10 ползи от рибеното масло за вашето здраве

10 ползи от рибеното масло за вашето здравеВероятно всеки от вас е чувал за многобройните ползи от омега-3 ненаситени мастни киселини. Написаното за тях никога не може да бъде достатъчно, тъй като те са едни от най-важните градивни елементи за здравето , които често липсват в диетата на съвременния човек.

Омега-3 мастни киселини се наричат есенциални мастни киселини, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Поради тази причина те трябва да бъдат набавяни от външни източници.

Омега три мастни киселини са група от девет мастни киселини, а три от тях играят важна роля за храненето. Това са алфа-линоленовата киселина (АЛК/ALA), ейкосапентапеларгонова киселина  (ЕПК/EPA) и докосахексапеларгонова киселина (ДХК/DHA).

Омега-3 се съдържат в мазните риби (сьомга, риба тон, пърстърва, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло). Но, за да набави организмът адекватно количество есенциални мастни киселини, се изисква голямо количество и често консумиране на тези продукти.

По тази причина рибеното масло е една от най-подходящите добавки към дневното меню. Рибеното масло помага омега-3 масти киселини да се получат наготово от организма като му осигуряват директно здравословните им предимства.

Омега-3 мастни киселини имат безброй ползи за човешкото тяло и мозък.

Ето 10 от ползите от рибеното масло и съдържащите се в него омега- 3 мастни киселини:

 

1. Подобряват зрението

10 ползи от рибеното масло за вашето здравеДокосахексапеларгонова киселина (ДХК/DHA) е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото. Липсата на достатъчно ДХК/DHA може да предизвика проблеми със зрението.Съдържащите се в рибата и рибеното масло мастни киселини омега-3 намаляват с 50% вероятността от проблеми със зрението.

2. Спомагат за преодоляването на депресивни състояния и безпокойство 

Депресията е едно от 10 ползи от рибеното масло за вашето здравенай-честите психични разстройства в днешни дни. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Безпокойство също е много често срещано заболяване  и се характеризира с постоянно притеснение и нервност. Интересното е, че хората, които консумират омега-3 мастни киселини редовно е по-малко вероятно да бъдат депресирани.  Нещо повече , когато хора с депресия или тревожност започнат да приемат омега-3 добавки, техните симптоми се подобрят.

3. Омега-3 мастни киселини стимулират здравето и развитието на мозъка по време на бременност и в първите месеци от живота на бебето 

10 ползи от рибеното масло за вашето здравеОмега-3 мастни киселини са от решаващо значение за растежа на мозъка и развитието на бебетата. Приемът на достатъчно омега-3 мастни киселини по време на бременност е свързан с многобройни ползи за детето, някои от които са по-добро зрение, намален риск от хиперактивност, аутизъм и церебрална парализа, спомагане за развитието на детето, регулиране и подобряване на  имунитета, развитие на по- добри комуникационни и социални умения, подобряване на всички функции в мозъка и много други.

4. Омега-3 мастни киселини намаляват рисковите фактори при сърдечно-съдови заболявания

5. Помагат за по-добра памет и концентрация 

Хората, консумиращи Омега 3 се радват, както на концентрация и добра памет, така и на добър тонус и настроение. Това превръща Омега 3 в подходящо средство в състояния на хронична умора.

6. Имат противовъзпалителен ефект 

10 ползи от рибеното масло за вашето здравеВъзпалението е естественият отговор на имунната система към инфекции. Възпалението може да засегне ставите, артериите и сърцето. Омега 3 мазнините се трансформират в молекули с противовъзпалителен ефект. Приемът на омега-3 ненаситени мастни киселини помага за възстановяване след прекарани възпалителни процеси, имат благотворно въздействие при някои възпаления, включително и кожни, например екзема.

7. Омега-3 мастни киселини се борят с автоимунните заболявания

10 ползи от рибеното масло за вашето здравеОмега- 3 мастни киселини може да помогне в борбата с някои автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, ревматоиден артрит, лупусът.

Костите се нуждаят не само от калций и витамин D. Омега-3 мастните киселини са жизненоважен компонент за здрава костна система и поддържане на костната плътност .

9. Помагат за здрав сън

Здравият сън е една от основите на оптимално здраве. Проучванията показват, че приемът на омега-3 увеличава продължителността и качеството на съня при деца и възрастни.

10. Правят кожата по-здрава и по-красива 

Приемът на омега-3 мастни киселини може да помогне за запазването на клетките на кожата здрави , предотвратяването на преждевременното стареене и защита на кожата от увреждане от слънцето.


Специално за теб Здравей ти предлага рибено масло Двойна Сила на Здравей! Повече за прекрасния ни продукт с изключително много ползи може да намериш тук: Рибено масло Двойна Сила Здравей

10 ползи от рибеното масло за вашето здраве

Превод за теб от Мария Шестакова! Благодаря! :)


Източници:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/12/why-fish-oil-is-good-for-you.aspx

http://www.bb-team.org/articles/2257_omega-3-esentsialni-mastni-kiselini-omega-3-emk

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5359

http://ladyzone.bg/article/zdrave/10-hrani-bogati-na-omega-3.html?p=1

10 ползи от рибеното масло за вашето здраве

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
5 коментара по “10 ползи от рибеното масло за вашето здраве”
 1. Здравейте, Марти,

  Благодарим за статията. Как стои въпроса с това да сме сигурни от каква риба е маслото? Т.е. дали е наистина дива, а не отглеждана в аквариуми, пълна с антибиотици, хранена с изкуствени храни и живяла в мръсотия със стотици други риби… Също как да сме сигурни с какви нива на живак и други елементи е рибата?

  Последно, от вашите търсения, кои други източници на Омега 3, които не са от риба, са еднакво потентни и добре се усвояват от тялото, за тези които искат постепенно да се отказват от консумация на животински продукти?

  Поздрави!
  Милена

  1. Здравей, Милена, благодаря за въпроса :) Препоръчително е да се четат внимателно етикетите и обозначенията върху тях, както и да се закупуват продукти от сигурни и сертифицирани източници. Растителни източници на Омега-3 са: чиа семена, ленено семе, орехи, конопено семе, морски водорасли, див ориз, манго и други.

 2. Zdraveite Iskam da popitam napalnqva Li se ot ribeno to maslo omega 3 az Sam visOK 180sm a Sam 70 kilograma.Iskam da napalnqvane pone oshte 10kg.

  1. За да постигнеш резултати само рибено масло няма да е достатъчно. Но комбинирано с добро хранене и редовни тренировки ще се получи ;) Успех!

 3. Здравейте,рибеното масло ще ми помогне ли да порасна на височина,понеже съм само 160?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *