10 безценни съвети от психолозите

Ако попитате човек, който току-що излиза от кабинета на психолог, какво е научил, вероятно ще чуете един от следващите десет отговора, които се отнасят за повечето от нас. Защо да плащате скъпо, ако можете да намерите отговорите, които са ви необходими сами?

Имаме удоволствието да споделим някои от най-популярните съвети, които ще чуете от най-добрите психолози. И въпреки че тези съвети работят с много клиенти, има някои ситуации, в които е необходим индивидуален подход по време на лична консултация.

10. Повечето от вашите проблеми идват от детството, просто погледнете родителите си

10 безценни съвети от психолозите

Как се държаха родителите ви когато бяхте деца? Какви бяха техните мотиви? Има толкова много теории, които обясняват защо нашите проблеми произтичат от нашето детство. Ако разберете защо родителите ви са направили това или онова нещо, ще можете да им простите и да направите огромна стъпка към приемането на себе си такива, каквито сте.


9. Някои проблеми са само в главата ви

10 безценни съвети от психолозите

Вътрешните диалози като „Трябваше да отговоря по различен начин“ или „Той го направи, защото …“ са абсолютно безполезни. Не можем да обясним действията на други хора: те са израснали в различна атмосфера и имат свои собствени преживявания, които се различават от вашите. Ето защо, когато се опитвате да разберете мотивите на някой друг да действа по определен начин, вие се сблъсквате с проблеми, които сами създавате.


8. Говорете повече за чувствата си

10 безценни съвети от психолозите

– „Страдам заради това, което ми причини.“

– „Какво съм направил?“

Как можем да избегнем осъждане на човек или ситуация? Когато обвинявате някого за нещо, той се опитва да се защити. Ако изразите чувствата си, вие давате шанс на човека отсреща да прецени ситуацията, като запази достойнството си или възможността да обясни своето мнение.


7. Обръщайте повече внимание на себе си, отколкото на мнението на хората

10 безценни съвети от психолозите

Да се сравняваме с другите е лош и безполезен навик. Както вече казахме, всеки има свои познания и финанси, собствена физическа форма и лични качества, желания и постижения. Ако сме вдъхновени от идеите на някого, това е страхотно – ние формираме собствените си желания и цели. Но ако копираме живота на един човек, ние унищожаваме собствения си живот, на който трябва да се наслаждаваме.


6. Излизайте от зоната си на комфорт

10 безценни съвети от психолозите

Този съвет е добър за всички сфери на живота. Ако искате да си намерите партньор, да се срещате с хора, да смените работата си, да намерите вашата страст, да правите нещо, което ви доставя удоволствие; всичко, което трябва да направите е да излезете от вашата комфортна зона.


5. Определете собствените си граници и не позволявайте на никого да ги преминава

10 безценни съвети от психолозите

В повечето случаи хората, които посещават психолог се опитват да намерят решение при взаимодействието си с други хора, като свекърва, която винаги ги дразни, гневен шеф или досадни тийнейджъри. Съветите, дадени в тези ситуации, са да се определят допустими граници. Ако се примирявате с нечие лошо отношение, нищо няма да се промени. Но ако защитите границите си, опонентът ви поне ще започне да ви уважава.


4. Правете малки крачки всеки ден

10 безценни съвети от психолозите

Нов навик се формира за 20 дни и се възприема от съзнанието ви също за 20 дни. Психолозите знаят как работи нашият мозък и препоръчват да правим ежедневни крачки напред. Това означава, че ако не можете да кажете „благодаря“ на съпруга си, можете са напишете всичките му добри качества и след като му благодарите за тях, ще видите, че той не е чак толкова лош.


3. Помислете за урока, който сте научили благодарение на дадена ситуация

10 безценни съвети от психолозите

Всяка стресова ситуация означава, че сте излезли от комфортната си зона. Това също така означава, че сте придобили нов опит, което ще ви помогне да не попадате в тази ситуация отново. Ако закъснявате за работа и не сте получили награда за добър служител, директната връзка тук е очевидна. Ако искате да изградите добри отношения с хората, трябва да разберете какво трябва да се направи и как можете да решите проблемите.


2. Оставете нещата да се случват

10 безценни съвети от психолозите

Когато се опитате да промените нещо, не прекалявайте. Ако имате семейни проблеми и знаете какво трябва да промените, променете го сами и не карайте други членове на семейството да го направят за вас. Също така можете да промените себе си и да оставите ситуацията такава, каквато е, или да накарате вашето семейство да направи това, което искате, което ще породи нестабилна атмосфера. Изборът е ваш.


1. Бъдете свой приятел, а не мъчител

10 безценни съвети от психолозите

Трябва да сте готови да приемете поражението и факта, че не можете да контролирате всичко. Не премисляйте нещата отново и отново и не считайте, времето, прекарано в разрешаване на проблеми за изгубено. Спрете за известно време, осмислете предишните преживявания и изберете правилната посока, в която да продължите.


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://brightside.me/inspiration-psychology/10-free-tips-that-you-pay-psychologists-to-tell-you-488210/

10 безценни съвети от психолозите

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *