на добавки може да покаже значително подобрение.


11. Пийте чай

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Повечето хора смятат, че всеки вид чай е полезен при алергии, но тук има много сериозна уловка. Да, зеленият чай е добър за вас (освен ако не сте алергични към него), но не само чаят ще облекчи алергичните симптоми. Ако ви харесва да пиете чай, трябва да се снабдите с мента, коприва и джинджифил и да ги консумирате 2-3 пъти на ден. Чаят от куркума и ройбос също има добър ефект.


Бонус: Контролирайте консумацията на алкохол

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Бирата, виното и твърдият алкохол съдържат хистамин, който се получава от дрождите и бактериите, образувани по време на ферментационния процес. Червеното и бялото вино действат най-силно в предизвикването на алергични симптоми. В едно проучване, проведено през 2008 г., се е установило, че повече от 2 чаши вино на ден могат да удвоят тежестта на алергичните симптоми.


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://brightside.me/inspiration-health/11-ways-to-do-away-with-allergy-without-antihistamines-522860/

11 натурални средства, които прогонват сезонните алергии

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *